• 31 mei 2023
  • Leestijd: 5 minuten

Van het witte goud naar hightech evenementen

MIKRO rebranding personencampagne judith

Wat hebben paarden, detachering, het witte goud en techniek met elkaar te maken? Op het oog weinig. Maar voor Judith van den Nieuwenhuijzen, Programmamanager Evenementen, was het de route naar Mikrocentrum. Al had ze dat nooit bedacht toen ze in het hobbybedrijf van haar ouders de paarden verzorgde en meehielp met het onderhoud van de weides.

De redenen dat mensen kiezen voor een loopbaan in de techniek zijn zeer divers. Sommigen krijgen het met de paplepel mee, anderen komen per toeval in aanraking met techniek. Judith had een carrière voor ogen in het bedrijfsleven. Na haar studie Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, afgerond met een Master in strategisch management, stonden alle opties open. Ze kon gelijk aan de slag bij een grote detacheerder. Judith: “Het was mijn eerste serieuze baan. Al snel merkte ik dat het allemaal vrij statisch was en dat er veel regeltjes waren. Niet echt mijn ding.”

Asperge-oogstrobot

In diezelfde periode investeerde haar werkgever in een bedrijf dat een innovatief product op de markt bracht: de eerste selectieve zelfrijdende asperge-oogstrobot. Een prachtige uitvinding voor een sector die elk seizoen op jacht moet naar personeel om de asperges te steken. Judith: “Een bedrijf dat zoiets ontwikkelt en produceert, triggerde mij. Ik vond het vele malen interessanter dan de detacheringsbranche. Sterker nog, het trok mij zo aan, dat ik er uiteindelijk ging werken!”

Samen een mooie machine maken, dat is voor mij het mooiste van techniek” Judith van den Nieuwenhuijzen

Nog steeds vertelt Judith vol vuur over haar periode bij de ontwikkelaar. “We vinden het als consument zo vanzelfsprekend dat die asperge op je bord ligt. Pas toen ik daar werkte, besefte ik hoeveel kennis, technologie en arbeid er achter machinaal oogsten zit. Daar staat niemand bij stil.” Het relatief kleine team was dag in dag uit volledig gefocust op het verbeteren van de robot. “Deze bestaat uit allerlei modules, en daar sleutelt men continue aan. Ik zag wat er allemaal bij komt kijken, en hoe belangrijk de samenwerking in een team is. Dat is voor mij toch wel het mooiste van techniek: samen een mooie machine maken.”

Techniek staat nooit stil

Ondanks alle inspanningen voor dit mooie product, heeft het bedrijf uiteindelijk faillissement moeten aanvragen. Net op dat moment zocht Mikrocentrum naar een Programmamanager Evenementen. “Bij evenementen denk je vaak aan festivals. Leuk om te bezoeken, maar of ik blij word van de organisatie ervan? Daarentegen sprak de combinatie van projectmanagement en evenementen bij Mikrocentrum me wel direct aan. Techniek staat nooit stil, er gebeurt zoveel in de hightech- en maakindustrie.”

En zo is Judith inmiddels verantwoordelijk voor een paar stevige events: Food Technology, Lab Technology en MES. "De bedrijven die daar staan zijn echt heel leuk om mee te werken. Er is zoveel te zien, dat boeit me enorm!”

Techniek staat nooit stil, er gebeurt zoveel in de maakindustrie” Judith van den Nieuwenhuijzen

Mooi bruggetje naar de vraag waar deze interviewserie om begon, namelijk: Wat betekent “At the heart of Hightech" voor jou? Judith: “Er gaat achter techniek een wereld schuil, waar je als consument niet bij stilstaat. Pas als je erin werkt, zie je hoe complex het is. En hoe mooi. Ook bij maatschappelijke ontwikkelingen speelt techniek een belangrijke rol. Er valt nog zoveel te ontdekken! Techniek had een imago van stoffig en saai, maar het bruist van vernieuwing en innovaties. Dat is toch geweldig!” Als non-tech heeft ze nog een mooie tegelspreuk voor andere non-techs: “Om te begrijpen wat techniek inhoudt, hoef je niet persé een techneut te zijn, maar is interesse het allerbelangrijkst!”

Food en robots

Zijn er technologieën die je bovengemiddeld interessant vindt? “Ik heb toch wel een fascinatie voor robotisering en vind dat de foodsector daar nog veel meer haar voordeel mee kan doen. Dat komt natuurlijk door mijn agrarische roots en vorige job. Robotisering is de oplossing voor de groeiende behoefte aan handsfree werk.”

Kun je een voorbeeld geven van een project dat jouw tech hart sneller deed kloppen? “Dan kies ik voor Food en Lab. Ondanks dat het wat drukker had mogen zijn, heb ik een heel goed gevoel over hoe ik de beursvloer heb neergezet. Dat kregen we ook terug van de exposanten: de organisatie en catering was top. Bij een volgende editie wil ik meer interactie tussen food en tech. Want de rol van robots, AI en Vision wordt steeds belangrijker in de foodsector.”

Ogen openen

Wat zijn volgens jou de belangrijkste uitdagingen voor de hightech industrie op dit moment? “Dat is zonder twijfel het personeelstekort. Met name technisch geschoolde mbo’ers. Slimme koppen zijn er genoeg, handjes te weinig.” Technologie is zo verweven in ons leven. En al helemaal in dat van jongeren. Judith zet daar wel vraagtekens bij: “Ik ben een dertiger, en speelde vroeger buiten. Nu zit de jeugd binnen achter een schermpje. Ze kijken Tiktok en willen vlogger worden. Maar staan ze er bij stil dat die technologische middelen ook gemaakt moeten worden? Ik ben benieuwd hoe zich dat verder gaat ontwikkelen. Maar goed, mijn ogen voor techniek gingen ook pas open toen ik bij de aspergerobot ontwikkelaar werkte. Daarom is het goed om de jeugd al vroeg met dit mooie vak kennis te laten maken.”

Wil jij je kennis in de hightech- en maakindustrie verbreden?

Altijd met elkaar in verbinding staan, dat is waar het om draait. We hebben elkaar nodig om nieuwe technologische ontwikkelingen te realiseren als antwoord op de grote uitdagingen van nu. Samen weten we namelijk meer dan alleen

Ontdek onze evenementen