Door de driedaagse cursus Technisch projectengineer te volgen, leer je de spelregels van projectmanagement kennen. Met meer plezier en succes voer je, als (aankomend) lead- of projectengineer jouw technische rol in het project uit. Deze cursus is ook een goede basis om verder te groeien naar (technisch) projectleider en/of (technisch) projectmanager. 

 • Krijg inzicht in de theorie en de aanpak van projectmatig werken
 • Oefen met een acteur om die lastige situatie in het project te tackelen
 • Leer via het digitaal leerportaal van Mikrocentrum
Iedereen die werkzaam is in de techniek en iedereen die zich wil ontwikkelen in het werken in projecten.
Vanaf MBO niveau 4 / HBO. Enige kennis van en/of ervaring met projectmatig werken is gewenst.
3 dagbijeenkomsten
Getuigschrift
Digitaal leerportaal en het boek PMI’s PMBOK® Guide in een notendop
Inclusief arrangementskosten en lesmateriaal
Bedrijfsintern ook in het Engels beschikbaar
Deel deze pagina. Email  LinkedIn  Twitter

Over de cursus Technisch projectengineer

Tijdens de cursus Technisch projectengineer doe je kennis en vaardigheden op om jouw technische rol in projecten te verbeteren. Aan de hand van bewezen methoden en technieken leer je proactief deel te nemen aan projecten om zo risico’s te beheersen. Hierbij is ook aandacht voor het professioneel samenwerken met andere stakeholders in het project. Gezamenlijk tijdens de klassikale sessies en individueel buiten de sessies, maak je opdrachten aan de hand van de theorie en vanuit eigen praktijk

Na afloop van de cursus heb je de juiste skills en handvatten in huis om vanuit jouw technische achtergrond succesvol aan projecten deel te nemen.

Te behalen resultaten

Naast het verbeteren van je eigen kennis en vaardigheden, zijn er tijdens de cursus de volgende, concrete resultaten te behalen:

Een Bewijs van Deelname indien je:

 • minimaal 80% van de klassikale tijd actief hebt deelgenomen

Een Getuigschrift indien je:

 • minimaal 80% van de klassikale tijd actief hebt deelgenomen
 • minimaal 60% hebt gescoord tijdens het (her)examen,
 • 2-3 werkopdrachten van 3 competentiegroepen* succesvol hebt gemaakt

*Contextueel, Technisch en Gedragsmatig

Certificering

Tijdens / na afloop van deze cursus kan je één of meerdere van 's werelds meest-erkende projectmanagementcertificeringen behalen (in alfabetische volgorde):

  Deze certificeringen definiëren internationaal het vakgebied van projectmanagement. Het volgen van deze cursus is een uitstekende voorbereiding op de wereldwijde certificeringsexamens. Voor een aantal van deze certificeringen worden aanvullende eisen gesteld aan opleiding en/of ervaring.

  Lesmateriaal en studiebelasting

  Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt een digitaal leerportaal met daarin de hand-outs, presentaties, opdrachten en testen.

  Tussen twee klassikale bijeenkomsten bedraagt de studiebelasting ongeveer 5 tot 10 uur. Elke cursusdag bestaat uit de volgende leercyclus:

  1. Vooraf aan de klassikale bijeenkomst maak je kennis met het lesmateriaal door:
   • de beschikbare hand-out te lezen
   • de instructievideo's te bekijken
   • de leerdoelen te lezen
  2. Tijdens de klassikale bijeenkomst ga je actief met het lesmateriaal aan de slag door:
   • de presentaties interactief door te nemen met de docent
   • de klassikale opdrachten uit te voeren met de andere cursisten
   • regelmatig een pauze te houden
  3. Na afloop van de klassikale bijeenkomst pas je het lesmateriaal toe door:
   • voorafgaand aan de eerstvolgende bijeenkomst een test te maken
   • voorafgaand aan het examen een aantal werkopdrachten te maken

  Blended learning

  Deze cursus wordt in blended learning format aangeboden, oftewel een mix van klassikale bijeenkomsten, individuele voorbereiding door de cursist en interactievormen via het digitaal leerportaal van Mikrocentrum. Via het leerportaal kun je:

  • informatie over de klassikale bijeenkomsten benaderen
  • voor en tijdens de klassikale bijeenkomsten jouw kennis en vaardigheden testen. (neem s.v.p. een laptop/tablet mee voor gebruik tijdens de bijeenkomsten)
  • jouw werkopdrachten inleveren en hierop feedback ontvangen
  • communiceren met jouw docent, met Mikrocentrum en met jouw medecursisten
  Technisch projectengineer Technisch projectengineer

  Programma

  Dag 1: Contextueel

  • Project en Risico
  • Levenscyclus en Methodiek
  • Belanghebbenden en Communicatie

  Dag 2: Technisch

  • Scope en Kwaliteit
  • Tijd en Middelen
  • Financiën

  Dag 3: Gedragsmatig

  • Communicatie en Interactie
  • Diversiteit en Conflicten
  • Rollenspel met trainingsacteur

  Theorie-examen

  Ongeveer 2 weken na afloop van de laatste cursusdag wordt een Mikrocentrum theorie-examen aangeboden. Cursisten krijgen maximaal 2x gelegenheid om examen te doen.

  Neem contact op voor meer informatie

  Jouw docent

  Marcel van Zutphen

  De cursus geeft technische medewerkers of engineers inzicht in waar de dagelijkse werkzaamheden passen in een projectomgeving. Waarom is er een projectomgeving? Hoe kunt u de omgeving waarin u werkt beïnvloeden? Welke handige systemen zijn er en hoe werken deze?

  Er is ook aandacht voor interactie met uw collega's want waarom gaat dat de ene keer beter dan de andere keer? Waar zitten uw sterke punten en waar is ontwikkeling mogelijk? Een mix van theorie en opdrachten maakt het een interactieve cursus waarin de cursisten elkaar veel leren en nieuwe inzichten meegeven. Uitwisselen van ervaring, tips en tricks maakt dat elke cursusdag veel stof tot nadenken oplevert. We sluiten de cursus af met een trainingsacteur en kunt u oefenen wat in de dagelijkse praktijk nog wel eens lastig is.

  Plaats, data en prijzen - Open inschrijvingen

  Inschrijven

  Plaats

  Startdatum

  Begintijd

  Eindtijd

  Prijs

  Avonden / Dagen

  Veldhoven
  07-03-2024
  21-03-2024
  04-04-2024
  ...
  in totaal 3 bijeenkomsten
  9:00
  16:30
  € 1620
  3
  Utrecht
  13-03-2024
  27-03-2024
  10-04-2024
  ...
  in totaal 3 bijeenkomsten
  9:30
  17:00
  € 1620
  3

  Mikrocentrum werkt met all-in-prijzen. Alle genoemde bedragen zijn exclusief B.T.W. en inclusief lesmateriaal en arrangementskosten.

  Leden van het Mikrocentrum High Tech Platform ontvangen 10% korting op de cursusprijs.

  Ervaringen van cursisten

  Veel geleerd op deze cursus. Vooral veel zaken die je ergens onbewust wel deed, maar nu de theoretische onderbouwing en andere varianten erop belicht werden. Goede afwisseling tussen praktijk en theorie. Daarnaast een zeer ervaren cursusleider. Deze kon vragen goed beantwoorden en voorbeelden geven. Soms was de benadering wel erg vanuit "De boekje is de waarheid". Hierbij staan soms een aantal zaken die in de praktijk niet altijd zo gaan. Marcel wist dit bij navraag wel goed uit te leggen hoe dit precies zit. Kortom, de cursus als zeer leerzaam ervaren!
  Een goed opgezette cursus met nuttige en toepasbare lesinhoud. Marcel geeft de kennis en informatie goed over. De cursus bevat genoeg opdrachten om in je eigen werkomgeving uit te voeren
  Melissa
  Leuke leerzame cursus met goede verdeling theorie praktijk
  Dennis Wagemaker, Van der Kamp
  Goede cursus die bewustwording vergroot, een aantal goede bruikbare technieken aanreikt om te gebruiken bij uitvoering van de rol van technisch projectengineer. Naast de lesdagen vragen lesvoorbereiding en huiswerkopdrachten enige tijd.
  Duidelijke cursus, gesprek oefenen met acteur had voor mij geen toegevoegde waarde.
  Sjuul Koopmans , Fancom BV
  Goede docent en de leerstof is interessant. Mikrocentrum heeft op een verantwoordelijke manier de cursusdagen in kunnen richten, rekening houdend met de actuele coronamaatregelen van dat moment. Ik kom graag terug voor het vervolgtraject.
  Maurits Meijssen, ZF Marine B.V.
  Zeer leerzame cursus goede logische opzet, mijn leerdoelen meer dan bereikt .
  Erik
  Ik heb erg genoten van de cursus Technisch Projectengineer en heb deze geheel als enorm nuttig ervaren. De docent brengt de stof op een goed behapbare en begrijpelijke manier, waarbij de lessen leuk en afwisselend blijven. De trainingsdagen vlogen voorbij. Vooral ook de middag waarbij samen met een acteur praktijksituaties werden uitgebeeld en geoefend, is enorm waardevol geweest voor mij. De opdrachten welke in de eigen tijd moesten worden uitgevoerd zijn goed gekozen en zijn direct herleidbaar naar en toepasbaar op dagelijkse situaties op de werkvloer. Tom zijn feedback op deze opdrachten was tijdig en is ook erg nuttig geweest. De tussentests en het examen bevatten helaas enkele "flauwe" vragen welke niet uit de betreffende stof lijken te zijn herleid. Dit is een bekend probleem en desondanks zijn de tests en het examen zeer goed te maken wanneer de cursusdagen zijn bijgewoond en de stof eigen is gemaakt.
  Walter Vincken, Brabant engineering
  De cursus is uitstekend verzorgd door het Mikrocentrum (goede locatie, middelen en lunch). De cursus zelf werd ook uitstekend gegeven door de docent: veel enthousiasme en goed inhoudelijk. Voor mij persoonlijk was de aangeleverde stof helaas weinig vernieuwend (dat had wellicht ook met de driedaagse versie van de cursus te maken).
  Jorn van Manen, Nucletron Operations B.V. / Elekta

  Ontdek de mogelijkheden om deze cursus bedrijfsintern te organiseren

  Wanneer je meerdere medewerkers in jouw bedrijf op wilt laten leiden, is het interessanter en voordeliger om een cursus bij je op locatie te organiseren. Een goede afstemming op jouw bedrijfsspecifieke situatie en de inzet van zeer ervaren docenten die hun sporen in de praktijk hebben verdiend is hierbij essentieel. Mikrocentrum is CEDEO-erkend en garandeert de beste kwaliteit.

  Onze programmamanager opleidingen denkt graag met je mee!

  Heb je interesse in een bedrijfsintern traject? Onze programmamanager opleidingen Wilma Kuijpers komt graag vrijblijvend bij je op bezoek.