Schrijf heldere en gestructureerde rapporten en handleidingen

Schrijf je in je werk regelmatig rapporten of handleidingen? Vind je het dan lastig om een doelgerichte en volledige tekst te schrijven die de lezer begrijpt? Wees gerust: technisch rapporteren is een vak dat je kunt leren!

Start met structuur

Schriftelijke projectrapportage is een vaak onderschatte taak. Of de tekst volledig, goed leesbaar en overzichtelijk is, hangt af van de wijze waarop je deze informatie structureert. Dit geldt voor zowel het schrijven van rapportages als handleidingen.

Een makkelijk leesbaar rapport of handleiding begint met een goede structuur. Als je dit onder de knie hebt, schrijf je volledige en goed leesbare rapporten! Onze docent is een expert op het gebied van het schrijven van technische rapporten/handleidingen en spreekt en verstaat jouw technische taal.

Kapstokje

Een duidelijk structuur werkt als een kapstokje. Het helpt je om je opgedane kennis op de juiste wijze over te brengen naar anderen. Het voorkomt bovendien interpretatiefouten en kostbare, tijdrovende discussies. Bovendien moeten handleidingen voldoen aan verschillende eisen, normen en richtlijnen, zoals Europese richtlijnen, de wet van Productaansprakelijkheid en de Arbowetgeving.

Al deze aspecten komen aan bod tijdens onze trainingen op het gebied van schriftelijke vaardigheden. We lichten ze je kort toe.

Cursus Rapporteren voor technici

Bij schriftelijk rapporteren staat het formuleren van volledige en begrijpelijke teksten centraal. Een goed rapport legt namelijk de kostbare kennis van een bedrijf vast voor anderen, voor elders en voor later. Als een technisch rapport onvolledig en ongestructureerd is, kan dat vervelende consequenties hebben. Zo maakt gebrek aan een duidelijke structuur veel rapporten tot een zoekplaatje.

Tijdens onze cursus Rapporteren voor Technici leer je vooral om jouw technisch denken te vertalen naar teksten met een duidelijke top-down structuur. Het formuleren van volledige en begrijpelijke teksten staat hierbij centraal. Na afloop weet je wat in een goed onderzoeks- en adviesrapport hoort, hoe je dat opmaakt en welke taal en stijl de juiste zijn. Lees alles over deze cursus hier: Rapporteren voor technici

Cursus Schrijven van technische handleidingen

Het schrijven van technische handleidingen wordt een steeds belangrijkere taak voor veel bedrijven. De Europese richtlijnen zijn duidelijk over de verplichting van een goede handleiding bij een product. Dan is er ook nog de Wet Productaansprakelijkheid die voortdurend op de loer ligt en de ARBO-wetgeving.

Tijdens de cursus Schrijven van technische handleidingen leer je goede handleidingen en gebruiksaanwijzingen te schrijven die voldoen aan alle vereiste normen en richtlijnen. Of het nu voor intern (bijvoorbeeld voor jouw eigen machinepark) of voor extern gebruik is (bijvoorbeeld de handleidingen bij jouw producten). Lees alles over deze bedrijfsinterne opleiding hier: Schrijven van technische handleidingen

Goede handleiding is vakmanschap 

Een goede handleiding is vakmanschap en zorgt voor tevreden klanten, een beter imago en minder schadeclaims. Wil je meer weten over de opbouw van een handleiding? We schreven er dit blog over: Tips & tricks voor een goede handleiding.

Word een vakman/vrouw in het schrijven van goede handleidingen. Schrijf je nu.

Cursussen op het gebied van Schriftelijke vaardigheden