• 8 januari 2024
  • Leestijd: 5 minuten

Het tech-hart van Bart Kooijmans bestaat uit fijnmechanica, precisietechnologie en additive manufacturing

MIKRO LInkedIn Bart

Volgens Bart, programmamanager voor evenementen zoals de Precisiebeurs en AM for Production, heeft de liefde voor techniek en het ontdekken van 'nieuwe' dingen altijd al in hem gezeten. Als kind fabriceerde hij werkende fietslampjes in zijn Lego-bouwwerken en toen de Conrad Electronics Jaargids op de deurmat viel, maakte hij eerst met zichzelf de afspraak om een maximaal bedrag uit te geven. We kunnen gerust zeggen dat Bart een techneut pur sang is. Maar wist je dat dezelfde Bart ook een gediplomeerd Italiaans ijsbereider is? In dit interview kom je alles te weten over deze veelzijdige Programmamanager en zijn passie voor techniek!

“Het uit elkaar halen van radiografische autootjes, het restaureren van Land Rovers en zelfs het aan elkaar lassen van onderdelen die eigenlijk niet bij elkaar hoorden, daar genoot ik in mijn jeugd al erg van!” Volgens Bart is het allermooiste wat er is, het combineren van verschillende functies met nieuwe technologieën.

Eigenlijk is dit ook precies waar het bij precisietechnologie om draait: steeds nieuwere technologieën ontdekken voor steeds kleinere functies die worden gevraagd. “Als je je hobby's, interesses en werkervaring kunt combineren met wat je het liefste doet, is een match zo gevonden! En die match voel ik wanneer ik het heb over precisietechnologie en additive manufacturing,” vertelt Bart.

Fijnmechanische techniek is de start geweest

Tijdens zijn schooljaren studeerde Bart cum laude af aan de HTS in de richting van fijnmechanische techniek. Dit verkoos hij boven het werken als bedrijfsleider in een ijssalon tijdens zijn bijbaanperiode. "Ja, ik ben en blijf een échte ambachtsman!", vertelt Bart. "Daarnaast heb ik ooit geprobeerd de opleiding voor landschapsarchitectuur af te ronden, maar dat was niets voor mij. Een vriend tipte me over een opleiding waar je je de hele dag bezighoudt met technologische ontwikkelingen en het ontdekken van technische snufjes.

Mensen in Nederland beseffen nog half niet hoeveel prachtige ontwikkelingen en dingen er allemaal in ons land gemaakt worden” Bart Kooijmans

Net zoals ik eigenlijk in mijn jeugd al voor mijn hobby deed of na schooltijd, toen vond ik techniek ook al heel leuk. En kijk nu, al die jaren verder: nu mag ik programmamanager zijn voor de Precisiebeurs die volledig draait om de ontwikkelingen in de (high)tech!"

Bart is als programmamanager betrokken bij twee evenementen die door Mikrocentrum georganiseerd worden: AM for Production en de Precisiebeurs. Vanaf het eerste contact met exposanten tot en met de op- en afbouw van de evenementen. “Mensen in Nederland beseffen nog half niet hoeveel prachtige ontwikkelingen en dingen er allemaal in ons land gemaakt worden. Achter de deuren van alle MKB’ers in de hightech en maakindustrie wordt echt van alles ontwikkeld wat de toekomst van onze wereld vorm gaat geven!”

Hightech is niet alles: vergeet additive manufacturing niet!

Nederland is koploper op het gebied van hightech, maar dit betekent niet alleen dat wij ons moeten focussen op deze gebieden. Volgens Bart is additive manufacturing (ooit begonnen als 3D-printen) een onderschoven kindje. Zowel voor de hightech als voor bijvoorbeeld het ontwikkelen van duurzame kunststoffen. “Ik heb AM altijd al heel indrukwekkend gevonden. Dat komt ook omdat ik vroeger werkzaam was op de TNO afdeling die als een van de eerste deze technieken naar Nederland haalde. Later mocht ik aansluiten bij een startup die deze technologie daadwerkelijk in ging zetten voor productie. Ik ben zo enthousiast over deze technologie omdat ik zie wat AM de industrie te bieden heeft.”

Ik ben zo enthousiast over additive manufacturing omdat ik zie wat AM de industrie te bieden heeft” Bart Kooijmans

“In tegenstelling tot traditionele methoden waarbij materialen worden weggesneden of gevormd, bouwt additive manufacturing (AM) laag voor laag op met behulp van digitale modellen. Dit zorgt voor meer vrijheid in ontwerp, waardoor complexe vormen en speciaal gemaakte onderdelen makkelijker realiseerbaar zijn.” Niet voor niets was er dit jaar op de Precisiebeurs ook een AM for Production plein te vinden. “De samenkomst van precisietechnologie met additive manufacturing zorgt voor nóg ongekendere mogelijkheden!”, vertelt Bart.

Het faciliteren van de toevallige ontmoeting

"Ik weet niet meer waar ik deze quote vandaan heb, maar ik vind hem bijzonder toepasselijk op wat we bij Mikrocentrum doen," vertelt Bart. "Wij faciliteren toevallige ontmoetingen. We creëren er overal platforms voor en soms bestaan deze platforms zelfs al. Kijk alleen al naar de Precisiebeurs waar afgelopen jaar meer dan 5900 (hightech) professionals elkaar ontmoetten. Het bijeenbrengen van mensen, kennis en nieuwe samenwerkingen in de gehele hightech- en maakindustrie, dat is waar onze kracht ligt."

Wat zijn enkele voorbeelden van het faciliteren van toevallige ontmoetingen? In de late jaren '90 en later, in de jaren '00, lanceerde Mikrocentrum verschillende vakbeurzen die tot op de dag van vandaag bestaan: de Kunststoffenbeurs (1999), de Precisiebeurs (2001) en Vision, Robotics & Motion (2005). Bovendien organiseerde Mikrocentrum als eerste een landelijk fotonica-evenement in 2007, waarvan de laatste editie plaatsvond in 2018."

Liefde voor precisietechnologie is niet weg te krijgen

Ondanks het feit dat Mikrocentrum functioneert als een platform voor de gehele hightech- en maakindustrie, blijft Bart het meest gepassioneerd over precisietechnologie. "Kijk alleen al naar de industrie die met steeds verdere miniaturisering en hogere complexheid nieuwe technologieën aanbiedt om grote maatschappelijke problemen aan te pakken. Denk aan milieuproblemen en de ontwikkelingen van medische hulpmiddelen; dat is toch fascinerend? Van mobiele telefoons tot aan elektrische auto’s: dit alles zou niet hebben bestaan zonder de vooruitgang in precisietechnologie."

Kruisbestuiving tussen verschillende sectoren is nodig omdat de vraag vanuit de industrie steeds specifieker wordt” Bart Kooijmans

“De technologie staat nog steeds niet stil; alles moet nóg kleiner en nóg preciezer. Dit blijft naar mijn mening interessant omdat er dus altijd iets nieuws te ontdekken valt. Maar hiervoor is kennisdeling nodig en dat mag ik als Programmamanager faciliteren. Dus, ik heb het geluk om direct betrokken te zijn bij de ontwikkeling van al wat nieuwer & nuttiger wordt!"

Hightech Machine Equipment & Manufacturing

Ben jij nieuwsgierig naar alle ontwikkelingen die aansluiten bij de wereld van hightech en precisietechnologie? Wil jij jouw kennis blijven updaten over thema’s als optica, fotonica en precisie? Bekijk dan onze trainingsmogelijkheden of breng een bezoek aan de Precisiebeurs!

Ga aan de slag