• 23 februari 2024
  • Leestijd: 9 minuten

Prijswinnaar Wilting kijkt al uit naar de Manufacturing Technology Conference 2024

Wilting GewonnenAward

Toeleverancier Wilting won op de Manufacturing Technology Conference de eerste Best Knowledge Sharing Award. Jan Jaap Kuit van ASML reikte de award aan het eind van het druk bezochte evenement uit aan Remco van der Loo en Remon Haarsma van Wilting. De lijvige award, ontworpen door engineers van ASML, is gefreesd uit een vol blok aluminium door studenten van Beijing Jingdiao.

Ook dit jaar is er weer een Best Knowledge Sharing Award. Wie ‘m gaat krijgen wordt bekend aan het einde van de editie die dit jaar op 16 april plaatsvindt. Het doel van dit jaarlijkse event is om technici uit de ontwerp- en productie-industrie samen te brengen om kennis over maakbaarheid te delen. Mikrocentrum is de organisator van het event en van de award.

Het winnen van de Best Knowledge Sharing Award

Het winnen van de Best Knowledge Sharing Award tijdens de Manufacturing Technology Conference van afgelopen jaar was een “besefmomentje” voor Remon Haarsma en Remco van der Loo van Wilting. “Voor ons is wat we daar presenteerden min of meer business as usual. We doen het iedere dag en staan er eigenlijk niet altijd bij stil dat het toch wel een hele bijzondere techniek is. Dus toen we die award wonnen, realiseerden we het ons dat het toch wel bijzonder is wat we hier met z'n allen aan het doen zijn.”

Remon Haarsma (links) en Remco van der Loo met hun gewonnen award

Wilting heeft jarenlange ervaring in het industrialiseren van fijnmechanische onderdelen en mechatronische modules, steeds meer vanuit additive manufacturing, ofwel 3D-printen. Dat gebeurt voor een breed scala aan sectoren binnen de high-tech maakindustrie, van halfgeleiders tot lucht- en ruimtevaart, voedselverwerking en automotive. Daarbij legt het bedrijf de nadruk op reproduceerbaarheid en voorspelbaarheid van herhaalopdrachten. En een zeer hoge nauwkeurigheid, zowel bij CNC-frezen als bij 3d-printen of een combinatie van die twee.

Volgens de jury bij de Manufacturing Technology Conference

Wilting presenteerde tijdens Manufacturing Technology Conference van 2023 het 3D metaalprinten van componenten voor hightech OEM’s zoals ASML. Volgens de jury heeft Wilting additive manufacturing (AM) op een goede manier toegevoegd aan de basis die het bedrijf heeft met de verspanende productie van precisiecomponenten. In de presentatie maakte Wilting duidelijk hoe de CNC-machines zichzelf kunnen instellen op de AM-stukken die bewerkt moeten worden, zonder dat er een operator bij hoeft te zijn. Daarnaast heeft Wilting een oplossing ontwikkeld om de AM-onderdelen stabiel op te spannen zonder dat er spanningen in het materiaal komen. Hiermee haalt men in de nabewerking nauwkeurigheden van enkele microns. Op die manier lukt het de toeleverancier om een 24/7 procesketen op te bouwen voor de combinatie van additive manufacturing van nauwkeurige onderdelen.

Voor een buitenstaander lijkt het 3D-printen een eenvoudig proces

Precies dat leverde dus een jaar geleden die award op. Maar hoe onderscheidt Wilting zich dan op die markt die met de dag voller lijkt te worden? Van der Loo: “Voor een buitenstaander lijkt dat 3D-printen misschien een eenvoudig proces: je voedt de machine met een opdracht en hop er komt een product uit. Maar zo werkt het niet, althans niet als je de nauwkeurigheid wil bereiken waar onze klanten begrijpelijkerwijs om vragen. Dat lukt alleen omdat we 30 jaar ervaring met CNC-frezen weten te combineren met 3D-printen en daarbij onze hele keten meenemen.”

Die keuze maakt Wilting tot de ‘kennishouder’ van beide technieken en daardoor ook van de combinatie. “Vergeet niet dat je voor een optimaal resultaat door de hele keten heen experts moet hebben die met elkaar rekening houden maar ook met hun eigen uitdagingen.

Je kan een product wel één keer goed maken, maar het is pas echt goed als je een product twintig keer per week goed kan maken” Wilting

We hebben bijvoorbeeld producten waar heel moeilijk de poeder uit komt na het printen. Daar moet je dus heel goed rekening mee houden. Je wil zo goed mogelijk ontpoederen, dus je maakt de juiste gaten en dat soort zaken. Maar kan het frezen daar vervolgens ook wel mee vooruit? Kunnen we met onze tooling nog wel bij de bewerkingen die gedaan moeten worden? Zijn de referentievlakken wel goed om een bepaald product te frezen? Dat lukt alleen door met een projectteam samen te zitten en samen te bepalen hoe je de hoogste nauwkeurigheid met het printwerk kunt bereiken.”

Daar komt nog bij dat het ook als serie moet kloppen. Van der Loo: “Dat is de volgende uitdaging. Je kan een product wel één keer goed maken, maar het is pas echt goed als je een product twintig keer per week goed kunt maken. Ook daarin onderscheiden we ons. Omdat we ons meer focussen op het schaalbaar maken van processen.”

Wij hebben ons proces zo weten in te richten dat het frezen en printen ook gedaan kan worden door de minder ervaren frezers” Wilting

Wat daarbij helpt is dat Wilting erin is geslaagd om de productie zo te organiseren dat de uitvoering ook door minder ervaren frezers kan worden opgepakt. “Wat je elders vaak ziet is dat je voor die 3D-printer een hele ervaren frezer nodig hebt, onder meer omdat ieder product net weer een beetje anders is. Wij hebben ons proces zo weten in te richten dat het frezen en printen ook gedaan kan worden door de minder ervaren frezers. We noemen dat persoon-onafhankelijk werken en dat helpt ons natuurlijk enorm.”

Posterpresentaties van verschillende prominenten bedrijven tijdens de Manufacturing Technology Conference

Nog een winnaar: Mattie Lafleur (ASML)

Naast de Best Knowledge Sharing Award voor Wilting, werd er nog een prijs uitgereikt tijdens de eerste Manufacturing Technology Conference. Mattie Lafleur (ASML) mocht zich de winnaar noemen van de kennisquiz. Lafleur kreeg de prijs van Mikrocentrum en Additive Center uit handen van Vincent Deborde van GE Additive; de award zelf was ook gemaakt door GE Additive.

Terugkijkend op de quiz denkt Lafleur dat hij de overwinning vooral te danken heeft aan zijn nieuwsgierigheid. “Ik heb een meer dan gemiddelde interesse in ons vakgebied, maar kijk daarbij niet alleen naar het eigen stukje daarbinnen. Dat heeft me vast geholpen bij de beantwoording van de vragen.”

Te vaak zie je pas laat in het ontwerpproces dat er aandacht is voor interactie tussen de ontwerpen en het opzetten van een productieproces” Mattie Lafleur

Mattie Lafleur werkt zo’n 10 jaar voor ASML, al die tijd in de manufacturing. De interactie tussen de ontwerpen en het opzetten van een productieproces heeft altijd al zijn speciale aandacht gehad. “Hoe ontwerp je zodat bijvoorbeeld logistiek effectief kan werken, men op de werkvloer logische werkpakketten krijgt of dat problemen eenvoudig identificeerbaar zijn?

Te vaak zie je dat pas laat in het ontwerpproces aandacht hiervoor is. Het wordt helaas teveel gezien als een bijzaak. Hopelijk is daar ook op de komende MTC wat meer aandacht voor.”

Manufacturing Technology Conference met Clean 2024

De volgende editie van de Manufacturing Technology Conference vindt plaats op 16 april 2024. Op dezelfde datum én locatie vindt ook de 5e editie van het Clean Event plaats.

Het thema van Clean 2024 is high purity voor high tech. De reden van het tegelijk organiseren van deze twee evenementen is dat bij beide kennisdelen centraal staat. Ze richten zich op high tech omgevingen en bedrijven als ASML en Thermo Fisher Scientific zijn belangrijke spelers.

Als toeleverancier kijkt Wilting er al naar uit. Remon Haarsma: “We hebben natuurlijk al nagedacht over wat we de bezoekers daar willen laten zien.” Lachend: “Van verschillende kanten hebben we al te horen gekregen dat we nooit zo’n prijs twee jaar achter elkaar kunnen winnen, dus dat is precies wat we gaan proberen. Nee, serieus: we gaan ons toespitsen op een stukje cleanliness van printonderdelen, juist omdat die bij ons geprint en gefreesd zijn. Wat zijn nou uitdagingen die je tegenkomt? En hoe clean kun je je producten nou krijgen ten opzichte van reguliere of conventionele producten? Dat willen we graag laten zien.”

Wat zijn nou uitdagingen die je tegenkomt? En hoe clean kun je je producten nou krijgen ten opzichte van reguliere of conventionele producten? Dat willen we graag laten zien” Wilting

Het voorbeeld dat Wilting wil presenteren heet het ‘SILC-Clean’ proces. Haarsma: “Dat is het proces om de reinheid van 3D geprinte producten te verbeteren. En ik zat eraan te denken dat we een aantal producten printen, waarbij één product is met standaard kwaliteit en een ander product met het SILC-Clean proces. En daarvan laten we dan het verschil laten zien met behulp van een microscoop. Het lijkt me heel leuk om op microscopisch niveau te laten zien wat er gebeurt met het materiaal.”

Los van de eigen bijdrage kijken Haarsma en Van der Loo al erg uit naar de rest van de conferentie. “Zo’n dag is zo voorbij, weten we uit ervaring. Je ziet zoveel mensen met wie je interessante gesprekken kunt voeren dat je eigenlijk bijna geen tijd hebt om alle stands te bekijken. Gelukkig lopen we daar met verschillende collega’s rond zodat we elkaar aan het einde van de dag goed kunnen bijpraten.”

Manufacturing Technology Conference

Op 16 april brengen wij tijdens de Manufacturing Technology Conference designers samen met de maakindustrie om kennis uit te wisselen rondom productietechnieken en maakbaarheid. Je bezoek is gratis!

Registreer jouw gratis bezoek