• 16 december 2021
  • Leestijd: 4 minuten

Ariëlle van Gestel wint Kees Kooij Award 2021

Arielle van Gestel wint Kees Kooij Award 2021

Docent bij Mikrocentrum Ariëlle van Gestel is de winnaar van de Kees Kooij Award 2021. De award wordt door Mikrocentrum jaarlijks toegekend aan een docent die een speciale bijdrage heeft geleverd. Bij Mikrocentrum werken 170 hybride docenten. Zij werken overdag bij hightech- en maakbedrijven, maar geven meerdere keren per jaar les aan werknemers van andere bedrijven. Het is de eerste keer dat een vrouw de award in ontvangst neemt. “Soft skills in de techniek zijn hard nodig om de huidige technologie naar een hoger plan te brengen. Met deze award wordt het belang ervan onderstreept.”, zegt Wilma Kuijpers, Opleidingsmanager Leiderschap, communicatie en persoonlijke effectiviteit bij Mikrocentrum.

“Een echte vakvrouw”, zo noemt Kuijpers de zojuist geprezen winnares. Van Gestel is bij Mikrocentrum docent op het gebied van leiderschapsvaardigheden, communicatie en persoonlijke ontwikkeling en heeft de award dubbel en dwars verdiend, zo benadrukt Kuijpers. “Al 15 jaar zet zij zich in om persoonlijke leiderschapsvaardigheden te vergroten bij technici. Juist ook in de technische wereld is het van belang om samen te werken en goed naar jezelf te kijken. Tijdens de trainingen die ze geeft zet zij zich er met hart en ziel voor in om die boodschap over te brengen. Ze zorgt ervoor dat mensen beter in hun vel zitten en met meer vertrouwen leidinggeven of gesprekken aangaan. Ze doet dat krachtig en met veel enthousiasme; vanuit een goed aanvoelen wat nodig is om de ander te laten groeien. Hierdoor komen klanten graag terug en heeft Ariëlle inmiddels al heel veel mensen getraind.”

Van Gestel studeerde in 1996 af als arbeids- en organisatiepsycholoog. Bij Mikrocentrum geeft ze al sinds 2007 verschillende trainingen, waaronder de training Coachend leidinggeven, waarin ze leidinggevenden binnen de hightech- en maakindustrie de teamontwikkeling helpt te versterken en het beste uit medewerkers te halen. Zelfmanagement en persoonlijk leiderschap zijn onderwerpen waar de docent van Mikrocentrum zich dagelijks mee bezighoudt. Iconische bedrijven namen afgelopen jaren deel aan de leiderschapscursussen, zoals DAF en VDL.

Power skills maken het verschil

Dat er voor het eerst een vrouw, maar met name ook een niet-technische docent de award wint, vindt Kuijpers bijzonder. “Het is essentieel dat we ook soft skills in de techniek leren waarderen. Het zijn krachtige kwaliteiten die hard nodig zijn in deze snel veranderende wereld. Ariëlle vertegenwoordigt binnen Mikrocentrum het belang van de soft skills en de winst die behaald kan worden met de inzet van deze vaardigheden. Willen we verder komen in de hightech, dan moeten we het belang ervan onderstrepen. Soft skills zijn echte power skills.”

Verandering

De technische branche is vandaag de dag nog steeds vooral gericht op technische skills, maar daar komt wel langzaam verandering in. Samenwerking, vertrouwen en leiderschap zijn essentiële pijlers in het succesvol zijn van organisaties in de technische branche. Bedrijven raken steeds meer doordrongen van het belang van diversiteit binnen teams. Verschillende perspectieven en competenties leiden tot betere resultaten. Kuijpers: “In de techwereld is men van oudsher vaak gericht op objecten en producten. Steeds meer mensen realiseren zich echter dat je juist stappen kan maken op het moment dat er goed wordt samengewerkt. Ik zie ook dat het aantal communicatie en leiderschapstrainingen toeneemt. En in de tech branche gaat men elkaar ook steeds meer opzoeken. Dat is mooi om te zien.”

Enkel een vak leren is daarnaast ook niet meer genoeg. “Naast de technische kennis ervaren mensen dat het ook belangrijk is om je te blijven ontwikkelen en groeien, zowel op technisch vlak als op persoonlijk vlak. Een leven lang leren wordt inmiddels door organisaties steeds beter opgepakt. Meer en meer werken organisaties samen in multidisciplinaire teams, waarbij vaardigheden als communicatie en leiderschap ook belangrijk zijn.”

Handen en voeten

Al jaren is er in de techniek een groot tekort aan goede vakmensen en die tekorten lopen steeds verder op. Des te meer redenen om het diversiteitsprobleem in de technische branche aan te pakken, vindt Kuijpers. “Er staan duizenden vacatures open en het vrouwelijk potentieel is daarom echt van belang. Steeds meer vrouwen kiezen voor bètavakken. Het is goed om te zien dat de positieve aandacht voor diversiteit werkt. Ik denk dat we bij Mikrocentrum een stap in de goede richting hebben gezet met de award van dit jaar.”

Over de schrijver

Elcke Vels

Auteur | Innovation Origins