• 26 augustus 2019
  • Leestijd: 4 minuten

8D training bij KUHN Geldrop: een structurele aanpak voor complexe technische problemen

8D pps bij Kuhn

Dat het ontwikkelen van technische machines, producten of andere oplossingen vaak een hoge mate van complexiteit met zich meebrengt is geen uitzondering. Ontwikkelaars of technisch specialisten stuiten dan ook regelmatig op problemen die niet direct op te lossen zijn. Stapsgewijze probleemanalyse is een manier om gestructureerd tot een oplossing te komen. De effectiviteit hiervan heeft ook KUHN Geldrop ondervonden tijdens de bedrijfsinterne 8D training. Maikel van der Sanden, Quality, Arbo en Milieu Manager bij KUHN Geldrop vertelt over de ervaringen.

Dit is KUHN Group

KUHN Geldrop, onderdeel van de KUHN Group, ontwikkelt en produceert balenpersen en wikkelaars. Binnen KUHN Geldrop werken ca 450 medewerkers. Verdeeld over een zevental productgroepen worden er jaarlijks ca 4.750 landbouwmachines geproduceerd. De KUHN Group heeft continu verbeteren hoog in het vaandel staan. Een effectieve aanpak voor problemen is daarbij belangrijk. De 8D methode kan hier een structurele bijdrage aan leveren.

Van der Sanden: “Hoewel er in onze organisatie op individuele basis al enige ervaring met de 8D methode is en in het klachtensysteem feitelijk naar deze stappen wordt gevraagd, is het noodzakelijk om de individuele competenties op dit gebied verder te ontwikkelen. Daarnaast is het wenselijk om deze aanpak als afdeling herkenbaar en ook multidisciplinair toe te passen.”

Focus op probleemomschrijving en Root Cause Analyse

Om ervoor te zorgen dat de training zo goed mogelijk aansloot op de behoefte van KUHN, is ervoor gekozen om te focussen op twee punten: de Probleemomschrijving (D2) en de Root Cause Analyse (D4). Van der Sanden: “De training moest helpen de kwaliteit hiervan te verhogen en daarmee te voorkomen dat er op basis van te weinig feiten en analyses conclusies worden getrokken die het daadwerkelijke probleem niet gaan oplossen.” Dit sluit aan op het doel van KUHN voor deze training om de competenties van teamgerichte problemsolving te verhogen. Dit geldt zowel inhoudelijk voor de aanpak, als voor de samenwerking tussen de afdeling Kwaliteit en de afdeling After Sales.

Verschil tussen servicegericht en klantgericht was eyeopener

Van der Sanden blikt terug: “De deelnemers geven aan dat het een intensieve en praktijkgerichte training is. Zij werden op een praktijkgerichte manier getriggerd om vooral in het begin van de probleemaanpak voldoende tijd en effort te besteden aan een goede probleemstelling en oorzaakanalyse.” De training zorgde ook voor een aantal eyeopeners. Zo werd duidelijk dat er een wezenlijk verschil is tussen servicegericht (het snel oplossen van een klacht) en klantgericht (het vooraf juist voorkomen van het probleem) handelen. Ook werd de noodzaak duidelijk om daadwerkelijk het proces te verbeteren. Hierdoor wordt het risico op problemen gereduceerd in plaats van de focus te leggen op symptoombestrijding, waardoor het risico blijft bestaan.

Het resultaat na de 8D training

Er wordt beter gezamenlijk naar de probleemomschrijving gekeken. Door een bredere oorzaakanalyse wordt voorkomen dat we te snel naar een conclusie springen. Dit vraagt soms wel meer tijd, maar verlaagt het risico dat we beslissingen/maatregelen nemen die het probleem niet effectief oplossen. - Maikel van der Sanden, KUHN Group

Na het trainingstraject zijn de resultaten bij KUHN direct merkbaar. Van der Sanden: “De overdracht van de klantklacht vanuit After Sales naar Kwaliteit verloopt anders. Het is duidelijk dat er meer informatie nodig is dan alleen de melding dat een onderdeel van een machine kapot is gegaan. Er wordt ook beter gezamenlijk naar de probleemomschrijving gekeken. Door een bredere oorzaakanalyse wordt voorkomen dat we te snel naar een conclusie springen. Dit vraagt soms wel meer tijd, maar verlaagt het risico dat we beslissingen/maatregelen nemen die het probleem niet effectief oplossen. De aard van het daadwerkelijke probleem komt daarmee beter in zicht, hetgeen andere discussies oplevert, maar wat ons wel helpt om problemen samen beter op te lossen.

Reactie van de trainer

Chris Visser: "De 8D workshop bij KUHN was erg leuk om te geven, temeer omdat men precies wist welke aspecten van de 8D methode aangescherpt moesten worden. De technische productkennis bij KUHN is erg hoog, maar dat leidt lang niet altijd tot goede procesverbeteringen als er iets misgaat bij de klant. De 8D is een prima methode om klantenklachten te lijf te gaan. Het hebben van een feitelijke probleembeschrijving is daarbij essentieel, omdat het je onderzoek de juiste richting geeft. En als je de verschillende oorzaken hebt gevonden die het probleem verklaren is het de kunst om te toetsen of deze daadwerkelijk het probleem opgelost hebben, en geen andere ongewenste zaken hebben geïntroduceerd. Dat is de leercurve die KUHN nu te pakken heeft en zich de komende tijd meester gaat maken."

 

Benieuwd naar de mogelijkheden van 8D voor uw bedrijf?

Tijdens de workshop 8D-PPS leert u hoe u problemen structureel oplost, diepgelegen oorzaken vindt en ervoor zorgdraagt dat uw probleem niet meer terugkeert.

Bekijk de workshop

Over de schrijver

Mikrocentrum

Mikrocentrum