• 26 september 2022
  • Leestijd: een minuut

6 tips voor oppervlaktetechniek

oppervlaktetechniek

In veel engineerings- en toepassingsprocessen krijgt men te maken krijgen met oppervlaktebehandeling. Daarbij dient met allerlei factoren rekening gehouden te worden, dus een goed begin is het halve werk. In deze blog 6 tips van een top-docent: 

TIP 1

Bezint eer ge begint - dit bekende gezegde geldt ook voor het voorkomen van oppervlakteschade als slijtage en corrosie. Een goede analyse van de gebruiksomstandigheden resulteert in de juiste en concrete eisen die aan het oppervlak gesteld dienen te worden.

TIP 2

Bij problemen met een oppervlak, stel eerst een goed diagnose alvorens een remedie te kiezen. Dit voorkomt een lange en dure trial&error weg.

TIP 3

Om voor een bepaalde toepassing een oppervlaktetechniek aan de man te brengen, helpt het de in en outs van concurrerende technieken te kennen. U bent dan beter in staat het onderscheidt te bepalen en in u voordeel te gebruiken.

TIP 4

Het aanbod aan oppervlaktebehandelingen en coatings is enorm groot. Een goede keuze maken is dikwijls lastig. Ook kan de uiteindelijk keuze onnodig duur en tijdrovend zijn. Een selectiemethodiek biedt hier de helpende hand.

TIP 5

Overweeg de mogelijkheid om een ander basismateriaal te kiezen in combinatie met een bijpassende oppervlaktebehandeling. Vaak kunnen onderdelen/producten sneller, beter en/of goedkoper geproduceerd worden.

TIP 6

Wist u dat een oppervlaktebehandeling niet alleen de prestaties aan het oppervlak kan verbeteren, maar ook het gehele ontwerp sterker en lichter kan maken? Het is zelfs mogelijk te besparen op het aantal bewerkingsstappen en benodigde onderdelen, middels een optimale combinatie tussen materiaalkeuze, bewerking en oppervlaktebehandeling.

Sla een verdiepingsslag tijdens deze cursus

Deze cursus geeft u inzicht in processen die tijdens gebruik het oppervlak aan kunnen tasten zoals corrosie, oxidatie en slijtage. Daarbij wordt aandacht besteedt aan de basisprincipes, faalmechanismen en de vereiste oppervlakte-eigenschappen. Ook maakt u kennis met de meest gangbare oppervlaktebehandeltechnieken en coatings.

Bekijk ons cursusaanbod

Over de schrijver

Jille Pultrum

Vakdocent Moderne oppervlaktetechnologie