• 6 januari 2022
  • Leestijd: 4 minuten

De meerwaarde van Mikrocentrum themabijeenkomsten

Interview Karin Mous Themabijeenkomsten Mikrocentrum v4

Karin Mous is verantwoordelijk voor de meer dan twintig themabijeenkomsten die jaarlijks bij Mikrocentrum worden georganiseerd. Enthousiast legt ze uit wat de meerwaarde van zo’n kennisintensieve dag is voor de leden van het High Tech Platform, zowel online als offline. En ze nodigt iedereen uit om mee te blijven denken.

Per jaar worden er in Mikrocentrum zo’n twintig themadagen georganiseerd. In deze kennisintensieve ééndaagse bijeenkomsten worden leden van het High Tech Platform bijgespijkerd over relevante onderwerpen uit hun vakgebied en krijgen ze de kans om te netwerken met gelijkgestemde bedrijven. Als manager evenementen bedenkt Karin Mous samen met de High Tech Platform Manager,  High Tech Platformleden en het netwerk van Mikrocentrum de thema’s en onderwerpen voor de themadagen, die ze vervolgens op poten zet. “Mijn collega’s noemen mij ook wel de kraamkamer van Mikrocentrum”, zegt ze.

Onderwerpen voor de themadagen variëren van lijmen tot schoon produceren en van Product as a Service tot Quick Response Manufacturing. Allemaal vallen ze onder de gemeenschappelijke paraplu van de hightech maakindustrie. Karin Mous legt uit dat een themabijeenkomst volgens een vast stramien verloopt. De basis is een stevig lezingenprogramma en in de pauzes is er gelegenheid om bedrijven te bezoeken. “Het is laagdrempelig opgezet en mensen kunnen elkaar heel makkelijk opzoeken voor een gesprekje”, aldus Karin Mous.

Een order van drie ton

Een van de succesvolste themabijeenkomsten is die rondom Model Based Definition, een nieuwe manier van industrieel ontwerpen die door ASML is omarmd. In 2019 werd deze dag in samenwerking met ASML voor het eerst bij Mikrocentrum georganiseerd. “Als toeleverancier van ASML moet je daar echt in mee”, vertelt Karin Mous. “Er was dan ook  ontzettend veel animo voor en de rij liep tot aan de parkeerplaats. Veel onderwerpen zijn nice-to-know, maar dit was heel duidelijk een need-to-know onderwerp.”

Volgens haar ligt de meerwaarde van de themabijeenkomsten in het feit dat je echt de diepte in kunt gaan op een specialistisch onderwerp uit je eigen vakgebied. “Iedereen die naar een themabijeenkomst komt heeft er echt wat aan, omdat ze allemaal in die niche zitten”, zegt ze. “Dat is op een grote beurs heel anders.”

Daarnaast krijgen de leden de kans om gelijkgestemden te ontmoeten en kennis uit te wisselen. Karin Mous: “Vaak zie je dat mensen die elkaar helemaal niet kennen toch ontdekken dat ze prima samen kunnen ondernemen.” Soms rolt daar ook een heel concreet voordeel uit, vertelt ze. “We hebben partijen die aan het lijmevent een order van drie ton hebben overgehouden. Dat is zo fijn om terug te horen, want op zo’n dag krijg ik dat lang niet allemaal mee.”

365 dagen actueel

Door het jaar heen belt Karin Mous veel met leden van het High Tech Platform om te horen wat er speelt en zo nieuwe ideeën op te doen. Ze wil ook graag van de leden horen waar ze behoefte aan hebben. “Ik kan die thema’s niet allemaal zelf bedenken. Dus als leden een idee hebben, vraag ik altijd om dat met mij te delen. Dan kunnen we kijken of we het op kunnen pakken.”

Ze streeft ernaar om onderwerpen ook buiten de themabijeenkomsten om op de agenda te houden. Zo gaat ze voor het Model Based Definition evenement samen met de leden online webinars, workshops, vlogs en blogs initiëren. “Op die manier houden we het onderwerp 365 dagen per jaar actueel. Als mensen er dan meer over willen weten, weten ze dat ze bij Mikrocentrum moeten zijn.”

In het verlengde van de themabijeenkomst over verspanen is Karin Mous gestart met een projectteam ‘Verspanen 4.0’ waarbij leden van het High Tech Platform samen onderzoek doen om metaalbewerking op een hoger niveau te krijgen. Op dezelfde manier is er een kenniscluster lijmen opgezet. En ze wil samen met de leden gastcolleges gaan geven op scholen, maar vanwege corona is dat voorlopig afgelast.

De pandemie is haar best zwaar gevallen, vertelt ze. Voortdurend moest ze evenementen afzeggen of verzetten, wat niet in de koude kleren is gaan zitten. Toch heeft corona ook voor positieve ontwikkelingen gezorgd. “Voorheen deden wij niets met digitaal, maar nu hebben we dat heel professioneel geregeld met studio’s om online cursussen en webinars te geven. We kunnen livestreams en hybride evenementen opzetten en we zijn gestart met het bouwen van online communities. Dat zijn dingen die altijd buiten de comfortzone van Mikrocentrum lagen.”

 

Benieuwd naar onze verschillende themabijeenkomsten en vakbeurzen?

Bekijk de evenementenagenda