Leer om sneller en effectiever een zinvol spuitgietproduct op de markt brengen, First Time Right! Het ontwikkeltraject van een kunststof spuitgietproduct en de bijbehorende spuitgietmatrijs behoren vrijwel simultaan te verlopen. Tijdens de cursus Matrijzen voor kunststoffen B ben je binnen een multidisciplinair team medeverantwoordelijk om een klantopdracht in alle facetten van het ontwikkeltraject te doorlopen. Is de klant aan het einde van de cursus tevreden? De examencommissie zal hierover een deskundig oordeel geven met feedback voor verbetering.

  • Raak vertrouwd met het ontwikkeltraject plannen en overleggen binnen een projectteam
  • Leer de ontwerpregels voor maakbaarheid, maak zelf kostprijscalculaties en sterkteberekeningen
  • Ontdek hoe je vernuftige, technische keuzes kunt maken om drastisch op kosten te besparen
Iedereen die in een vroeg stadium betrokken is bij het verstrekken van de opdracht, het productontwerp en de matrijsconstructie zoals productontwerpers, matrijs constructeurs, inkopers en verkopers van matrijzen, projectleiders, verkopers en adviseurs van grondstoffen, matrijzen en matrijsonderdelen en ervaren spuitgieters/procestechnologen
HBO, voldoende kennis van kunststoffen en parate kennis van wiskunde
20 lessen + een examen dag
Getuigschrift (schriftelijk examen + eindopdracht)
Een online leerportaal
Inclusief arrangementskosten en lesmateriaal

Over de cursus Matrijzen voor kunststoffen B

Het maken van een goed productontwerp en matrijsconstructie plus de kostprijscalculatie is een complex proces, waarbij kennis op verschillende disciplines een grote rol speelt. Hierbij opereer je niet alleen, maar in een team en ben je een goede gesprekspartner voor andere betrokkenen. De stappen in het ontwikkeltraject van product idee tot kwalitatief eindproduct zijn onderling sterk samenhangend, beïnvloeden elkaar en moeten steeds sneller leiden tot goede eindproducten en spuitgietmatrijzen.

Deze cursus legt de nadruk op een integrale aanpak van het volledige traject. Alleen met deze denk- en werkwijze is er de garantie op Fist Time Right (FTR). Gedurende de cursus werk je in een multidisciplinair team, waarbij jullie een complete opdracht van productschets en producteisen tot een kunststof spuitgietproduct inclusief spuitgietmatrijs uitwerken. Hierbij leer je ook om over jouw eigen specialisme heen te kijken. Indien geschikt mag je zelf een voorstel doen voor een spuitgietproduct binnen je eigen bedrijf!

Na afronding van de cursus ken je de belangrijkste aandachtspunten voor een productontwerp van een kunststof spuitgietproduct. Je leert hoe je ontwerpt op basis van functionaliteit, maakbaarheid en efficiency. Hierbij leer je alles over diverse typen kunststoffen en gedrag. Ook leer je de onderdelen en werking van de spuitgietmatrijs en raak je bekend met de prijsopbouw van een spuitgietproduct en de spuitgietmatrijs. In teamverband heb je het gehele ontwerpproces stap voor stap doorlopen. Het docententeam beantwoord al jullie vragen. Je mag na het afronden van de cursus de bestanden in je eigen praktijksituatie blijven gebruiken

Duur

20 avondbijeenkomsten van 2½ uur, 1x per week plus een examendag. Dit is exclusief de tijd die je aan de eindopdracht besteed. Studiebelasting: 5 tot 6 uur per week (afhankelijk van jouw inzet).

Getuigschrift

De cursus wordt afgesloten met een theorie-examen en een beoordeling van de eindopdracht door een examencommissie (Docententeam en Programmamanager Opleidingen). Bij voldoende resultaat voor zowel schriftelijk examen en eindopdracht ontvang je een getuigschrift.

Digitaal leerportaal

Tijdens de cursus maak je gebruik van het online leerportaal van Mikrocentrum. De cursus is interactief en praktisch van opzet waarbij het leerportaal erg handig is; thuis, op je werk en onderweg. Op het leerportaal vind je allerlei bronnen en activiteiten terug die je gebruikt gedurende de cursus. Het leerportaal is bedoeld om het leren makkelijker, maar vooral ook leuker te maken.

Programma

1. Inleiding kunststoffen Inleiding, opbouw, productieproces, amorfe versus deel-kristallijne thermoplasten, veel gebruikte soorten, mengsel (blend) en compound. 
2. Het gedrag van kunststoffen Vervormingen, lange- en korte termijn gedrag voorspellen van constructies, kruipgedrag, gegevens uit databases (waaronder Campus®).
3. Materiaaleigenschappen van kunststoffen Thermische-, mechanisch- en overige eigenschappen. Uitwerking eindopdracht, in groepsverband uit te werken.
4. Constructieve aspecten bij belasting en verbindingen van kunststof producten Verstijven van constructies en toepassen van klikverbindingen.
5. Vervorming, rek en stijfheid van kunststof producten (sterkteleer) Definities, axiaal belaste constructies op knik, op buiging belaste constructies, torsie, belasting van plaat.
6. Haalbare toleranties bij kunststof spuitgietproducten volgens DIN 20457 Invloed van procesparameters, producttoleranties, standaard tolerantie systeem, bematen van tekeningen.
7. Productvormgeving van kunststof spuitgietproducten (ontwerpregels en maakbaarheid) Pakket van eisen, wanddikte, inval, scherpe hoeken, ondersnijdingen, scharnieren, lossingsschuinte, product nesting en verpakking.
8. Reologie van thermoplastische kunststoffen (stromingsleer en vulbeeld) Korte inleiding over stroming, praktijkvoorbeelden voor Newtonse en structuur-, viskeuze vloeistoffen, drukvalberekening, vulbeeld product.
9. Spuitgiet simulatie met software (live demonstratie Moldflow®) Het ontwerp controleren op; volledig en symmetrisch vullen, controle op luchtinsluitingen, hotspots, kromtrekken, vloeilijnen en cyclustijd.
10. Algemene inleiding spuitgietmatrijzen Diverse typen en uitvoeringen. proefmatrijzen en voorloopmatrijzen.
11. Standaard componenten en aanmaak van speciale productvormende onderdelen Universeel huizen, standaardcomponenten, geleidingen, bewerkingen.
12. Constructie van deelvlakken, deellijnen en delingen Soorten delingen: vlakke, getrapte, keuze voor de manier van uitstoten.
13. Inleiding kunststof spuitgieten Verschillende stappen van het spuitgietproces, parameters en vakterminologie.
14. Speciale spuitgiet technieken Meerkomponenten, insert- en outsert, in moulding labeling (IML), In mould decoration (IMD, gas- en waterinjectie
15a. Kostprijscalculatie van kunststof spuitgietproducten Met keuzetabellen en Excel-bestanden. Grondstof, kleurstof, verpakking, mensuren, overhead.
15b. Kostprijscalculatie van spuitgietmatrijzen Met keuzetabellen en Excel-bestanden. Gereedschapstaal, economische voudigheid, type spuitgietmachine, eventuele hotrunner, productiekosten.
16. Aanspuiten met vaste aanspuiting (cold runner) Aanspuit gegevens voor diverse materialen, benamingen en uitvoeringen, drie-platen matrijzen en etagematrijzen.
17. Aanspuiten met verwarmde aanspuiting (hot runner) Voor- en nadelen, opbouw, uitvoering, isolatie, naaldafsluiter, semi-hot runner en insulated runner.
18. Uitstoten en ontvormen van spuitgietproducten uit de spuitgietmatrijs Uitstootsystemen, anti-lossende producten, schroefdraad ontvormen, uitstoten met hulpmiddelen.
19. Koeling van de spuitgietmatrijs (warmtetransport) Warmtetransport (conductie, convectie, radiatie), invloed op de productgeometrie, oppervlaktekwaliteit, verkrijgen turbulente stroming, warmtebalans, isolatie en cyclustijd.
20. Mechanische sterkte van de spuitgietmatrijs Matrijswandsterkte, doorbuiten platen, verstevigingen, raamwerk constructie.
21. Warmtebehandelingen van spuitgietmatrijs onderdelen Anisotropie effect, de productvorm, thermische behandelingen, galvanische behandelingen en coating.
Neem contact op voor meer informatie

Ervaringen van cursisten

Duidelijke stof, zeer compact en goed te volgen. Echter zijn er een aantal verbeterpunten mogelijk, zoals misschien meer informatie over dikte van de matrijsplaten en onderbouwing hiervoor. Verder goede cursus.
Bjorn Römer, Helvoet Rubber & Plastic Technologies

Plaats, data en prijzen - Open inschrijvingen

Inschrijven

Plaats

Startdatum

Begintijd

Eindtijd

Prijs

Avonden / Dagen

Veldhoven
30-09-2024
07-10-2024
14-10-2024
21-10-2024
28-10-2024
04-11-2024
11-11-2024
18-11-2024
25-11-2024
02-12-2024
...
in totaal 21 bijeenkomsten
18:30
21:15
€ 3140
21
Utrecht
03-10-2024
10-10-2024
17-10-2024
24-10-2024
31-10-2024
07-11-2024
14-11-2024
21-11-2024
28-11-2024
12-12-2024
...
in totaal 21 bijeenkomsten
19:00
21:45
€ 3140
21

Mikrocentrum werkt met all-in-prijzen. Alle genoemde bedragen zijn exclusief B.T.W. en inclusief lesmateriaal en arrangementskosten.

Leden van het Mikrocentrum High Tech Platform ontvangen 10% korting op de cursusprijs.

Ontdek de mogelijkheden om deze cursus bedrijfsintern te organiseren

Wanneer je meerdere medewerkers in jouw bedrijf op wilt laten leiden, is het interessanter en voordeliger om een cursus bij je op locatie te organiseren. Een goede afstemming op jouw bedrijfsspecifieke situatie en de inzet van zeer ervaren docenten die hun sporen in de praktijk hebben verdiend is hierbij essentieel. Mikrocentrum is CEDEO-erkend en garandeert de beste kwaliteit.

Onze programmamanager opleidingen denkt graag met je mee!

Heb je interesse in een bedrijfsintern traject? Onze programmamanager opleidingen Barend Blom komt graag vrijblijvend bij je op bezoek.