• 28 februari 2024
  • Leestijd: 7 minuten

De toekomst van technologie en innovatie: ZIE 2024 in Rotterdam

ZIe Persbericht Exposanten

Op 4 april 2024 opent de Van Nelle Fabriek in Rotterdam haar deuren voor ZIE 2024, het kennis- en netwerkevent dat de Zuid-Hollandse technologische industrie in de schijnwerpers zet. Met het thema 'Nieuwe technologie voor de maakindustrie' belooft ZIE 2024 een cruciaal platform te bieden voor professionals die aan de frontlinie staan van technologische vooruitgang en industriële innovatie.

Zuid-Holland, met zijn rijke industriële geschiedenis en meer dan 30.000 maakbedrijven en toeleveranciers, positioneert zich als een kernspeler in de nationale economie. Het event streeft ernaar om de kloof tussen verschillende sectoren te overbruggen en een versnelde groei te realiseren door de focus te leggen op essentiële transities zoals digitalisering, energietransitie en circulaire economie.

Door de samenwerking van Hi Delta en Mikrocentrum wordt ZIE 2024 een ontmoetingsplek waar hightech- en maakbedrijven, kennisinstellingen en overheden hun krachten bundelen. De agenda van het event is rijkelijk gevuld met onderwerpen die variëren van ruimtevaart en waterstof tot quantumtechnologie en artificial intelligence, allemaal gericht op het bevorderen van kennisdeling en innovatie binnen de maakindustrie.

Martin van Gogh, directeur van Hi Delta, benadrukt het belang van deze samenwerking voor de economische groei in Zuid-Holland. Het event dient als een katalysator voor het doorbreken van traditionele sectorgrenzen en het stimuleren van een meer verbonden en innovatieve industriële gemeenschap, zo zegt hij. “Zuid-Holland kent een ouderwetse verzuiling in havenindustrie, tuinbouw en maakindustrie. Maar we staan met elkaar wel voor de grote transities: energie, circulair, digitalisering en robotisering. Op ZIE brengen we hightech- en maakbedrijven, toeleveranciers, kennisinstellingen, opleiders en overheden samen op één plek. De middelgrote bedrijven in de maakindustrie kunnen namelijk niet in hun eentje garant staan voor groei. Ze moeten de handen ineenslaan.”

Bijzondere aandacht gaat uit naar de mogelijkheid voor bedrijven uit andere provincies om deel te nemen. Judith van den Nieuwenhuijzen, Programmamanager ZIE bij Mikrocentrum, wijst op het potentieel van deze kruisbestuiving voor het bevorderen van groei en innovatie. “In de Brainportregio hebben we bijvoorbeeld een schat aan kennis beschikbaar over hightech, wat de ruimtevaart en agri & food sector in Zuid-Holland verder kan brengen. In de praktijk merken we steeds vaker dat deze bedrijven elkaar niet weten te vinden, waardoor opdrachten, klantuitbreiding en bedrijfsgroei onbenut blijven.”

Grote diversiteit aan deelnemers en industrieën

De diversiteit van de deelnemers aan ZIE 2024 belooft een breed spectrum aan inzichten en innovaties. We spraken alvast met drie van hen: Hans Priem van VDL ETG, Erwin van Schaik van Euro-Techniek, en Tom Houwen van Airbus Netherlands, elk met hun eigen visie en verwachtingen voor het event.

Tom Houwen noemt het netwerk als een van de belangrijkste redenen om aanwezig te zijn op ZIE 2024. “De kracht van de Hollandse maakindustrie zit hem in het innovatieve vermogen dat zich in Nederland bevindt. Om hier voor iedereen het maximale uit te kunnen halen, is het belangrijk dat we met elkaar als netwerk verbonden zijn en verbonden blijven om die innovatie een nog sterkere impuls te geven.” Hans Priem is het daarmee eens: “Het is een uitstekende gelegenheid om te netwerken, naamsbekendheid te vergroten en potentiële klanten te ontmoeten.

VDL ETG wil laten zien wat zij te bieden heeft op het gebied van innovatieve technologische oplossingen. Voor Erwin van Schaik is het de eerste keer dat hij op deze beurs staat. “We geloven dat innovatie gedijt bij samenwerking. Door op de beurs aanwezig te zijn, kunnen we ons profileren als een partner die actief betrokken is bij het ontwerp van producten. Met onze gereedschapmakerij, stamp- en spuitgietafdeling onder één dak kunnen we een uitgebreid dienstenpakket aanbieden. Dit stelt ons in staat om niet alleen te adviseren over ontwerp, maar ook om high-end producten te verzorgen.”

Bekijk de plattegrond en alle aanwezige exposanten

Priem wil tegelijkertijd het merk VDL ETG wat breder uitdragen. “Zodat we onze bestaande relaties kunnen versterken en om potentiële klanten te werven. We staan bekend als sterke, betrouwbare partner in de semiconductor industrie, maar wij willen ook onze aanwezigheid in andere marktsegmenten presenteren. We zijn trots op onze expertise en ervaring die we breed kunnen inzetten.”

Houwen vult aan: “We zijn vrij goed verbonden met het ecosysteem in Nederland en kennen onze suppliers goed. Maar een netwerk moet je niet alleen opbouwen maar ook onderhouden. Het is altijd goed om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de Nederlandse ruimtevaart en de maakindustrie in zijn geheel. Kom dus vooral langs bij onze stand of spreek ons aan als je ons langs ziet komen.”

Kruisbestuiving tussen verschillende sectoren

Voor Van Schaik zit het ‘m in de kruisbestuiving tussen verschillende sectoren waar hij op ZIE 2024 aan hoopt bij te dragen. “Innovatie en ontwikkeling zijn van fundamenteel belang voor de maakindustrie. Het out-of-the box combineren van matrijs- stempeltechnologie opent de deur naar nieuwe mogelijkheden. Zo is Euro-Techniek recent gaan samenwerken met een start-up in de medische sector. Hier stond de ontwikkeling van een kruising tussen een stempel, een matrijs en de producten door middel van hot-embossing centraal. Een mooi voorbeeld van een cross-over tussen de kunststof- en metaalbranche voor innovatie binnen de medische industrie!”

Innovatie en ontwikkeling zijn van fundamenteel belang voor de maakindustrie” Erwin van Schaik

Dat past goed in het centrale thema van ZIE 2024, ‘Nieuwe technologie voor de maakindustrie’. Ook Priem sluit daarop aan, met een speciaal lijntje richting de lucht- en ruimtevaartsector die in Zuid-Holland zo sterk ontwikkeld is: “Tijdens de beurs presenteren we de CubeCAT, een van de meest geavanceerde laserterminals voor kleine satellieten ter wereld. De CubeCAT is ontwikkeld door FSO Instruments, een joint venture van VDL ETG en Demcon, die lasersatellietcommunicatietechnologie industrialiseert door deze eenvoudiger en goedkoper te produceren en tegelijkertijd functionaliteit toe te voegen.

Hierdoor begeven we ons in een voor ons fascinerende en uitdagende nieuwe markt waar veel te ontdekken en te innoveren valt, en dit biedt kansen waar we ons kunnen onderscheiden. We zetten onze sterke technologische basis, bestaande kennis en expertise in om samenwerking te bevorderen.”

Kom meer te weten over de innovaties die je tegenkomt op ZIE 2024

Wat dat betreft zal Priem tijdens de beurs vast ook even lang gaan bij Houwen, al is het alleen maar omdat Airbus Netherlands zich voornamelijk op ruimtevaart richt. “Door actief te zijn in verschillende marktsegmenten, weten we als geen ander dat je soms technologisch grenzen moet verleggen om je doel te bereiken”, zegt Houwen. “Dikwijls vinden de nieuwe technologieën en ideeën die ontwikkeld zijn voor de ruimtevaart daarna ook weer hier op aarde een plek, in de meest diverse toepassingen. Nieuwe technologie kan uit een onverwachte hoek komen!”

De belofte van ZIE 2024 gaat verder dan het bijeenbrengen van de industrie; het event biedt met diverse inhoudelijke bijdragen een vooruitblik op de toekomst van technologie en innovatie binnen de maakindustrie. Met een uitgebreid programma dat de nieuwste ontwikkelingen en trends adresseert, van satellietassemblage tot optische communicatie en aardobservatie, staat ZIE 2024 in het teken van het bevorderen van een innovatieve en duurzame industriële toekomst.

Gratis toegankelijk voor bezoekers

ZIE 2024, op 4 april in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam, is gratis toegankelijk voor bezoekers. Vooraf je bezoek registreren wordt aangeraden.

Registreer jouw gratis bezoek