• 29 augustus 2023
  • Leestijd: 5 minuten

Vergroot je impact als technisch leidinggevende

23OPL LinkedIn LOW marketing website v2

Ontdek deze vijf krachtige tips voor een sterke rol op de werkvloer!

Als technisch leidinggevende geef je direct leiding aan een team in een technische omgeving, zoals productie, cleanroom, werkplaats, laboratorium of machinefabriek. In een wereld waarin steeds meer gedigitaliseerd wordt en teams steeds internationaler worden groeit de druk op deze functie. Denk aan HR-gerelateerde taken die worden toegevoegd aan je functieprofiel. Of hoe ga je als leidinggevende om met de cultuurverschillen in je team? Ontdek hier 5 tips van onze trainer Viviane Coun, die je direct toe kan passen in de praktijk.

1. Het uitvoeren van HR-gerelateerde taken

Als leidinggevende op de werkvloer wordt van je verwacht dat je HR taken op je neemt. Denk aan: functioneringsgesprekken voeren en een verzuimbeleid toepassen. Hoewel dit bij de functie hoort, is het niet vanzelfsprekend dat je dit zomaar kunt. Met eenvoudige gesprekstechnieken voer je deze taken gemakkelijk uit. Gebruik open vragen om beoordelingen en feedback niet op aannames te baseren. Let op je houding tijdens gesprekken: maak oogcontact, knik af en toe, luister vooral goed naar wat er hier en nu wordt gezegd. Vat het gesprek kort samen zodat je de ander het gevoel geeft dat hij/zij begrepen en gehoord wordt.

2. Diversiteit op de werkvloer

De arbeidsmarkt staat onder druk en de werkvloer van tegenwoordig ziet er heel divers uit. Technisch goed opgeleide mensen zijn erg schaars en dat heeft als gevolg dat mensen uit andere culturen en landen met een totaal andere opleidingsachtergrond deel uit gaan maken van een team binnen jouw organisatie. Hoe zorg je ervoor dat je een goede onderlinge samenwerking behoudt? En hoe kan je een team binden en ze blijven boeien? Stimuleer open communicatie door bijvoorbeeld regelmatig teamvergaderingen in te plannen. Overweeg om interculturele trainingen aan te bieden waarin je begrip krijgt voor elkaars werk- en communicatiestijlen.

3. Genuanceerd naar taken kijken

Als technisch leidinggevende heb je geen tijd meer om zelf uitvoerend met je vak bezig te zijn. Je moet leren loslaten, delegeren, vertrouwen hebben in je mensen en tegelijkertijd controle houden over deadlines en het proces. Het aansturen van mensen is heel iets anders dan het aansturen van machines. Wanneer je als leidinggevende iets constateert: benoem enkel het gedrag wat je ziet en hoe je dit graag anders zou willen zien. Schat mensen goed in op hun juiste capaciteiten en zet mensen in hun kracht.

4. Persoonlijk leiderschap en zelfreflectie

Omgaan met mensen is niet altijd even makkelijk. Zeker niet wanneer je te maken hebt met verschillende persoonlijkheden en cultuurverschillen. Jouw gedrag als leidinggevende heeft een directe impact op het gedrag en de werksfeer binnen je team. Het hebben van reflectievermogen is hierin erg belangrijk. Ga bij jezelf na welk gedrag van de ander iets negatiefs bij jou oproept. Durf naar jezelf te kijken en stel jezelf de vraag: welke houding vanuit mij kan bij de ander een andere houding teweeg brengen?

5. Omgaan met werkdruk

Wanneer je als leidinggevende werkt moet je verschillende ballen hoog kunnen houden. Je bent namelijk op veel gebieden actief en je moet op veel plaatsen tegelijkertijd aanwezig zijn. Het kan soms voelen alsof er aan alle kanten aan je getrokken wordt. Werkdruk heeft een grote invloed op je werkgeluk en dat van je team. Vraag jezelf af: is dit iets wat ik persé nu moet doen? Herhaal deze zin 5 maal en leg telkens het accent op een ander woord: Móet ik dit nu doen? Moet ík dit nu doen? Moet ik dít nu doen? Moet ik dit nú doen? Stel jezelf nu de vraag: is het inderdaad urgent en wie kan mij hier het beste bij helpen?

Ik ondersteun en train leidinggevenden in hun ontwikkeling van het aansturen van machines naar het aansturen van mensen” Viviane Coun

Ontmoet Viviane Coun: trainer cursus Leidinggeven op de werkvloer

Viviane is ruim 25 jaar werkzaam geweest in de maakindustrie in diverse HR functies. Naast het volgen van een psychologische opleiding heeft zij diverse trainingen gevolgd op het gebied van training, communicatie en persoonlijke ontwikkeling. Momenteel is Viviane vooral actief op het gebied van leiderschap, persoonlijke ontwikkeling en mentale veerkracht. Viviane ondersteunt en traint leidinggevenden in hun ontwikkeling van het aansturen van machines naar het aansturen van mensen. 

Over de cursus Leidinggeven op de Werkvloer

In 5 dagen tijd krijg je tijdens de cursus Leidinggeven op de werkvloer meer inzichten hoe je jouw rol als leidinggevende verder kan ontwikkelen. Je leert over welke leiderschapsstijlen er zijn en welke je wanneer inzet. Hoe pas je verschillende gesprekstechnieken toe? Maar je krijgt ook technieken aangereikt voor het voeren van diverse soorten gesprekken met interne en externe klanten. En je leert de opzet en een juiste uitvoering van verschillende soorten gesprekken met (potentiële) medewerkers. Door een goede mix van theorie en oefenen, is deze training direct praktisch toe te passen! Meer weten? Lees hier meer over de cursus Leidinggeven op de Werkvloer.

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en tips & tricks op het gebied van power skills? Meld je dan hieronder aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles omtrent vaardigheden op het gebied van leiderschap, communicatie, samenwerking en projectmanagement.

Blijf op de hoogte!