Voel je ook de constante druk op kostenreductie en productiviteitsverhoging van jouw technische systemen? Wil je meer weten van Asset Management? De cursus Onderhoudsmanagement van technische systemen helpt je het onderhoudssysteem zodanig efficiënt in te richten dat de gevraagde productiviteit tegen minimale kosten wordt gerealiseerd. Je werkt daarbij aan een concreet verbeterplan voor het onderhoud van de technische systemen binnen jouw bedrijf. 

 • Krijg inzicht in de belangrijkste onderhoudsmethoden en technieken
 • Leer het onderhoudsproces efficiënt in te richten en beschikbaarheid en veiligheid te maximaliseren
 • Ga aan de slag met een eigen, direct door te voeren verbeterplan
Voor iedereen die als engineer of als (potentieel) leidinggevende in een productie- en onderhoudsafdeling werkzaam is, zoals maintenance engineers, werkvoorbereiders en onderhoudsmanagers.
MBO+/HBO
5 dagbijeenkomsten
Bewijs van deelname
Een uitgebreide syllabus en een online leeromgeving
Inclusief arrangementskosten en lesmateriaal
Deel deze pagina. Email  LinkedIn  Twitter

Over de cursus Onderhoudsmanagement van technische systemen

Om het onderhoud goed te laten verlopen, is het van belang dat het onderhoudsproces goed is ingericht. Het uitgangspunt is hierbij de vooraf gestelde doelstellingen op het gebied van onderhoudskosten, maximalisatie van beschikbaarheid, het op peil houden van de technische conditie en het waarborgen van de veiligheid. De cursus Onderhoudsmanagement van technische systemen geeft je een helder en volledig beeld rondom de diverse processen en procedures voor de verbetering van het onderhoud. Het concrete eindresultaat is een eigen, direct door te voeren verbeterplan. Deze cursus legt bovendien een goede basis voor de vervolgcursussen Werkvoorbereider in het onderhoud of Maintenance engineer.

Tijdens deze cursus wordt er gebruik gemaakt van een online leeromgeving. In de online leeromgeving vind je voorafgaand aan de lessen oefeningen en opdrachten. Dit vergt ongeveer 2 uur per week aan voorbereiding. Je kunt tijdens de gehele cursus communiceren met de docent en vragen stellen. Door deze manier van leren is er tijdens de lesdagen meer ruimte voor groepswerk en discussies wat het geheel intensiever en effectiever maakt!

Programma

Dag 1

 • Een manier van kijken naar onderhoud: rollen en kernprocessen
 • Basisbegrippen en onderhoudsstrategieën
 • Het onderhoudsproces, werkstroombeheersing
 • Kwaliteit en meetbaarheid

Dag 2

 • Inleiding condition monitoring
 • Risico-analyse
 • Fault Tree Analysis en FMECA
 • Oorzaakanalyse-technieken
 • FMECA en FMEA
 • Veiligheid, maar dan anders

Dag 3

 • Installatiestructuur opbouwen
 • Afhandelen van werkzaamheden van de onderhoudsdienst
 • Planning van werkzaamheden
 • Hands on Tool Time

Dag 4

 • Spare parts management en inkopen
 • Specifieke technische documentatie
 • Kostenverslaglegging en budgettering
 • Prestatie-indicatoren en management rapportages
 • Organiseren van onderhoud

Dag 5

 • Belangrijke concepten zoals TPM en RCM
 • PAS55 / ISO-55000
 • Benchmarking
 • Presentaties van het eigen verbeterplan
Neem contact op voor meer informatie

Ervaringen van cursisten

Goede locatie, lekkere lunch! Maar vooral een inspirerende leraar die heel veel achtergrond geeft. Veel geleerd van leraar en andere deelnemers
Pieter van Selm, SPIE
Goed opgezette cursus met veel voorbeelden uit de praktijk wat het makkelijker maakt het zelf toe te passen. Raad dit zeker aan om te volgen als je hier meer kennis van wil op doen.
Robbin van der Meer, Cyklop Nederland B.V
Een korte maar intensieve en goede cursus met een ervaren docent die de stof op een onderhoudende manier wist te brengen. Omdat het vakgebied Onderhouden niet in 5 dagen is te vatten, is het aan de cursisten om aan te geven waar ze verdieping op willen wat de interactie ten goede komt. Ook het feit dat de deelnemers uit verschillende bedrijven komen biedt meerwaarde.
Rini van Haperen, Waterschap Brabantse Delta
Goede interessante lesstof, goede uitleg.
Arie Brouwer, Alku
Lekker vlot door de cursus heen, ondersteund door ervaringen van zowel de medecursisten als van de docent.
Anton Nolte, Spie
Heb het ervaren als een goeie informatieve cursus, die ik zeker zou aanraden aan andere mensen.
Robbin van der Meer, Cyklop
De cursus was boeiend en naar de praktijk gericht. Wellicht de gehele lesstof behandelen we zijn niet echt aan de lesstof van lesdag 5 gekomen. Het bijgeleverde boek is weliswaar gericht op dit onderwerp maar niet praktisch handzaam, misschien een ander boek uitzoeken. de handovers in de geleverde klapper mogen groter worden afgedrukt ze zijn niet allen duidelijk/ makkelijk leesbaar. Voor de rest een goede cursus , TOP !!
Marcel Vervoort, MGG Netherlands
De cursus was leerzaam en behandeld de vele facetten van het onderhoud
Anoniem
Informatieve cursus die een goede basis geeft wat onderhoud is en hoe dat georganiseerd en ingepland moet worden, Docent geeft een inzicht vanuit verschillende standpunten. Docent heeft ruime ervaring en veel kennis om informatie over te dragen.
Jeroen
Leuke en interessante cursus. Veel stof in een korte tijd, waar ook veel gelegenheid was voor vragen en problemen waar je tegenaan loopt binnen je bedrijf. Zeker voor onderhoudsmanagers een leuke cursus om te volgen.
Marcel Baks, Hollandia Services
Een interessante cursus die je meer inzichten geeft in het opzetten / inregelen van een onderhoudsdienst en de daarbij alle bijkomende zaken. Met een zeer kundige Docent die veelal vanuit praktijk situaties kan verduidelijken is dit een zeer leerzame cursus voor mij geweest.
Peter Seuren, VDL ETG Eindhoven
Het tempo was goed en er werd geluisterd naar de behoefte van de cursisten. Als er ergens meer behoefte aan was dan werd daar ook meer tijd aan besteed. Verder is het fijn om niet alleen theorie te horen maar ook alle praktijk ervaringen van de docent en praktijk ervaringen van de andere cursisten. Het heeft mij een goede kapstok gegeven over wat onderhoudsmanagement is en wat niet.
Harm de Brouwer, IFS Benelux

Plaats, data en prijzen - Open inschrijvingen

Inschrijven

Plaats

Startdatum

Begintijd

Eindtijd

Prijs

Avonden / Dagen

Utrecht
31-10-2023
07-11-2023
14-11-2023
21-11-2023
28-11-2023
...
in totaal 5 bijeenkomsten
9:00
16:30
€ 2470
5
Veldhoven
03-11-2023
10-11-2023
17-11-2023
24-11-2023
01-12-2023
...
in totaal 5 bijeenkomsten
9:00
16:30
€ 2470
5

Mikrocentrum werkt met all-in-prijzen. Alle genoemde bedragen zijn exclusief B.T.W. en inclusief lesmateriaal en arrangementskosten.

Leden van het Mikrocentrum High Tech Platform ontvangen 10% korting op de cursusprijs.

Ontdek de mogelijkheden om deze cursus bedrijfsintern te organiseren

Wanneer je meerdere medewerkers in jouw bedrijf op wilt laten leiden, is het interessanter en voordeliger om een cursus bij je op locatie te organiseren. Een goede afstemming op jouw bedrijfsspecifieke situatie en de inzet van zeer ervaren docenten die hun sporen in de praktijk hebben verdiend is hierbij essentieel. Mikrocentrum is CEDEO-erkend en garandeert de beste kwaliteit.

Onze programmamanager opleidingen denkt graag met je mee!

Heb je interesse in een bedrijfsintern traject? Onze programmamanager opleidingen Elroy Leijten komt graag vrijblijvend bij je op bezoek.