26 oktober 2015
Leestijd: 2 minuten

Vorm- en plaatstoleranties; de klant ook op cursus?

Afbeelding blog vorm en plaatstoleanties

Ons bedrijf is gereedschapmakerij, spuitgieterij en stamperij ineen. Wij kregen steeds meer te maken met Vorm- en plaatstoleranties in productie en werkvoorbereiding, maar ook in onze eigen engineering. Nu is het zo dat als het niet hoeft, we onze mensen liever ‘thuis’ laten dan dat we hen op cursus sturen. Maar er gingen wel eens dingen fout doordat medewerkers de plaats- en vormtoleranties verkeerd hadden ingeschat.

Interne afkeur

In het verleden hadden we veel interne afkeur. Dat begon soms al bij de offerte, als te licht werd opgevat wat er op de tekening was gespecificeerd. We hadden dan precies in ons hoofd hoe we het wilden aanpakken, maar als je goed op de tekening keek dan stond het er gewoon niet zo.

Vorm- en plaatstoleranties

Van oudsher staan op tekeningen de ‘normale’ geometrische toleranties, maar tegenwoordig zien we de vorm- en plaatstoleranties opkomen, voor stans- en spuitgietdelen en ook voor gereedschappen. Dat heeft alles te maken met de toenemende eisen aan de nauwkeurigheid. Met vorm- of plaatstoleranties kun je veel geometrische toleranties in één getal afvangen. Dat specificeert nauwkeuriger en geeft minder discussie met klanten, dus eigenlijk zou iedereen hiermee bekend moeten zijn.

Bedrijfsinterne cursus

Wij besloten dus om bedrijfsbreed, uitgezonderd de administratie en de logistiek, een cursus op dit gebied te gaan volgen. Een grote groep, dus hadden we voorkeur voor bedrijfsintern. Het bedrijf sluiten vanwege een cursus was niet aan de orde. Met Mikrocentrum was dat goed te organiseren, waarbij we ook nog de groep in tweeën konden splitsen. De ene groep kreeg de uitgebreide cursus, de andere een light-versie; deels onder werktijd, deels in de eigen tijd van de mensen.

Dat is goed bevallen en onze medewerkers vonden het nuttig, ze hadden echt het gevoel dat ze iets geleerd hadden. We zien nu al aan de afname van interne afkeur dat er minder fouten worden gemaakt. Het meeste hebben we geleerd over de toepassing van plaatszuiverheidtoleranties en over profielzuiverheid; dat was een tolerantie die we al veel tegenkwamen maar waarmee we nog niet goed bekend waren. Als bijvoorbeeld een curve binnen een bepaalde tolerantie moet blijven, dan kan dat op verschillende manieren worden aangegeven; dat moet je wel precies zien.

Tijdens de cursus Vorm en plaatstoleranties konden we eigen praktijkproblemen inbrengen. Bij het bespreken van tekeningen van klanten werd duidelijk dat er soms toleranties op stonden die helemaal niet correspondeerden met de norm. Onze conclusie: het zou goed zijn als klanten ook op cursus gaan.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ga mee in de snelle veranderingen

Precisietechnologie krijgt de komende jaren een nog grotere betekenis voor de industrie. Toenemende precisie en verregaande miniaturisatie zijn daarvoor de aanleiding. De technologie ontwikkelt zich nog steeds in een hoog tempo, waarbij de grenzen nog lang niet zijn bereikt. Dit vraagt om specialisatie op vele gebieden als geometrische meettechniek, tekeninglezen en verspanen.
Bekijk ons cursusaanbod
Over de schrijver

Jan Pas

Qesh Manager, Euro-Techniek

Gerelateerde cursussen

Vorm- en plaatstoleranties

10 maart 2021 6 bijeenkomsten

Tolerantieanalyse

9 maart 2021 3 bijeenkomsten

Maakbaarheid

17 maart 2021 5 bijeenkomsten

Functioneel specificeren

21 mei 2021 3 bijeenkomsten

Gerelateerde evenementen

Verspanen Event


Mikrocentrum, Veldhoven