• 22 september 2020
  • Leestijd: 3 minuten

Spuitgiet simulatie populaire module bij cursus Matrijzen voor Kunststoffen B

Spuitigiet simulatie

Computersimulatie wordt steeds vaker ingezet bij product design van kunststof spuitgietproducten en spuitgietmatrijzen. Engineers gebruiken deze software voor het testen en verbeteren van het initiële product- en matrijsontwerp. Daarnaast worden ook materiaalkeuze en procesinstellingen vóórdat de spuitgietmatrijs daadwerkelijk bestaat, gecheckt en waar nodig geoptimaliseerd.

Verschillende softwarepakketten

Er zijn diverse softwareleveranciers die dergelijke softwareprogramma’s commercieel op de mark brengen, zoals Moldflow®, Moldex3D®, Sigmasoft® en Solidworks® Plastics. Met de beschikbare software opties zijn verschillende simulaties mogelijk, zoals:

  • vulproces (filling process)
  • luchtinsluitingen (air traps)
  • inval (sink marks)
  • onvolledige vulling (short shots)
  • warmteverschillen (hot spots)
  • krimp (shrinkage)
  • kromtrekken (warping)

Na het interpreteren van de resultaten van de simulatie kan de engineer besluiten om bijvoorbeeld de wanddikte van het product aan te passen, meer of een betere koeling aan te brengen of de aanspuitpositie op het product te verplaatsen of anders te dimensioneren.

Investering

Investeren in dergelijke software is een waardevol hulpmiddel voor de engineer, maar kennis over product, matrijs, proces en materiaalgedrag is wel vereist. Daarnaast is het belangrijk dat de engineer begrijpt waar de software al dan niet aannames maakt, om het maximale uit dergelijke analyses te halen. Uiteindelijk blijft de engineer nog steeds verantwoordelijk voor de juiste interpretatie van de gegenereerde resultaten van de computersimulatie.

Module reologie

We behandelen tijdens de module Reologie ook de mogelijkheden van computersimulatie met dit soort specifieke software. We doen dit aan de hand van een theoretische uiteenzetting met daarna een live demonstratie van de software.

Om het product design te valideren en spuitgiet proces te optimaliseren voordat de spuitgietmatrijs fysiek bestaat, helpt een spuitgiet simulatie erg veel. Zeker als het gaat om complexe producten en meervoudige matrijzen.

Niet voor een leek

Een dergelijke analyse is echter geen feilloos hulpmiddel om een slecht matrijsontwerp om te toveren in een hightech huzarenstukje matrijstechnologie. Het is een stap in het ontwerp en validatietraject. Bedoeld om een goed ontwerp naar een nog hoger niveau te krijgen. Daarom worden de cursisten in de gelegenheid gesteld om het ontwerp van de eindopdracht door vakspecialist en gastdocent te laten simuleren en van commentaar te laten voorzien.

Leverancier & gastdocent

Het is niet noodzakelijk dat de cursist beschikt over eigen software. In eerste instantie gaat het erom de cursist in te laten zien wanneer eventueel een simulatie ingezet kan worden. Het is ook mogelijk om een extern bedrijf of specialist in te schakelen als een consultant. Het is dan wel zaak dat u als bedrijf/medewerker in staat bent om de informatie die hieruit voorkomt te interpreteren en/of voldoende kennis te hebben om gesprekspartner te zijn.

Over de cursus Matrijzen voor Kunststoffen B

De Cursus matrijzen voor kunststoffen B zorgt voor een integrale aanpak voor de ontwikkeling van een kunststof spuitgietproduct en bijbehorende matrijs. Deze cursus wordt 1x per jaar georganiseerd op locaties in Utrecht en Veldhoven.

In principe wisselt Mikrocentrum het merk van de software en de gastdocent elk jaar om daarmee onafhankelijk te blijven.

Ontdek hoe u vernuftige, technische keuzes kunt maken om drastisch op kosten te besparen

Het ontwikkel- en aanmaaktraject van kunststof spuitgietproducten en de bijbehorende spuitgietmatrijs behoren vrijwel simultaan te verlopen. Tijdens de cursus Matrijzen voor kunststoffen B bent u binnen een multidisciplinair team medeverantwoordelijk om een klantopdracht in alle facetten van het ontwikkeltraject te doorlopen.

Bekijk ons cursusaanbod