Verhoog de kwaliteit van je eindproduct

Geometrische meettechniek en tekeninglezen zijn essentiële vaardigheden in industrieën waar precisie, kwaliteit, veiligheid, kostenbesparing en efficiëntie belangrijk zijn. Deze vaardigheden helpen je bij de kwaliteitscontrole van geproduceerde componenten en materialen. Ze spelen ook een belangrijke rol bij het garanderen van de veiligheid van deze producten. Door het gebruik van geometrische meettechniek en tekeninglezen kun je productiefouten vroegtijdig ontdekken en corrigeren. Dit bespaart je dus tijd en materialen.

Het belang van de technische tekening

De technische tekening vormt het basisdocument voor alle medewerkers in de keten, van ontwerp tot en met montage, en bevat alle informatie waaraan een eindproduct moet voldoen. Een goed doordachte en generiek opgezette tekening met functionele bematingen is noodzakelijk voor een vlot verlopend productieproces. Interpretatieverschillen kunnen het proces onnodig vertragen wat in het slechtste geval tot afkeur kan leiden, met extra en onvoorziene operationele kosten als resultaat.

Voor ontwerpers is het van belang de gedachten eenduidig op tekening vast te leggen met alle benodigde informatie en eisen die voor het maken van een werkstuk noodzakelijk zijn. Denk hierbij aan onder andere: vorm, afmetingen, maatvoering, maattoleranties, vorm- en plaatstoleranties, ruwheden, materiaalsoort(en), de materiaaleisen, nabewerkingen en aantallen.

De constructeur moet aan de hand van deze informatie het gehele productontwerpproces kunnen realiseren. Hiervoor is kennis nodig op het gebied van onder andere tekeninglezen, vorm- en plaatstoleranties en geometrische meettechniek.

Dezelfde taal spreken

Om misverstanden in de productie, assemblage en tijdens metingen te voorkomen, is het belangrijk dat alle betrokkenen dezelfde taal spreken. Dit geldt ook voor het hanteren van maatstaven, uitgangspunten en normen.

Het correct kunnen lezen van technische tekeningen en het nauwkeurig meten van componenten is hierbij van groot belang; het leidt tot efficiëntie in het productieproces, en dus tot een hogere productiviteit en winstgevendheid van je bedrijf.

Onze gerichte cursussen

In onze cursussen leer je over alle aspecten van geometrische meettechniek en tekeninglezen. Of je nu een beginner bent die meer wil weten over het lezen van technische tekeningen, of een ervaren professional die zijn kennis wil uitbreiden, onze cursussen bieden de perfecte oplossing.

Zo leer je in de cursus Geometrische meettechniek om tot een juiste keuze van meetmiddelen en -methodieken te komen, en welke factoren de meetnauwkeurigheid beïnvloeden.

Tijdens de cursus Tekeninglezen leer je niet alleen hoe je een technische tekening interpreteert, maar ook welke eisen je aan een technische tekening kunt stellen.

Ga aan de slag!

Ga aan de slag met geometrische meettechniek, tekeninglezen en vorm- en plaatstoleranties en verhoog de kwaliteit van jouw eindproducten. Leer hoe je complexe tekeningen en meetgegevens kunt analyseren en interpreteren, en verfijn je vaardigheden met behulp van de nieuwste technologieën en tools. 

Onze praktische aanpak en deskundige instructeurs garanderen dat je snel vertrouwd raakt met de materie en je vaardigheden naar een hoger niveau tilt.

Cursussen op het gebied van Geometrische meettechniek en tekeninglezen