• 14 maart 2019
  • Leestijd: 5 minuten

Wat het nieuwe spuitgietpracticum bij Mikrocentrum u kan opleveren

Spuitgietlokaal buitenaanzicht

Begin 2019 is onze nieuwe locatie een modern spuitgietpracticum in gebruik genomen. In dit artikel geven we u graag wat achtergrond informatie en voorbeelden over de mogelijkheden die we de spuitgietbranche bieden.

Oude tijden: lange geschiedenis in spuitgietopleidingen

Op de oude locatie aan de Kruisstraat in Eindhoven zijn door de jaren heen zeer veel spuitgieters opgeleid. Vanuit heel Nederland en Vlaanderen wisten cursisten de weg naar Mikrocentrum te vinden. In de Kruisstraat was er de beschikking over twee spuitgietmachines met een maximale groepsgrootte van zes cursisten.

Nieuwe tijden: moderne leeromgeving

Het uitgangspunt bij de inrichting van het nieuwe spuitgietpracticum op onze nieuwe locatie was het creëren van een prettige en efficiënte omgeving voor groepen tot maximaal 9 cursisten. Het theorie- en practicumgedeelte liggen in elkaars verlengde, waarbij hoge glaswanden zorgen voor een fysieke scheiding, maar waardoor dit wel als één geheel aanvoelt.

Spuitgietmachines

Voor de cursisten is het van belang dat de spuitgietmachines in het practicum een afspiegeling zijn van wat er bij de bedrijven in Nederland en Vlaanderen op de productievloer staat. Daarom is er gekozen voor ARBURG Allrounder 370E, ENGEL e-Victory 50 (met een Viper 6 robot en transportband) en SUMITOMO- DEMAG IntElect2-50 spuitgietmachines in full-option uitvoering.

5S op de werkvloer

De inrichting van het practicum is volgens de 5S methode, die gericht is op efficiënte organisatie van de werkplek. De cursisten werken in groepjes van maximaal 3 cursisten per spuitgietmachine en beschikken daarbij over een gereedschapswagen met handleidingen, zachte gereedschappen, opspanmiddelen, spuitbussen, weegschaal, etc.

Randapparatuur

Het toepassen, bedienen en instellen van randapparatuur maakt ook onderdeel uit van bepaalde cursussen. Voor het doseren en mixen van grondstoffen (inkleuren) is er de beschikking over een Ferlin Gravimix (met 4 componenten). En voor het optimaal instellen van de warmtehuishouding van de matrijzen, beschikt het practicum over tempereerapparatuur van Tool-Temp en HB Therm.

Grondstoffen

Het kunststof granulaat is direct beschikbaar vanuit kunststof vaten.

Spuitgietmatrijzen

In het matrijzenrek staan ruim 20 spuitgietmatrijzen waardoor er bij iedere praktijkles een ander product gemaakt wordt. Veel van deze matrijzen hebben “foutjes”. Aan de cursisten om deze op te sporen en met de docent te overleggen over een plan van aanpak.

Meettafel

Meten van productmonsters is een essentieel onderdeel binnen de spuitgietproductie. We hebben daarom geïnvesteerd in een verrijdbare meettafel met dimbare led-verlichting, loupe lamp, digitale microscoop met fotofunctie, spanningsvisualisatiekast en diverse meetinstrumenten zoals schuifmaat, micrometer, infrarood thermometer en insteekthermometer.

Team van freelance docenten

De cursussen worden gegeven door een team van freelance docenten. Deze docenten werken in de praktijk en geven daarnaast les bij Mikrocentrum, ervaring en inzichten zijn daardoor actueel. Deze kennis wordt didactisch ondersteund door ons train-de-trainer programma.

Trends op spuitgietgebied

Spuitgieten staat momenteel volop in de belangstelling. De trends zijn: kleinere series, hogere kwaliteit, Smart Industry, big data, recycling en het terugbrengen van verspilling. Wij spelen met onze cursussen hier op in.

Jongeren aanspreken

De branche heeft toekomst maar heeft moeite om dit op een jonge generatie studenten over te brengen. Dat komt doordat het in de regel gaat om relatief kleinere bedrijven met een parttime HR-afdeling en beperkte marketing capaciteit. De opleidingsfaciliteiten zijn ideaal voor bijvoorbeeld een BBL-opleiding. jongeren werken graag met hightech apparatuur zoals robots en touchscreens. Ook deze zijn geintegreerd in onze cursussen en opleidingen.

Opleiden naar diploma

Opleiden heeft altijd een doel. Naast het leren van vakinhoudelijke kennis is het van belang met collega’s, klanten en leveranciers te kunnen communiceren. Efficiënt en concurrerend te werken en continu te blijven verbeteren. Voor de cursussen Spuitgieten 1, Spuitgieten 2 en Spuitgieten 3 geldt dat er wordt opgeleid naar een branche erkend diploma (NRK). Dit geeft een kwalificatie en maakt doorstroming naar een hoger niveau mogelijk.

Cursusaanbod (open inschrijving)

In Veldhoven wordt voor spuitgiettechnologie een cursusprogramma aangeboden voor individuele inschrijving; Introductie Spuitgieten, Spuitgieten 1, Spuitgieten 1 (Sprintklas), Spuitgieten 2, Spuitgieten 2 (Sprintklas), Spuitgieten 3, Proefspuiten en  Probleemanalyse bij spuitgieten. Download de actuele brochure.

Speciale trainingen en workshops

Naast het standaard cursusaanbod is er de mogelijkheid om specifieke onderwerpen en vaardigheden te trainen op het gebied van spuitgiet- en matrijstechnologie. Deze mogelijkheden zijn op aanvraag.

Rondleiding

Is uw belangstelling gewekt en heeft u eventueel interesse in een rondleiding? Neem dan even contact op met Barend Blom, Opleidingsmanager Kunststof- en Matrijstechnologie.

Over de schrijver

Barend Blom

Barend Blom

Opleidingsmanager Kunststof- en matrijstechnologie | Mikrocentrum