Cirkels logo

Dit is de Workshop Applied Optics for Manufacturing

Fotonica wordt door de Europese Unie gezien als sleuteltechnologie. De wereldwijde groei van deze technologie wordt in de komende vijf jaar zelfs geschat op ruim 40% (bron: TNO). Ook binnen de industrie groeien het aantal toepassingen en de mogelijkheden. Echter, nog niet iedereen is bekend met de mogelijkheden en toepassingen. Bent u ook benieuwd wat fotonica voor uw bedrijf kan betekenen? Neem dan op 5 oktober deel aan de workshop Applied Optics for Manfucturing.

Perspectief van toegepaste optische technologieën

In één dag krijgt u onder leiding van Dr. Roger M. Groves, Associate Professor - Aerospace NDT/SHM & Heritage Diagnostics aan de faculteit Aerospace Engineering van de TU-Delft, een rondleiding in de wereld van fotonica. 

  • De ochtendsessie geeft een perspectief van toegepaste optische technologieën die nu worden ontwikkeld in universiteiten en onderzoekscentra en die naar verwachting de komende 5 jaar gemeengoed zullen zijn in de industrie. De doelgroep is grotere ingenieursbureaus en bedrijven met een strategische planning op middellange termijn.
  • Na de lunch ligt de focus op optische technologieën die net op de markt zijn gebracht met de bedoeling om start-ups en MKB's te verbinden met de doelgroep van technische bedrijven met onmiddellijke behoeften aan toegepaste optische oplossingen.

De structuur van zowel de ochtend- als middagsessies bestaat ​​uit een keynote-presentatie, uitgenodigde sprekers die ter plaatse presentaties geven en een paneldiscussie waar de sprekers uw vragen zullen beantwoorden. Vragen kunnen al bij registratie voor de workshop worden ingediend. De sprekers zijn zowel Nederlands- als Engelstalig.

Waarom deze workshop?

Het doel van de workshop Applied Optics for Manufacturing (AO4M) is het stimuleren van de integratie van nieuwe optische technologie in de machinebouwindustrie in Zuid-Nederland en omliggende regio's. Nederland, België en Noordwest-Duitsland zijn de thuisbasis van vele universiteiten, onderzoekscentra en MKB’s, maar ook van grotere bedrijven zoals ASML en Philips die onderzoek doen en veel gebruik maken van optica. Dit genereert een ecosysteem van hoogopgeleide optica-ingenieurs wier ervaring de engineeringbedrijven in de regio verder ten goede kan komen. De workshop is een initiatief van TU-Delft in samenwerking met Mikrocentrum en maakt deel uit van de Photonics Applications Week.

Maak kennis met de dagvoorzitter: Roger M Groves

Cirkels logo

Programma

Thema ochtendprogramma:

Perspectief voor toegepaste optische technologieën. Lezingen + panel discussie met de sprekers.

Een perspectief bieden aan besluitvormers in de industrie over trends in optische technologie en een overzicht op hoog niveau van hoe optische technologie kan worden geïntegreerd om de productie-efficiëntie in de komende 2-5 jaar te verbeteren.

 

Thema middagprogramma:

Optische technologieën die net op de markt zijn. Lezingen + panel discussie met de sprekers

Om beschikbare optische technologieoplossingen te introduceren aan projectmanagers, onderzoekers en ingenieurs en meer in het algemeen om praktische stappen te bespreken om deze technologieën te integreren om de huidige uitdagingen van de industrie op te lossen. technologie om de productie-efficiëntie in de komende 2-5 jaar te verbeteren

08:30-09:20

Registratie

Mat Josquin
09:20-09:25

Welkom en introductie Photonics Application Week

Mat Josquin, Manager Marketing & Communicatie, Mikrocentrum

Dr. Roger M. Groves
09:25-09:30

Introductie programma door de dagvoorzitter

Dr. Roger M. Groves, TU Delft

09:30-10:00

Keynote: Optical sensing for improving manufacturing quality

Dr. Thomas Vollmer works at Fraunhofer IPT since 2013 and is Head of Department for Produc-tion Quality. In the field, research engineers are using interconnected IT systems, artificial intel-ligence and human-centric decision support systems to decrease waste, time and increase the product’s quality. Dr. Biba Visnjicki is Managing Director at the FPC@UT. She is responsible for the center’s stra-tegic development in the domains of Industry 4.0, Additive Manufacturing, Manufacturing Con-nectivity, High Precision Assembly and many more. Offering several programs and initiatives such as the Advanced Manufacturing Center, FPC acts both as research partner and mentor to foster the industrial implementation.

Dr. Biba Visnjicki, FPC@UT

Fraunhofer Institute for Production Technology IPT provides an overview as well as an outlook about innovations along the value chain in optics manufacturing considering a broad scope consisting of tool and die making, scalability, metrology and high-precision assembly as well as digitalization. To enhance the processes’ quality both in quality and quantity, challenges and approaches within development and implementation will be discussed.

Herman Offerhaus
10:00-10:15

Optical sensors

Herman Offerhaus, Professor, Universiteit Twente

I will discuss the sensors that we develop in the Optical Sciences group in Twente. These include sensor for water quality (salts), groundwater flow, water safety (pathogens), specific threats (COVID) but also sensors for crack detection, shock wave imaging and detection of movement.

Peter van Arkel
10:15-10:30

Integratie van optische technologieën in maakprocessen

Peter van Arkel, Senior consultant, ASML

Photonic Integrated Circuits (PICs) can improve manufacturing and (predictive) maintenance processes in revolutionary ways as electronic IC have done in the past decade. Photonic IC sensors can drive manufacturing improvements for component tracking and positioning, quality control, worker safety and maintenance. It is also enabling better (wireless) communication with higher bandwidth and lower latency which allows for better autonomous and remote control.

10:30-10:45

3D optical metrology for manufacturing quality

Ing. R. (Rob) Snel, TNO

De trend voor goederenproductie is dat we in Nederland steeds beter in staat zijn om in te spelen op de vraag naar kleinere series van complexe producten voor specifieke niche markten. Robots en automatische metrologie verbeteren kwaliteit en arbeidsproductiviteit, maar kleine series staan veelal op gespannen voet staan met grote investeringen. 3D metrologie sluit de kwaliteit lus en maakt productie processen flexibel.

Dr. Roger M. Groves
10:45-11:00

Wat zijn de kansen voor de maakindustrie door Artificial Intelligence optische detectie?

Dr. Roger M. Groves, TU Delft

Optische detectoren leveren data van goede kwaliteit en hoge resolutie in ruimtelijk, spectraal en tijdsdomein. Het is belangrijk om correcte voorspellingen te doen en dit hangt af van de kwaliteit en omvang van de invoergegevens voor AI-algoritmen. De presentatie geeft voorbeelden uit de maakindustrie voor composieten in de lucht- en ruimtevaartindustrie.

11:00-11:30

Pauze

Mat Josquin
11:30-12:30

Panel discussie met de sprekers

Mat Josquin, Manager Marketing & Communicatie, Mikrocentrum

Mat Josquin

12:30-13:45

Lunch

Dr. Elena Beletkaia
13:45-14:15

Keynote: Accelerating photonics intergration in industy

Dr. Elena Beletkaia, EPIC

Nowadays photonic technologies are playing an important role across multiple industries: datacom and telecom, automotive, structural monitoring, agriculture, medical, environmental, and the next quantum-enabled world. Developments such as Photonic Integrated Circuits (PICs) enable miniaturization, wafer level manufacturing and testing, to volume assembly and packaging; various laser-based technologies enable solution from aesthetics procedures to welding and additive manufacturing, etc. Within this presentation we will review some of the advantages of photonics technologies for the industrial applications as well as for manufacturing.

Eric van Genuchten MSc.
14:15-14:30

Het gebruik van optische sensoren voor draaiende systemen

Eric van Genuchten MSc., Sensing360 B.V.

Het gebruik van optische sensoren voor het meten van kracht, moment en conditie van draaiende systemen, zoals wind turbines, motoren en tandwielkasten. Dit om zo de betrouwbaarheid, beschikbaarheid en efficiëntie hiervan te verbeteren.

Dr. Martijn Boerkamp
14:30-14:45

Laser marking technology for manufacturing

Dr. Martijn Boerkamp, CTO and Co-founder, InPhocal

Lasermarkeren wordt veel gebruik voor het markeren van codes op verpakkingen in productielijnen, dankzij de hoge kwaliteit van de prints en dat het proces geen materialen verbruikt en onderhoudsvrij is. Lasermarkeren is echter beperkt in snelheid en kan geen grotere codes produceren met dezelfde snelheid als inkjet.

Trudi Sonderkamp
14:45-15:00

Optical fibre sensing for radiation – Optische technologie als detectiemethode voor radioactieve straling

Trudi Sonderkamp, Optify Tech BV

Het gebruik van een optische vezels als sensor om radioactieve straling te detecteren is een technologie die door CERN verder is ontwikkeld tot een bruikbaar monitoring instrument. Optify Tech heeft voor deze technologie een nieuwe toepassing ontwikkeld. Deze voordracht gaat in op de werking van deze detectiemethode en de daarvoor benodigde uitleesapparatuur (Optical Time Domain Reflectometry, OTDR). Er is aandacht voor de Optify-toepassing en de voor- en nadelen van deze vorm van stralingsdetectie. Ook wordt ingegaan op door Optify Tech geïnitieerde R&D om de technologie te verbeteren.

15:00-15:30

Pauze

Mat Josquin
15:30-16:30

Panel discussie met de sprekers

Mat Josquin, Manager Marketing & Communicatie, Mikrocentrum

Mat Josquin

Er bestaat de mogelijkheid voorafgaand aan het event per e-mail vragen in te dienen.

16:30-17:30

Netwerkborrel

Praktische informatie voor bezoekers

Parkeren

Gratis parkeren

Gratis toegang

De workshop is gratis toegankelijk. Deelnemers dienen zich vooraf te registreren.

Locatie en contact


Mikrocentrum
De Run 1115
5503 LB Veldhoven

spacer