Quality data is de hoeksteen voor data science bij productieproblemen. Tijdens deze cursus leer je jouw sensor- en andere databronnen in te zetten bij de aanpak van taaie problemen in de productie, het onderhoud en op het gebied van kwaliteit.

 • Leer waar te starten met data science voor de optimalisatie van jouw productie
 • Transformeer ruwe data naar kwaliteitsdata (tidy data sets)
 • Leer scripts in Python toepassen
Data engineers, data scientists, production engineers of quality engineers
HBO
3 dagbijeenkomsten
Bewijs van deelname
Syllabus en Python software
Inclusief arrangementskosten en lesmateriaal
Deel deze pagina. Email  LinkedIn  Twitter

Over de cursus Quality data

Door effectief gebruik te maken van data is er een flinke winst te behalen op het gebied van productie en kwaliteit. De beschikbare data bewerkingstechnologieën, waaronder algoritmes en diverse software tools, zorgen ervoor dat deze data gedreven aanpak in handbereik is gekomen voor alle bedrijven. Een voorwaarde om succesvol te zijn in dergelijke trajecten is het opstellen van kwaliteitsdata oftewel in vakjargon, de tidy data sets.

In de 3-daagse praktische cursus Quality data krijg je het inzicht en leer je de technieken om deze tidy data sets zelfstandig vorm te geven. De cursus richt zich op bedrijven die actief zijn in de industrie en die de productie omgeving willen verbeteren op het gebied van output, kwaliteit of onderhoud.

Dit levert de cursus je op
Tijdens deze cursus leer je waarom tidy datasets het startpunt zijn voor analyses in data science. Ook leer jij hoe je vanuit jouw specifieke productieproces kunt komen tot tidy datasets. Je leert de open-source Python software omgeving in te zetten om je hierbij te helpen. Al tijdens de cursus kun je in jouw eigen werkomgeving met de materie aan de slag.

Aan het einde van deze cursus beschik je over de volgende vaardigheden en inzichten:

 • Je kunt aangeven wat er nodig is om jouw productieproces te analyseren met data science
 • Je krijgt inzicht in hoe te komen van ruwe data naar kwaliteitsdata (tidy data sets)
 • Je krijgt inzicht in het combineren van de diverse data bronnen (kwaliteit, instellingen, sensoren)
 • Je kunt scripts in Python lezen en aanpassen

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Deze cursus is voor iedereen die data gedreven projecten gaat opzetten en uitvoeren. Je bent verantwoordelijk voor het vormgeven van de juiste tidy data set(s). Denk hierbij aan professionals werkzaam als: data engineer, data scientist, production engineer of quality engineer. De projecten richten zich op het verbeteren van productie, onderhoud en productkwaliteit met behulp van data analyse, waaronder moderne data science technieken. Enige ervaring in programmeren is wenselijk, deelnemers behoeven geen voorkennis te hebben van Python. Je wil groeien in het programmeren in Python, of wilt weten wie of wat daarvoor nodig is.

Lesmateriaal

Bij de cursus ontvang je een syllabus. Verder maak je gebruik van de (open-source) software Python, de standaard in data science. Ook verkrijg je Python script voorbeelden voor het verzamelen en ordenen van ruwe data en suggesties voor verdere online verdieping in de materie.

Smart industry Data science quality Smart industry Data science quality

Programma

Dag 1

 • Waar lopen bedrijven tegen aan wanneer men wilt weten waar kwaliteitsvariatie / productie-instabiliteit vandaan komt?
 • Wat zijn tidy datasets en waarom heb je deze nodig?
 • Wat kun je leren uit (analyse van) tidy datasets?
 • Hoe bereik je tidy datasets en welke controles heb je daarbij nodig?
 • Uitreiking opdrachten ter voorbereiding van dag 2 (tijdsindicatie: 8 uur)

Dag 2

 • Lezen en aanpassen van Python scripts voor het maken van tidy datasets
 • Voorbeelden van scripts met verschillende functies en hoe deze in te zetten in de eigen omgeving
 • Uitreiking opdrachten ter voorbereiding van dag 3 (tijdsindicatie: minimaal 8 uur)

Dag 3

 • Bespreken van problemen bij het maken van eigen scripts
 • Strategieën voor het maken van tidy datasets voor (delen van) het eigen productieproces

 

Neem contact op voor meer informatie

Jouw docent

Erwin Gijzen

Na zijn opleiding tot Chemisch Technoloog (TU Eindhoven, 1989) was Erwin Gijzen ruim 10 jaar werkzaam bij General Electric Plastics. Daar heeft hij de Six Sigma Black Belt training gevolgd en werkt sinds 1990 in data-gedreven product- en procesontwikkeling. Na ook ervaring opgedaan te hebben in de IT-wereld, was hij sinds 2003 werkzaam als Master Black Belt / consultant in complexe industriële product- en procesontwikkeling bij o.a. Philips, ASML, Sanquin, Kiwa, Bolletje en Polaroid. Tevens doceert Erwin al enige jaren in zijn vakgebied. Tegenwoordig promoot hij het combineren van beproefde methodes uit Six Sigma met moderne data science technieken in Python.

Plaats, data en prijzen - Open inschrijvingen

Inschrijven

Plaats

Startdatum

Begintijd

Eindtijd

Prijs

Avonden / Dagen

Veldhoven
22-11-2023
29-11-2023
06-12-2023
...
in totaal 3 bijeenkomsten
9:00
16:30
€ 1690
3

Mikrocentrum werkt met all-in-prijzen. Alle genoemde bedragen zijn exclusief B.T.W. en inclusief lesmateriaal en arrangementskosten.

Leden van het Mikrocentrum High Tech Platform ontvangen 10% korting op de cursusprijs.

Ervaringen van cursisten

De cursus voldeed aan mijn verwachtingen. De trainer beheerst de materie, kan het goed overdragen en heeft goede interactie met de deelnemers.
Albert Berende, Signify
Cursus geeft inzicht wat er allemaal mogelijk is met Python Pandas
Cor van Vliet, Signify
Verwachtingen waren anders dan van de cursusomschrijving gedacht, maar uiteindelijk een nuttige cursus waarbij iedereen op zijn eigen tempo kon werken. Het accentueert vooral het belang van juiste data afhandeling, waardoor het een prioriteit wordt.
Arne van de Mortel, TouchWind

Ontdek de mogelijkheden om deze cursus bedrijfsintern te organiseren

Wanneer je meerdere medewerkers in jouw bedrijf op wilt laten leiden, is het interessanter en voordeliger om een cursus bij je op locatie te organiseren. Een goede afstemming op jouw bedrijfsspecifieke situatie en de inzet van zeer ervaren docenten die hun sporen in de praktijk hebben verdiend is hierbij essentieel. Mikrocentrum is CEDEO-erkend en garandeert de beste kwaliteit.

Onze programmamanager opleidingen denkt graag met je mee!

Heb je interesse in een bedrijfsintern traject? Onze programmamanager opleidingen Wouter Lintsen komt graag vrijblijvend bij je op bezoek.