Voor veel werkgevers in de hightech maakindustrie is het momenteel erg lastig om vacatures voor gereedschapsmakers in te vullen. Daar komt bij dat binnen nu en 5-7 jaar een grote groep ervaren medewerkers met pensioen gaat. De tijd is daarom aangebroken om actief (nieuw) personeel op te leiden en gebruik te maken van de ervaring die nog binnen het bedrijf aanwezig is. Om hierbij te ondersteunen, biedt Mikrocentrum in samenwerking met Summa College sinds 2017 de Opleiding Gereedschapmaker aan. 7 januari 2021 is de nieuwe startdatum Benieuwd? Dan geven we in deze blog antwoord op de meest gestelde vragen.
Om als aankomend Gereedschapmaker goed uit de voeten te kunnen is het kunnen lezen van technische tekeningen een must. Ook het juiste gebruik van meetmiddelen en het kunnen omgaan met vorm- en plaats toleranties en oppervlakteruwheden behoord bij de vakkennis die nodig is. Voor de aanmaak en het herstel van onderdelen is kennis van moderne CNC en conventionele verspaning (frezen, draaien, slijpen, vonken, etc.) belangrijk. Uiteraard komt het gebruik van gereedschapstaal voor de aanmaak van de matrijzen en stempels aan bod, met de bijbehorende oppervlakte behandelingen en coatings, maar ook de materialen van de eindproducten (plaatmateriaal, bandstaal, kunststof granulaat, etc.). Ook de opbouw van de constructie en het gebruik van standaard- en maakcomponenten, de machines en randapparatuur komt aan bod.
De bijeenkomsten bestaan uit klassikale theorielessen, het individueel maken van opgaven, het maken van tussentoetsen, gezamenlijke bedrijfsexcursies en een eindtoets. Bekijk het lesprogramma.
Tijdens de lessen geometrische meettechniek leren de deelnemers meetmiddelen te hanteren en af te lezen. De richting matrijzen maakt tijdens de lessen ook gebruik van de bij Mikrocentrum aanwezige spuitgietmachines. Verspaning wordt niet praktisch gegeven.
De lessen worden gegeven door diverse vakdocenten, specialisten binnen hun vakgebied met jarenlange ervaring. De excursies worden verzorgd door gastdocenten.
Deelnemers hebben een vooropleiding MBO 3-4 nodig. Bij twijfel adviseren we een gesprek met de opleidingsmanager en/of docent(en).
Iedere lesmodule wordt afgesloten met een tussentoets en opleiding wordt afgesloten met een eindtoets. Bij voldoende resultaat ontvangt de deelnemer een getuigschrift.
Dit is afhankelijk bij welke brancheorganisatie een bedrijf is aangesloten. Zo biedt het opleidings-en ontwikkelingsfonds voor het metaalbedrijf OOM diverse mogelijkheden voor subsidie en bijdragen.
De opleiding heeft geen Crebo-nummer. Hiervoor is de opleiding te specialistisch en zijn de deelnemersaantallen daarom te beperkt. Het gaat om een branche erkende opleiding. Zowel Mikrocentrum als Summa College zijn erkende opleidingsinstellingen.
Ja, we hebben erg positieve reacties gehad tijdens vorige edities van zowel bedrijven als deelnemers.
Zowel Mikrocentrum als Summa College zijn geen intermediair en houden bezig met de kerntaak opleiden. Voor de werving en selectie kunnen bedrijven zelf actief zijn of gespecialiseerde bureaus inschakelen.
Ja, de opleidingsmanagers komen graag met u in gesprek tijdens een bedrijfsbezoek. Een intake kan; telefonisch, video/chatten of bedrijfsbezoek.
De startdatum van de opleiding staat gepland op donderdag, 7 januari 2021 en wordt afgesloten op 16 december 2021. In totaal zijn er 40 bijeenkomsten welke in de avond worden gegeven van 18:00 tot 21:30 uur. In de meivakantie, zomervakantie en herfstvakantie zijn er geen lessen.
Naast het reizen naar- en het volgen van de lessen moet rekening gehouden worden met ongeveer 2-4 uur per week zelfstudie/huiswerk.
De lessen worden gegeven bij Mikrocentrum in Veldhoven en Summa College in Eindhoven (Brainport Industrie Campus). Daarnaast vinden er op vijf verschillende locaties lessen plaats gevolgd door een excursie.
De eerste aanmeldingen zijn binnen! We doen er alles aan om de opleiding te starten. Echter, zijn we afhankelijk van een minimum aantal deelnemers. Denk hierbij aan 8 deelnemers voor Stempels en 8 deelnemers voor Matrijzen. Voor de organisatie is het van belang dat we alles zo vroeg mogelijk kunnen vastleggen omdat we met een groot aantal docenten, locaties en lesmateriaal werken. Wacht dus niet met het inschrijven van uw kandidaten zodat we dit initiatief kunnen voortzetten.
De opleiding wordt uitsluitend gegeven in het zuiden van het land, de regio Eindhoven. We kunnen ons voorstellen dat de reisafstand voor sommige deelnemers lastig kan zijn. Mogelijk kunnen deelnemers carpoolen en/of vroeg in de middag reizen en op locatie gebruikmaken van studiefaciliteiten.
"Ons advies is om de deelnemer te koppelen aan een ervaren mentor binnen het bedrijf. Dit zorgt niet alleen voor een betere leerbeleving bij de deelnemer maar zorgt ook voor het benutten en doorgeven van de aanwezige kennis en ervaring door de oudere generatie binnen het bedrijf. Ook adviseren we om meerdere deelnemers per bedrijf in te schrijven voor het samen kunnen reizen en interactie na het volgen van de lessen." Barend Blom, Opleidingsmanager
Opleidingsmanager Kunststof- en matrijstechnologie, Mikrocentrum
15 t/m 16 september 2021 Brabanthallen, 's-Hertogenbosch