De cursus Elektrische aandrijftechniek leert je de ins en outs van elektrische, mechanische en besturingstechnische eigenschappen. Door de samenhang te begrijpen leer je de juiste oplossing te selecteren en toe te passen.

 • Leer de juiste elektrische aandrijvingen te selecteren en dimensioneren
 • Word een gedegen gesprekspartner
 • Leer de theorie toe te passen tijdens de diverse practica
Engineers en andere technici
HBO
8 middag/avondbijeenkomsten en een halve dag examen
Getuigschrift
Syllabus en leerportaal
Inclusief arrangementskosten en lesmateriaal
Deel deze pagina. Email  LinkedIn  Twitter

Over de cursus Elektrische aandrijftechniek

De cursus Elektrische aandrijftechniek helpt u toepassingen voor elektrische aandrijftechniek functioneel te omschrijven, een afweging te maken tussen verschillende alternatieven (wel of geen frequentieregelaar; stappenmotor of toch een servo?) en vervolgens de geselecteerde oplossing optimaal in te zetten. U krijgt inzicht in de werking en de instel- en toepassingsmogelijkheden van verschillende elektrische aandrijftechnieken. Zo weet u vanuit leveranciersdocumentatie relevante informatie filteren die voor uw toepassing belangrijk is. De samenhang van elektrische, mechanische en besturingstechnische eigenschappen van een elektrisch aandrijfsysteem worden inzichtelijk gemaakt. Tenslotte helpt de cursus u een betere gesprekspartner te worden voor klanten, collega’s en toeleveranciers in het vakgebied. De cursus is ingrijpend vernieuwd, met praktijkcases in de theoriebijeenkomsten en twee praktijkdagen in Veldhoven.

Digitaal leerportaal

Tijdens de cursus maak je gebruik van het digitale leerportaal van Mikrocentrum. De cursus is interactief en praktisch van opzet waarbij het gebruik van het leerplatform onontbeerlijk is. Op het leerplatform vind je allerlei bronnen en activiteiten terug die je nodig hebt gedurende de cursus. Het digitale leerportaal is bedoeld om het leren makkelijker maar vooral ook leuker te maken.

Niveau

Voor deze cursus is een HBO werk- en denkniveau vereist. Dit wil zeggen dat een deelnemer met een technische MBO achtergrond, inzicht in aandrijftechniek en die goed om kan gaan met formules/rekenen deze cursus ook prima kan volgen.

De cursus bevat veel praktijkgerichte cases, maar de deelnemer leert ook rekenen op het gebied van koppel, massatraagheid, (mechanisch) vermogen, toerental en energiebesparing.

Programma

Introductie

 • Basisbegrippen aandrijftechniek
 • Werktuigeigenschappen omschrijven (o.a. koppel en massatraagheid berekenen)
 • Mechanische aspecten (o.a.effect van overbrengingen), elektrotechnische aspecten
 • Magnetisme, elektromagnetisme

Toepassingen met vast en variabel toerental

 • Asynchrone en synchrone motoren
 • Frequentieregelaars
 • Permanent magneetmotoren
 • Synchroon reluctantiemotoren
 • Gelijkstroommotoren met bijbehorende regelingen
 • Berekenen energiebesparing
 • Netvervuiling voorkomen
 • Oplossingen voor EMC / RFI / hogere harmonischen

Motion control

 • Inleiding motion control toepassingen en het gebruik van snelheidsprofielen
 • Servomotoren (o.a. borstelloos AC, DC en PM-DC) en de besturing
 • Stappenmotoren en besturing
 • Lineaire motoren
 • Opnemers zoals encoders en resolvers
 • Selectiecriteria en afweging van alternatieven
Neem contact op voor meer informatie

Ervaringen van cursisten

Stevige, maar leerrijke cursus. Goede organisatie en faciliteiten.
Nick Goethals, Duvivier-Dexis BV
In een relatief korte tijd komen alle aspecten van elektrische aandrijvingen aan de orde. De lesstof bied voldoende uitdaging om het boeiend te houden. In combinatie met de twee practicum dagen is dit een hele goede opleiding. Mikrocentrum maakt gebruik van docenten uit de praktijk wat als voordeel heeft dat er bij de docent veel ervaring en kennis aanwezig is. De goede facilitaire voorzieningen bij het Mikrocentrum maken het plaatje compleet. De opleiding is echt een aanrader voor iedereen die zich in deze materie wil verdiepen.
Fred Timmermans, DAF Trucks NV
De cursus sloot aan bij de verwachting die ik had
Cornelis Pieter Moes, Verhoef EMC
Zeer complete cursus welke praktisch ook zeer toepasbaar is. Als aanvulling of extra cursus zou men zich ook nog meer op complete installatie en programmering kunnen richten met een splitsing in industrieel en mobiel.
Albert Buiks, Parker Hannifin BV
Erg uitgebreide cursus waarin alle aspecten van de aandrijftechniek worden behandeld. Goede combinatie van theorie en praktijk.
Giel van Wesel, Van de Kar Elektrotechniek B.V.
Ik vond het een zeer goede cursus. De trainer nam de tijd om alles goed uit te leggen en legde goed de link met de praktijk. Sommige onderwerpen moesten echter wat sneller behandeld worden wegens de tijd. Sommige vragen in het examen gingen over onderwerpen waar we niet veel aandacht aan hebben besteed wegens de tijd. Verder zeer interessant, goede diepgang en de onderwerpen die we hebben behandeld zijn ook zeer goed uitgelegd. Mijn inzicht in elektrische aandrijftechniek is door deze cursus sterk verbeterd. Mijn dank gaat uit naar Arjan Hooftman, hij heeft de stof heel goed op een interessante manier en met oog voor de deelnemers overgebracht.
Remco Boonman, Rijkswaterstaat
Prettige cursus goede praktijk middelen
Jan Henk Lensen

Plaats, data en prijzen - Open inschrijvingen

Inschrijven

Plaats

Startdatum

Begintijd

Eindtijd

Prijs

Avonden / Dagen

Utrecht
10-10-2023
24-10-2023
06-11-2023
07-11-2023
14-11-2023
28-11-2023
12-12-2023
08-01-2024
09-01-2024
23-01-2024
...
in totaal 8 bijeenkomsten
13:30
21:00
€ 2800
8
Veldhoven
05-03-2024
19-03-2024
02-04-2024
03-04-2024
09-04-2024
23-04-2024
14-05-2024
21-05-2024
22-05-2024
04-06-2024
...
in totaal 8 bijeenkomsten
13:30
21:00
€ 2880
8

Mikrocentrum werkt met all-in-prijzen. Alle genoemde bedragen zijn exclusief B.T.W. en inclusief lesmateriaal en arrangementskosten.

Leden van het Mikrocentrum High Tech Platform ontvangen 10% korting op de cursusprijs.

Ontdek de mogelijkheden om deze cursus bedrijfsintern te organiseren

Wanneer je meerdere medewerkers in jouw bedrijf op wilt laten leiden, is het interessanter en voordeliger om een cursus bij je op locatie te organiseren. Een goede afstemming op jouw bedrijfsspecifieke situatie en de inzet van zeer ervaren docenten die hun sporen in de praktijk hebben verdiend is hierbij essentieel. Mikrocentrum is CEDEO-erkend en garandeert de beste kwaliteit.

Onze programmamanager opleidingen denkt graag met je mee!

Heb je interesse in een bedrijfsintern traject? Onze programmamanager opleidingen Wouter Lintsen komt graag vrijblijvend bij je op bezoek.