2 december 2015
Leestijd: 2 minuten

Schadeherstel en de kwaliteit van verbindingen

schadeherstel en de kwaliteit van verbindingen

Wat is de relatie tussen de kwaliteit van schadeherstel en de kwaliteit van de verbindingen? Over dit onderwerp houdt Willy Sprockel, adviseur Techniek & Opleiding van Vereniging FOCWA Schadeherstel een lezing tijdens de 2e editie van het evenement 'Lijmen 2015'. De achterliggende van Lijmen 2015 is dat lijmen steeds vaker een goede oplossing biedt bij het verbinden van moeilijk lasbare en ongelijksoortige materialen.

 Veiligheid


Zonder verbindingstechnieken is niet alleen de productie van de carrosserie, maar ook verantwoord autoschadeherstel ondenkbaar, zal Willy Sprockel betogen. Verbindingen zijn medeverantwoordelijk voor de stijfheid en sterkte van de carrosserie en daarmee de crashveiligheid. Om de auto na schadeherstel net zo veilig te laten zijn als voorheen is het toepassen van de juiste verbindingstechniek een voorwaarde.

 

Hybride verbindingstechnieken


Naast 'conventionele' verbindingstechnieken als schroeven, MIG/MAG- en weerstandslassen wordt het lijmen steeds meer toegepast, in combinatie met andere verbindingstechnieken, zoals bijvoorbeeld in hybride verbindingstechnieken als de lijm-weerstandlas, lijm-ponsnagel of lijm-blindklinknagel.

Goed opgeleide en gekwalificeerde vakmensen zijn belangrijk voor de toekomst van de schadeherstelbranche, met het oog op veilig en kwalitatief goed herstel van de moderne carrosserieconstructie waarin geavanceerde materialen, constructiemethoden en verbindingstechnieken toegepast worden. Daarnaast is door het toepassen van geavanceerde staalsoorten, lichtmetalen en (vezelversterkte) kunststoffen en/of combinaties daarvan lassen minder of zelfs niet mogelijk. We zien daarom een toename in de toepassing van de hybride verbindingstechniek bij schadeherstel van de moderne auto. De schadehersteller krijgt er in de praktijk dus veel mee te maken en zal dan ook gedegen kennis van de toegepaste verbindingstechnieken moeten hebben dan wel moeten krijgen.


Meer weten?
Bezoek dan de lezing van Willy Sprockel of één van de andere sprekers tijdens Lijmen 2015.
Dit event vindt plaats op donderdag 15 oktober in de Hilvaria Studio's, Hilvarenbeek.

schadeherstel en de kwaliteit van verbindingen 2

 

Meer weten over spuitgieten?

Met de vormgevingstechniek spuitgieten worden producten gevormd door gesmolten kunststof onder hoge druk in een vorm te spuiten en af te laten koelen. Spuitgieten is een cyclisch proces waarbij het eindproduct via robottechniek uitgenomen wordt.
Bekijk de pagina
Over de schrijver
Mikrocentrum

Mikrocentrum

Gerelateerde cursussen

Lijmoperator EAB

8 maart 2021 5 bijeenkomsten

Lijmspecialist EAS

22 maart 2021 15 bijeenkomsten

Lijmen

31 mei 2021 3 bijeenkomsten

Gerelateerde evenementen

Lijmen België

Datum volgt z.s.m.
KU Leuven, Campus Brugge, België