• 11 maart 2021
  • Leestijd: 4 minuten

Kennis ebt weg bij vonkerosie

vonkerosie

Productievoorbeeld van draadvonken

Vonkerosie is het elektrisch verspanen van materialen door middel van vier hoofdcomponenten, namelijk: een elektrode, een werkstuk, een generator en een diëlektricum. Deze vier hoofdcomponenten zijn nodig om een vonkmachine te kunnen maken en laten werken. Enkele bekende vonkerosie technologieën zijn draadvonken en zinkvonken. De werking van draadvonken doet sterk denken aan figuurzagen. Terwijl zinkvonken zijn naam heeft te danken aan de elektrode die in het materiaal zinkt. Deze kennis over vonkerosie ebt weg. Maar wat is de reden hierachter? Mikrocentrum docent André Verburg deelt zijn visie op deze technologie en geeft tips om kennis weer terug te brengen.

Machines van vroeger en nu

De machines en technologie van vonkerosie zijn ontstaan in de jaren ’50 en ’60. Men is toen begonnen met het ontwikkelen van conventionele zinkvonkmachines, omdat daar geen CNC-besturing voor nodig was. Tijdens de jaren ’70 en ’80 kwam de CNC-besturing wel weer veel in de markt, omdat voor draadvonken een CNC-besturing noodzakelijk was. Op dat moment waren fabrikanten heel erg bezig om de technologie van deze machines verder te ontwikkelen. “Deze technologie is, in vergelijking met toen, sterk ontwikkeld en dat is te zien aan de snelheid van de vonkmachines. De snelheid van de vonkmachines lag eind jaren ’70 namelijk op 50 mm2 per minuut. Tegenwoordig ligt deze snelheid op 400-500 mm2 per minuut. Dat is 8 tot 10 keer hoger in vergelijking met de jaren ’70.” Aldus docent André Verburg

Bediening en instellingen

Het is duidelijk: de machines zijn een stuk luxer geworden, maar het proces van de machines blijft hetzelfde. Dat proces is daarentegen een stuk beter onder controle te brengen, omdat de elektronica ook aanzienlijk verder is ontwikkeld. De bediening van een draad- of zinkvonkmachine is veel gemakkelijker geworden.

De fabrikanten hebben tegenwoordig een menustructuur in de machines gebouwd. Het gevolg van zo’n menustructuur is dat de gebruikers van deze machines door een bepaalde stappen moeten doorlopen om de machine werkende te houden. Daar zitten veel voordelen aan verbonden, maar ook nadelen. Wanneer de machine werkt met vertrouwde materialen, gaat alles op rolletjes. Maar als de machine en de gebruiker een materiaal tegenkomen waarmee hij of zij niet dagelijks werkt, dan loopt dat anders. De meeste machinegebruikers hebben geen kennis over dit soort materialen. Docent André Verburg: “Neem als voorbeeld een stukje titaan: het is voor gekomen dat titaan ongewenst blauw werd omdat het door een vonkmachine bewerkt was. De gebruiker had de kennis over hoe dat in de instellingen van de machine voorkomen kon worden niet. De meeste gebruikers weten onvoldoende over hoe de instellingen werken van een vonkmachine en volgen simpelweg het menu dat de machine al heeft.”

Kennis en ervaring in de praktijk

Voorheen werd er veel meer aandacht besteed aan de kennis en ervaring van vonkerosie in de praktijk, maar ook de energie die er door bedrijven zelf werd ingestoken was veel hoger. Nu wordt hier steeds minder aandacht aan besteed. “Philips is hier een goed voorbeeld van. Zij waren de pionier op het gebied van vonkerosie maar ook hier zie je dat de kennis is weggeëbd.” Aldus André Verburg, “Als er nu aan mensen in het vakgebied gevraagd wordt naar de kennis over vonkerosie, weten ze vele vraagstukken dan ook niet te beantwoorden. Ga eens bij uzelf na: hoe ontstaat een vonk in een vonkmachine? Waarom wordt titaan blauw als het wordt bewerkt door een vonkmachine? Of waarom heeft een draad een coating? Het gros van de machinegebruikers weet de antwoorden op de vragen niet. En omdat mensen bijvoorbeeld niet weten hoe een vonk ontstaat, weten ze ook niet hoe de instellingen van een vonkmachine werken.”

André Verburg: “De reden achter het wegebben van de kennis is duidelijk: er zijn nog maar weinig mensen die beschikken over de kennis van vonkerosie, over hoe bijvoorbeeld een vonk ontstaat. Dat komt ook omdat er maar weinig cursussen en opleidingen zijn die vonkerosie behandelen en diep ingaan op de werking ervan. Mikrocentrum is een van de weinige instellingen die dit onderwerp wel behandeld en er zelfs een volledige cursus over aanbiedt.”

Kennis maken met vonkerosie of uw kennis vergroten?

Tijdens de cursussen Zinkvonkerosie of Draadvonkerosie gaat u dieper in op vonkerosie gerelateerde onderwerpen en krijgt u beter beeld op vonkerosie en uw vonkmachine.

Bekijk de cursussen

Over de schrijver

Mikrocentrum

Mikrocentrum