Als onafhankelijke kennis- en netwerkorganisatie ondersteunt Mikrocentrum ruim 50 jaar de hightech- en maakindustrie met Opleiden, Ontmoeten en Ondernemen. We bieden 170 (technische) cursussen en organiseren jaarlijks 6 vakbeurzen, 5 business events en 15 themabijeenkomsten. Naast deze activiteiten bieden we bedrijven een lidmaatschap van het High Tech Platform, dat bestaat uit 600 leden. In al onze activiteiten is het doel om kennis te vergroten, netwerken uit te breiden, bedrijfsprocessen te verbeteren en de concurrentiepositie van bedrijven te versterken. Dit doen we door nauw samen te werken met een groot netwerk van industriële organisaties, (semi) overheden, kennis- en onderwijsinstellingen.

technologie toekomst 1

Samen maken we de technologie van de toekomst

De wereldwijde dynamiek van de hightech- en maakindustrie stelt steeds hogere eisen aan kennis en kunde van bedrijven en medewerkers. De Nederlandse en Belgische industrie zal zich in de toekomst steeds meer onderscheiden in het ontwikkelen van hoogwaardige nieuwe producten en door effectieve en efficiënte productieprocessen. Productontwikkeling vindt daarom meer multifunctioneel en -disciplinair plaats. De vraag naar een hoger niveau medewerkers neemt hierbij toe en dat geldt ook voor de sociale innovatie om in teamverband topprestaties te leveren. Mikrocentrum ondersteunt deze bedrijven in hun weg naar de technologie van de toekomst. Dit willen we bereiken door de ontmoetingsplek te zijn voor de hightech- en maakindustrie, de juiste mensen elkaar te laten ontmoeten en mee en vooruit te denken over hoe kennis te ontwikkelen en te delen.

technologie toekomst 1

Onze pijlers

Mikrocentrum Opleiden

Opleiden

Sinds 1968 ondersteunt Mikrocentrum bedrijven uit de technische maakindustrie bij het opleiden van medewerkers. We bieden dan ook voor bijna iedereen binnen de techniek en industrie een passende cursus. Met ruim 170 praktijkgerichte cursussen, trainingen en workshops, zowel op LBO, MBO, HBO als Academisch niveau is Mikrocentrum van alle markten thuis: van (nieuwe) technologie, procesoptimalisatie, kwaliteitsmanagement en technisch projectmanagement tot persoonlijke vaardigheden. 

Mikrocentrum Ontmoeten v2

Ontmoeten

Mikrocentrum organiseert jaarlijks een breed aanbod aan vakbeurzen, business events en themabijeenkomsten met focus op technologie. In al onze evenementen staat kennisdeling, het tonen van de laatste innovaties en ontwikkelingen en het verbinden van professionals centraal. Deze unieke combinatie biedt u een efficiënte en laagdrempelige manier om de nieuwste technologische ontwikkelingen en innovaties te tonen, uw netwerk uit te breiden maar om ook jarenlange ervaring uit te wisselen.

Mikrocentrum ondernemen

Ondernemen

Opgericht in 1982, biedt Mikrocentrum met het High Tech Platform een netwerkcollectief voor ondernemers en bedrijven uit de technische maakindustrie. Het doel: inspireren, verbinden en kennisdelen. Met inmiddels 600 lidbedrijven, biedt het High Tech Platform jaarlijks 11 exclusieve netwerkbijeenkomsten zoals Meet & Matches, kennissessies en bedrijfsbezoeken. Ook ondersteunt het High Tech Platform met profileren middels de (online) bedrijvengids, op social media en met extra zichtbaarheid op Mikrocentrum evenementen.

Onze kernwaarden

Kennisdelen
Samenwerken
Verbinden
Persoonlijk
Kwaliteit
Faciliteren

Onze geschiedenis

tentoonstelling schatkamer fijnmechanische techniek

Mikrocentrum, schatkamer van fijnmechanische techniek

De start van Mikrocentrum was op 30 oktober 1968 aan de Oude Gracht 197 in Utrecht met de opening van de tentoonstelling 'Mikrocentrum, schatkamer van fijnmechanische techniek'.  Professionals en geïnteresseerden kregen met deze permanente tentoonstelling de mogelijkheid om kennis te maken met fijnmechanische componenten en de daarvoor benodigde apparatuur. Omgekeerd konden leveranciers van deze producten en bewerkingsmethoden op hun beurt contact leggen met professionals en geïnteresseerden.

Doordat er op één locatie zowel relevante bijeenkomsten, technisch-inhoudelijke cursussen als een permanente expositie plaatsvonden, was Mikrocentrum daadwerkelijk een ontmoetingsplek voor iedereen die iets met fijnmechanische techniek van doen had. Ontmoeten uit de huidige slogan van Mikrocentrum stond dus al vanaf het begin, 50 jaar geleden, hoog in het vaandel.

Na een verplaatsing in maart 1970 naar gebouw Leeuwensteyn (Hoog Catharijne) aan het Jaarbeursplein in Utrecht verhuisde Mikrocentrum eind 1976 naar de Kruisstraat 74 in Eindhoven. Hier groeide Mikrocentrum verder en daarmee ook het aanbod in opleidingen en evenementen. De start van het High Tech Platform met de uitgifte van de eerste bedrijvengids (toen nog hand-adresboek) was in 1982. 

tentoonstelling schatkamer fijnmechanische techniek
mikrocentrum hoofdgebouw

Mikrocentrum anno nu: de centrale ontmoetingsplek voor de hightech- en maakindustrie

Na 42 jaar verhuisde Mikrocentrum op 15 december 2018 naar De Run 1115 in Veldhoven. Inmiddels bestaat het Mikrocentrum team uit 50 vaste medewerkers, 150 freelance docenten en 25 overige freelance medewerkers. Sinds 2004 is Mikrocentrum CEDEO erkend en sinds 2008 ISO 9001 gecertificeerd. De nieuwe locatie is uitgegroeid tot de ontmoetingsplek voor de hightech- en maakindustrie waar we dagelijks zowel cursisten, evenementbezoekers, exposanten als andere relaties verwelkomen. Deze unieke manier van kruisbestuiving maakt Mikrocentrum een dynamische en inspirerende omgeving, in het hart van de technische regio van Nederland. 

Certificeringen en lidmaatschappen

Cedeo BedrijfsMaatwerk
Cedeo BedrijfsOpen
TUV ISO9001
NRTO
nvbo
logo eventplatform

Juridische structuur en Management Team

Mikrocentrum is een onafhankelijke stichting (Stichting Mikrocentrum Nederland) met een holding (Mikrocentrum Holding BV) en enkele werkmaatschappijen. De dagelijkse leiding van Mikrocentrum is in handen van het Management Team bestaande uit:

Bert Jan Woertman 200x200

Bert-Jan Woertman

Algemeen Directeur
+31 (0)40 296 99 11 +31 (0)6 229 850 29 b.woertman@mikrocentrum.nl
Frank Bruls 200x200 v2

Frank Bruls

Manager Afdeling Opleidingen
+31 (0)40 296 99 33 +31 (0)6 51 32 36 95 f.bruls@mikrocentrum.nl
Els vd Ven 200x200

Els van de Ven

Manager Afdeling Evenementen
+31 (0)40 296 99 22 +31 (0)6 53 12 18 55 e.ven@mikrocentrum.nl

Het Mikrocentrum Team