• 11 april 2023
  • Leestijd: 5 minuten

Mitutoyo ondersteunt kennisdelen tijdens Manufacturing Technology Conference

EducationPack  MTC 2023

Nauwere toleranties vergen meetkennis van zowel constructeur als operator

Toleranties worden alsmaar kleiner in de precisie industrie. Maar als je niet weet hoe deze juist te interpreteren? Of als je niet goed weet hoe je ze moet meten? Hoe kun je dan naar zero defect toewerken? “Je moet toleranties en meetdata begrijpen. Daarom hebben we alle basiskennis rond metrologie samengevat in Education Packs, neutraal geschreven en voor iedereen beschikbaar”, zegt Michael Andessner, Business Development Manager bij Mitutoyo Europe in Neuss (D).

Mitutoyo is een van de sponsoren van de Manufacturing Technology Conference, die het Knowledge Sharing Centre (KSC) samen met Mikrocentrum in juni organiseert. De Japanse marktleider in metrologie hoefde niet lang na te denken over deelname aan dit belangrijke evenement. De relatie met hightech OEM’s als ASML, Thermo Fisher Scientific en het KSC zijn niet de enige reden waarom Mitutoyo de Manufacturing Technology Conference ondersteunt. Elke dag merkt Mitutoyo hoe belangrijk kennis delen is. “Meettechniek krijgt in opleidingen te weinig aandacht. Dat zien we in alle Europese landen. Men leert hoe met een kaliber en micrometer te meten. Maar wat betekenen toleranties en wat is de invloed hiervan? De tolerantie die je moet meten, bepaalt welk meetmiddel je nodig hebt. Kennis daarvan ontbreekt vaak”, zegt Michael Andessner van het Europese hoofdkantoor in Neuss, waar Mitutoyo Europe dit jaar het 55-jarig bestaan viert.

De tolerantie die je moet meten, bepaalt welk meetmiddel je nodig hebt. Kennis daarvan ontbreekt  vaak” Michael Andessner

Kennis overdragen

In de hele precisie-industrie maar zeker in de halfgeleiderindustrie zijn toleranties de laatste jaren steeds nauwer geworden. Kwaliteitscontrole wordt belangrijker. Dat geldt zowel voor ASML zelf - de productie van een wafer bestaat voor de helft uit Quality Control - maar ook voor de toeleveranciers. “Er wordt steeds meer gevraagd, terwijl goed opgeleide mensen moeilijk te vinden zijn”, schetst Michael Andessner de huidige situatie. Gebaseerd op het idee en de wens van de oprichter heeft Mitutoyo altijd als uitgangspunt gehad een deel van de winst terug te geven aan de samenleving. Het Europese hoofdkantoor van het metrologieconcern doet dit door Education Packs uit te rollen. De afgelopen jaren zijn er verschillende boeken en documenten samengesteld waarin alle basics van metrologie zijn samengevat. Neutraal geschreven en voor ieder bedrijf gratis beschikbaar. Het ontwikkelt ook e-learning modules over meetprincipes en -systemen. Mitutoyo Benelux in Veenendaal is een van de eerste die dit gebruikt in een hybridemodel. Men leert de basis via e-learning en dan komt de trainer naar de klant voor de verdieping in de praktijk en tips and tricks. Kennis delen is bij het concern al dagelijkse realiteit. Het uitgangspunt van MTC sluit naadloos hierop aan.

Constructeur en operator moeten toleranties begrijpen

Het verhogen van kennis rond het meten zal des te belangrijker worden naarmate de nauwkeurigheidseisen verder toenemen. Dit geldt zowel voor de constructeur als voor de CNC-operator en programmeur die het machine- of meetprogramma maakt. In een tijd van Model Based Definition en closed loop systemen is kennis van meettechnologie onmisbaar. Michael Andessner: “De constructeur moet weten welke toleranties maakbaar en meetbaar zijn. En de operator of programmeur moeten toleranties begrijpen, weten hoe te meten en de resultaten begrijpen.”

Dat geldt zeker als je met closed loop systemen werkt, een trend die merkbaar is nu veel maakbedrijven de handling rond de machines automatiseren. “Zonder mensen zal het niet functioneren”, zegt de Business Development Manager. Niet voor niets heeft Mitutoyo in de Education Packs een module PMI data toevoegen voor constructeurs en voor plaatwerkbedrijven en een training vorm- en plaatstoleranties lezen op technische tekeningen, ontwikkeld samen met het Nederlandse bedrijf Craft Education. “De constructeur moet weten hoe het ene het andere beïnvloedt.”

Mensen kunnen niet zo snel beelden beoordelen. De foutquote is te hoog. AI kent geen foutquote ongeacht hoelang de inspectie duurt” Micheal Andessner

Toekomst van metrologie: AI

Behalve dat Mitutoyo via kennisdelen het niveau van de maakindustrie naar een hoger niveau helpt tillen, zorgen daar ook nieuwe meetoplossingen voor. Mitutoyo demonstreerde onlangs in het nieuwe Benelux hoofdkantoor in Veenendaal AI Inspect, dat pas later dit jaar wordt vrijgegeven. Kunstmatige Intelligentie (AI) wordt getraind met goede en foute modellen waarna de software automatisch beelden van de verschillende optische meetsystemen analyseert en fouten detecteert. “Dat is de toekomst van inspectie”, meent Andessner. “Mensen kunnen niet zo snel beelden beoordelen. De foutquote is te hoog. AI kent geen foutquote ongeacht hoelang de inspectie duurt.”

Tag-Lens versnelt meetprocessen

Tijdens de Manufacturing Technology Conference presenteert Mitutoyo een andere innovatie: de Tag Lens. Deze lens, die breed inzetbaar is bij optische meetsystemen van alle fabrikanten, maakt per seconde 70.000 beelden met een verschillend focuspunt. Deze worden samengevoegd in één beeld. Ongeacht de hoogte van het werkstuk en de afstand tot het objectief, ontstaat zo altijd een scherp beeld. Michael Andessner zegt hierover: “Je hoeft de lens niet meer in te stellen, deze maakt automatisch scherpe beelden door de scherptediepte (DOF) uit te breiden tot 23 maal, afhankelijk van de vergroting van het objectief. Hiermee kan men grote aantallen producten snel controleren.” De tijd voor het meten wordt zo drastisch gereduceerd. De Tag Lens kan met uiteenlopende optische meetsystemen worden gebruikt omdat de lens voorzien wordt van een standaard C-mount.

Meer informatie vind je op www.mitutoyo.nl of www.measuringyourworld.nl

Manufacturing Technology Conference vindt 20 juni plaats in Veldhoven. Het Knowledge Sharing Centre (KSC) organiseert dit samen met Mikrocentrum met als doel het uitwisselen van kennis tussen de hightech ontwikkelaars en de maakindustrie te versterken.  

Meer weten over MTC 2023 op 20 juni?

Met deze jaarlijkse Manufacturing Technology Conference vergroten we de kennis over maakbaarheid voor ontwikkelaars en helpen we ze zoeken naar mogelijkheden die voorheen onbekend waren

Ontdek MTC 2023