• 6 december 2023
  • Leestijd: 5 minuten

Kick-off ZIE 2024: Hét kennis- en netwerkevent voor de Zuid-Hollandse technologische industrie

ZIE24 Website Kick off v2

Op vrijdag 27 oktober 2023 vond in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht de kick-off plaats van ZIE 2024: hét kennis- en netwerkevent voor de technologische industrie in Zuid-Holland. Tijdens deze middag deelde Mikrocentrum samen met Hi Delta de plannen voor aankomende editie van ZIE (Zuid-Hollands Industrie Event), die gepland staat op 4 april 2024 in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. De organisatie is momenteel in volle gang en onder andere Martin van Gogh (directeur van Hi Delta) nam alle deelnemers mee in de ambities, uitvoering en urgentie van dit evenement.

De middag werd geopend door Martin van Gogh, die alle aanwezigen hartelijk welkom heette. Vervolgens nam Daan Wortel (directeur van de Duurzaamheidsfabriek) het woord en deelde zijn visie op 'samenwerken' en waarom dit van groot belang is voor de regio Zuid-Holland. ZIE behoort namelijk tot de twee belangrijkste evenementen waar hij zelf jaarlijks aan deelneemt. Daan legt uit: "ZIE is dé plek waar je elkaar ontmoet, en dat is essentieel om ook in de toekomst succesvol samen te blijven werken. De Duurzaamheidsfabriek zelf is bijvoorbeeld het resultaat van zo'n samenwerking. Het gebouw is tot stand gekomen door de gezamenlijke inspanningen van het Da Vinci college en de Gemeente Dordrecht."

Samenwerking vormt de gemeenschappelijke basis

Tijdens ZIE 2024 wordt het kennisprogramma en de beursvloer volledig afgestemd op onderwerpen die momenteel op de agenda staan van de Zuid-Hollandse technologische industrie: hightech machine equipment & manufacturing, materialen, waterstof, quantum, robotica, artificial intelligence, data, cybersecurity en laser satcom. Daarnaast zorgt ZIE 2024 ervoor dat technische professionals, werkzaam in de Zuid-Hollandse maakindustrie, elkaar ontmoeten. Denk aan sectoren als lucht- en ruimtevaart, agri en tuinbouw, maritiem, machinebouw en hightech systemen en materialen.

Dat het bevorderen van samenwerkingen en het delen van kennis essentieel is voor de economie van Zuid-Holland, werd ook bevestigd door Martin van Gogh. "In Zuid-Holland gaat het economisch minder goed in vergelijking met andere vergelijkbare clusters. Vanwege de klassieke, ouderwetse verzuiling: havenindustrie, tuinbouw en maakindustrie. Maar we staan met elkaar wel voor de grote transities: energie, circulair, digitalisering en robotisering.”

Kruisbestuiving tussen verschillende provincies

Het is dan ook cruciaal dat ZIE 2024 zich inzet om de economie in Zuid-Holland te blijven bevorderen door het faciliteren van (nieuwe) samenwerkingen en kennisdeling. Dit kennis- en netwerkevent richt zich niet alleen op de hightech- en maakbedrijven die in deze regio gevestigd zijn. Judith van den Nieuwenhuijzen, Programmamanager ZIE bij Mikrocentrum, benadrukt: "We moedigen bedrijven uit andere provincies aan om deel te nemen, bijvoorbeeld als exposant, om zo kruisbestuivingen en samenwerkingen te bevorderen. In de Brainport regio hebben we bijvoorbeeld een schat aan kennis beschikbaar over hightech, wat de ruimtevaart en agri & food sector in Zuid-Holland verder kan brengen. In de praktijk merken we steeds vaker dat deze bedrijven elkaar niet weten te vinden, waardoor opdrachten, klantuitbreiding en bedrijfsgroei onbenut blijven.

Samenwerking vormt de gemeenschappelijke basis

Van alle Nederlandse provincies telt Zuid-Holland het grootste aantal bedrijven in de Technologische Industrie (TI). Ruim 31.000 bedrijven bieden werk aan 110.000 mensen in Zuid-Holland. Deze snel groeiende industrie bestaat uit 5.900 bedrijven in metaalelektro; 11.300 ingenieurs/researchbedrijven en 14.000 in de IT. (Bron: Berenschot op basis van CBS, 2017, MSFT, Wikipedia)

Het bestaansrecht van ZIE draagt bij aan de ambitie om de omzet van de Technologische Industrie (TI) in Zuid-Holland in 2030 te verdubbelen tot 50 miljard euro per jaar. Om dit te bereiken is de ActieAgenda ontwikkeld voor de Technologische Industrie in Zuid-Holland, waarvan de uitvoering ligt bij Hi Delta. "Op ZIE brengen we hightech- en maakbedrijven, toeleveranciers, kennisinstellingen, opleiders en overheden samen op één plek. De middelgrote bedrijven in de maakindustrie kunnen namelijk niet in hun eentje garant staan voor groei. Ze moeten er gezamenlijk voor zorgen dat ze de handen ineenslaan", benadrukt Martin van Gogh.

Mogelijkheden om jouw bedrijf te profileren

Judith van den Nieuwenhuijzen deelde tijdens de kick-off meer informatie over de exposantenmogelijkheden en de praktische zaken rondom ZIE 2024. "Er zijn volop netwerkmogelijkheden waardoor technische professionals de kans hebben om nieuwe samenwerkingen en partners te ontdekken. Dit is ook interessant als je bedrijf buiten de regio Zuid-Holland is gevestigd!"

Dit jaar hebben bezoekers de mogelijkheid om verschillende lezingen uit het kennisprogramma bij te wonen, die nu verdeeld zijn over drie zalen in plaats van de voorgaande twee zalen. Deze uitbreiding is te danken aan een speciale zaal die wordt toegevoegd waar exposanten en bezoekers in contact kunnen komen met Young Professionals en studenten.

"In het midden van de beurs wordt een startup plein ingericht waar bedrijven en studententeams met een goede innovatie zich op een laagdrempelige manier kunnen profileren." BNR Nieuwsradio zal live vanaf de beurs verschillende radio-uitzendingen verzorgen en in aanloop naar ZIE staat het thema 'maakindustrie' vier dagen lang centraal tijdens het BNR-programma 'Big Five'.

Exposantenmogelijkheden en gratis entree tijdens ZIE 2024

Wil jij jouw netwerk in Zuid-Holland uitbouwen, nieuwe samenwerkingspartners ontdekken en je technologische oplossingen presenteren aan een breed publiek? Bekijk de mogelijkheden in de exposantenbrochure.

Geen interesse om te exposeren tijdens ZIE 2024? Maar wil je wel in contact komen met de technische industrie van Zuid-Holland? Registreer je gratis bezoek dan via onze registratiepagina.