• 2 december 2015
  • Leestijd: 4 minuten

Review RapidPro 2015

Review rapidpro 2015

Op 4 maart 2015 bezochten we de RapidPro beurs in Veldhoven. Zoals de vorige edities is er veel te zien en veel te horen, een hele dag is nauwelijks genoeg als je ook de exposanten wilt spreken.

Presentaties RapidPro 2015

De presentaties zijn altijd een aanrader. Fred Vancraen, CEO van het bedrijf Materialise, presenteerde zijn visie op “3D Printing’s Killer Apps”. Volgens Vancraen moet iedereen zich realiseren dat het bij 3D-printen uiteindelijk gaat om een fysiek product en niet om een software applicatie, waardoor de term Killer App eigenlijk niet gepast is. De “killer” toepassingen van 3D-printen zijn de producten waarbij de 3D-printtechniek een duidelijke toegevoegde waarde te bieden heeft, zoals het geval is bij veel medische toepassingen. Een echt succesvol 3D-geprint product biedt meerwaarde in functionaliteit of beleving en is op een andere manier niet te produceren. Zo’n succesproduct is bijvoorbeeld deze 3D-geprinte heup.

Industrial & Home Professional

Net zoals vorig jaar is de beurs in tweeën gesplitst: Industrial & Home Professional. Hoewel het een logische onderverdeling is, is ook de Home Professional interessant voor de zakelijk geïnteresseerden.

  

Sommige partijen weten zichzelf op een leuke manier te presenteren. Bij binnenkomst lopen we meteen tegen een grote Robotprinter aan van 3D Robot Printing. Maar ook verderop zijn er grote printers aan het werk.

Betaalbare 3D-printers

Zoals verwacht zijn er heel wat verschillende merken die betaalbare 3D-printers aanbieden. Bestaat er zoiets als een plug-and-play 3D-printer voor thuisgebruik? Volgens Jesse Buteneers van Trideus wel, en dat is de Zortrax. Ook viel ons oog op de Da Vinci Junior die je maar voor 399 euro kunt aanschaffen. En een 3D-printer die we nog niet kenden: The Lantern, die heel nauwkeurig objecten uit hars produceert.

  

Op de beursvloer komen we niet alleen hele grote objecten tegen, zoals deze olifant van Joris van Tubergen, maar ook hele kleintjes, zoals deze gouden bijtjes, geproduceerd met een EOS machine, zo klein en uiteraard achter glas, dat ze moeilijk te fotograferen zijn.

  

Designstudio Vormvrij

Designstudio Vormvrij demonstreert hun keramiekprinter, waarmee mooie en functionele kruiken en vazen geprint kunnen worden, zelfs in verschillende kleuren. Een andere leuke toepassing is bijvoorbeeld deze, een 3D-geprinte buste die handmatig is nabewerkt: een mooie combinatie van high-tech en ambacht. Daarnaast een ander soort keramiek: technisch keramiek, waarmee Admatec ontzettend nauwkeurige modellen kan printen, dit voorbeeldje is niet groter dan twee centimeter.

  

Robots en schedels

Uiteraard mochten de nodige robots en schedels niet ontbreken. De robot op de laatste foto is geprint door FabLab Enschede. De 3D-file was oorspronkelijk bedoeld voor een filmproject en er moest heel wat aangepast worden om het te kunnen 3D-printen. Daar waar andere partijen waren afgehaakt, ging FabLab Enschede de uitdaging aan. Het duurde in totaal enkele maanden om de 53 cm hoge robot te maken, waarvan bijna 107 uur is besteed aan het printen zelf. De nabewerking, inclusief schoonmaken en schilderen duurde 19 dagen.

    

Sieraden van Peggy Bannenberg

Tussen alle technische toepassingen, komen we ook de mooie sieraden van Peggy Bannenberg tegen, tijdens de beurs tegen leuke prijzen te koop!

 

Bron: http://www.ground3d.nl/review-rapidpro-2015/ 

Over de schrijver

Mikrocentrum

Mikrocentrum