• 11 juni 2021
  • Leestijd: 5 minuten

Opleiding BBL Spuitgieten: ideale mogelijkheid voor bedrijven om talent op te leiden

Afbeelding1

Tekorten aan medewerkers met voldoende vakkennis in de techniek. Een feit wat ook opgaat voor kunststof spuitgietbedrijven als het gaat om spuitgietoperators en machinestellers. Een vacature uitzetten op een platform of een advertentie plaatsen is de meest gekozen route. Komt daar de beoogde kandidaat op af? Bedrijven in deze sector kunnen nog veel doen om aantrekkelijker te worden voor een jongere generatie. Dit initiatief van twee erkende opleiders in de Brainport-regio legt de bal op hiervoor de stip. De rest is aan de bedrijven zelf.

Het is al lang niet meer zo dat een MBO-opleiding ieder jaar een x-aantal leerlingen met diploma aflevert aan de poorten van het bedrijfsleven. Er zijn wel opleidingen voor procesoperator en diverse cursussen op het gebied van spuitgieten. Er zijn ook bedrijven die kiezen voor “learning-on the job” en hopen dat gaandeweg medewerkers kennis oppikken. Goede vakinhoudelijke basiskennis en begeleiding op school én binnen het bedrijf zelf geeft minder stress, minder productuitval en machinestilstand. Bovendien moeten spuitgietbedrijven zich realiseren dat ze voor goede technische medewerkers moeten concurreren met bedrijven in andere technische branches. Deze zijn vaak groter in omvang en daar hoeft vaak niet gewerkt te worden in ploegendiensten. Hoe zorgt u er dan als bedrijf voor dat u aantrekkelijk bent voor de jongere doelgroep?

Beeldvorming branche

Opleiding en begeleiding van nieuwe medewerkers is een belangrijke succesfactor voor productiebedrijven. De kunststofverwerkende branche moet werken aan een positievere beeldvorming in het bijzonder, omdat “Plastics” de laatste jaren niet positief in het nieuws zijn. De focus moet dus veel meer liggen bij duurzame producten, duurzame productie en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Kunststof spuitgietproducten blijven altijd bestaan. Dat betekent dat de branche kan werken aan een langere termijnvisie. Dat geldt in het bijzonder voor het werven, binden en carrièrekansen bieden aan medewerkers.

Mooie producten

Binnen de spuitgietbranche in Nederland worden fantastisch mooie producten ontwikkeld en geproduceerd. Het gaat hierbij ook om hightechproducten waarmee enorme investeringen zijn gemoeid. Of het nu gaat om medische-, technische- of verpakkingsproducten, de perceptie bij veel mensen is dat het verwerken van kunststoffen in een rommelige, niet veilige lawaaiige omgeving plaats vindt. Dit is een beeld wat vrij gemakkelijk positief beïnvloed kan worden door bijvoorbeeld een video van de productieomgeving van het bedrijf te tonen.

“Initiatief van Mikrocentrum en Summa College start in januari 2022”

Procestechnologie en digitalisering

Bij de productie van hoogwaardige kunststof spuitgietproducten is steeds meer technologie beschikbaar om binnen een steeds smaller procesventer te blijven. Alle parameters die geregistreerd worden zorgen voor een enorme hoeveelheid aan data. Maar de sport is om uit deze brij gegevens zinvolle informatie te halen voor uw specifieke proces. Al deze technologie is mooi maar om alle mogelijkheden daadwerkelijk te benutten is steeds meer (digitale)kennis nodig.

Werving medewerkers

Er is dus schaarste op de arbeidsmarkt. Een ervaren spuitgietoperator of machinesteller vinden en behouden is lastig. Daarom is het wenselijker en effectiever om een talentvolle medewerker vier dagen in het bedrijf te laten werken en te laten begeleiden door een praktijkopleider en één dag in de week naar school te laten gaan. De zogenaamde leer/werkbaan waarbij ook sprake is van een leer/werkovereenkomst met de school. Met als doel het behalen van een MBO-diploma binnen een periode van twee jaar.

Scholing op de agenda

Vraag een bedrijfsleider of scholing belangrijk en 10 van de 10 keer is het antwoord bevestigend. Maar op het moment dat de ploegenplanning gemaakt moet worden legt de opleiding het af tegen het korte belang van de productie. Cursussen en opleidingen worden vaak met een interval van 6 maanden georganiseerd waardoor de instroom steeds opschuift of mist. Scholing is vooruitzien en dat begint met een inventarisering van de kennis van de individuele medewerker en het team. Voor het aannemen van nieuwe jonge medewerkers kan het aanbieden van de opleiding BBL-spuitgieten een interessante optie zijn om u als bedrijf zichtbaar te maken en te onderscheiden.

Lesprogramma

De opleiding duurt twee jaar en is verdeeld in totaal 10 blokken: Inleiding in de procestechniek, Spuitgieten 1, Bedienen van apparatuur, Spuitgieten 2, Lean Six Sigma, Productiegegevens vastleggen, Kwaliteitscontroles uitvoeren met voorschriften, Probleemanalyse bij spuitgieten, Veiligheid en onderhoud van apparatuur, randapparatuur en productieautomatisering. De lessen worden afwisselend bij Summa College en Mikrocentrum verzorgd.

Spuitgietpracticum

Voor de praktijklessen wordt gebruik gemaakt van het modern ingerichte spuitgietpracticum met drie spuitgietmachines van bekende merken. Hier krijgen de leerlingen praktijkopdrachten met ondersteuning van een zeer ervaren docent en kunnen ze in een rustige omgeving werken en testen zonder dat dit voor het leerbedrijf productie- en capaciteitsverlies oplevert. Dit biedt de leerling een moderne, innovatieve en inspirerende leeromgeving.

MBO-diploma in 2 jaar

Het standaard programma Mechanisch operator A is aangevuld met verschillende specifieke spuitgiet modules. Naast het behalen van het MBO-diploma aan het einde van de opleiding, ontvangt de leerling ook branche erkende diploma’s na het afronden van bepaalde modules, zoals Spuitgieten 1 (NRK-erkend), Spuitgieten 2 (NRK-erkend) en Probleemanalyse bij spuitgieten (troubleshooting).

Leerbedrijf met praktijkopleider

Om te kunnen starten is het noodzakelijk dat het bedrijf een erkend Leerbedrijf is of dit wil worden. Begeleiding binnen het bedrijf gaat via de interne praktijkbegeleider die de leerling ook begeleid bij het uitvoeren van opdrachten binnen het bedrijf. De praktijkopleider heeft via het digitale leerplatform inzicht in het lesprogramma, het lesmateriaal en de opdrachten. Dit maakt het makkelijk om met de leerling en de docenten te communiceren omdat het cursusverloop duidelijk en actueel is.

De lessen vinden plaats bij:

Summa College (Summa Procestechnologie);
Brainport Industrie Campus – Cluster 1
BIC 1
5657 BX EINDHOVEN

Het gebouw van Summa College in Eindhoven (bron: Summa College)

Mikrocentrum Opleidingen
De Run 1115
5503 LB VELDHOVEN

Het gebouw van Mikrocentrum in Veldhoven (bron: Mikrocentrum)

Praktijkopdrachten uitvoeren aan 3 moderne spuitgietmachines (bron: Mikrocentrum)

Benieuwd naar de cursussen in Spuitgieten?

Met de vormgevingstechniek spuitgieten worden producten gevormd door gesmolten kunststof onder hoge druk in een vorm te spuiten en af te laten koelen. Spuitgieten is een cyclisch proces waarbij het eindproduct via robottechniek uitgenomen wordt.

Bekijk ons aanbod hier

Over de schrijver

Barend Blom

Barend Blom

Programmamanager Opleidingen | Mikrocentrum