• 2 november 2022
  • Leestijd: 4 minuten

Waarom een elektronica cursus voor beginners?

Elektronica

In de huidige tijd is er steeds meer elektronica om ons heen. Denk bijvoorbeeld aan automatisering in en om het huis zoals domotica, smartphones of elektrische voertuigen. ''We zien bij onze klanten uit de hightech- en maakindustrie dezelfde trend optreden. In de industrie spreken we van besturingen, sensoren en aandrijvingen van machines. Door de industrie 4.0 of Smart Industry ontwikkelingen worden systemen aan het internet gekoppeld ten behoeve van data. Deze zaken hebben gemeen dat ze allemaal afhankelijk zijn van hun specifieke elektronische besturing. Iedereen krijgt hier vroeg of laat in meer of mindere mate mee te maken. Dit geeft ook direct de urgentie van basiskennis over elektronica aan.'' aldus Programmamanager Wouter Lintsen. 

Specialist

In de praktijk zijn er medewerkers die in de techniek bezig zijn, bijvoorbeeld in de technische of industriële automatisering, die het fijne niet weten van elektronica. Zo worden medewerkers die puur mechanisch zijn geschoold, steeds meer geconfronteerd met mechatronica. Neem een PLC of frequentieregelaar, dit is voor hen vaak een black box. Op het moment dat de black box wordt geopend ontbreken de kennis en vaardigheden om te kunnen acteren bij bijvoorbeeld een storing. De medewerker weet niet wat hij/zij kan doen en vervolgen moet er een specialist bij komen. Dit kost tijd en geld. Met enige basiskennis van de elektronica kunnen zij zelf al heel wat oplossen!

Complexiteit

Ook de complexiteit, intelligentie en steeds kleiner wordende afmetingen van deze elektronica neemt toe. Ondanks deze snelle ontwikkelingen blijft elektronica in de basis nagenoeg gelijk. Zo komen er in een gemiddeld systeem altijd wel analoge en/of digitale bouwblokken terug. Deze typische elektronica bouwblokken hebben ook hun typische eigenschappen welke gemakkelijk te herkennen zijn met basiskennis. Zo ook bij power elektronica, denk hierbij aan systemen voor energieomzetting en hun toepasbaarheid in de huidige duurzaamheidsontwikkelingen. Dit maakt dat het zinvol is om meer kennis van elektronica te hebben.

‘Take aways’

Mikrocentrumdocent Piet Slenders heeft deze uitdagingen in de industrie positief opgepakt en daarvoor de cursus ‘elektronica voor niet-elektronici’ ontwikkeld. Deze cursus geeft een stevige basis mee voor wat er zoal bestaat in een gemiddeld elektronica systeem en waar de toepassing ligt. Na een stukje theoretische introductie zal er snel worden overgegaan naar de basis van passieve en actieve componenten en hun toepassing in de praktijk. Hierna wordt er gekeken naar de toepassing en de architectuur van een totaal elektronica systeem. Verder komen er een keur aan onderwerpen aan bod: smart elektronica, voedingen en versterkers, interfacing, connectoren, ESD, EMC, veiligheid, etc.

Ruim 50% praktische vaardigheden

Ruim 50% van de tijd is de cursist bezig met practica. Hierbij leren zij vaardigheden als meten (multimeter en picoscope), elektronische schema’s lezen, visuele inspecties, processor programmeren (Arduino) en nog veel meer. De docent Piet Slenders is ook een man van de praktijk: ''De cursist moet vooral zelf doen en ontdekken tijdens de cursus. Dit maakt de cursus lekker praktisch en gemakkelijker om te volgen. Daarnaast levert dit in hun praktijk situatie het meeste op. Door meer kennis van de elektronische systeem ontstaan er minder storingen en defecten door bijvoorbeeld het verkeerd aansluiten van modules. En aangezien de levertijden van elektronische modules momenteel erg lang kunnen zijn, kan dit aardig in de papieren gaan lopen. Maar ook in geval van storingen kan de deelnemer zelfstandig al diverse checks uitvoeren. Ook is het practicum zo opgesteld dat iedere cursist zelf de diepgang kan bepalen. Iedereen is verschillend en de ene cursist pakt nu eenmaal zaken sneller op dan de andere. Zo blijft het voor alle deelnemers uitdagend''. Aldus Piet.

Over de docent

Piet is opgeleid in elektronica en pedagogiek. Hij heeft tijdens zijn werk veel ervaring opgedaan in industriële elektronica. Dit zowel aan de ontwerpkant als de service kant. Hierdoor heeft hij veel inzicht in waar de gebruikers in het veld tegenaan lopen. Daarnaast is hij een erg enthousiaste hobbyist die het leuk vind om nieuwe elektronica projectjes te bedenken en te maken voor de cursus. ‘De link van een stuk theorie naar praktijk vertalen vind ik een mooie uitdaging met als doel de deelnemers te motiveren voor dit mooie vak. Als je het enthousiasme en de dynamiek in de groep ziet groeien dan weet je dat je op het goede spoor zit!’: aldus Piet. Het opleiden is hem zelfs zo goed bevallen dat hij inmiddels ook als docent werkzaam is bij Fontys Hogeschool.

Aan de slag met Elektronica voor niet elektronici?

Ontdek onze cursus