Tijdens de praktisch opgezette cursus Artificial Intelligence voor engineers leer je zelflerende Artificial Intelligence (AI) oplossingen realiseren. Het aanpakken van complexe problemen door het toepassen van machine learning technieken staat hierbij centraal. Je leert data voorbewerken maar ook de resultaten te evalueren. Tijdens deze cursus wordt gewerkt met Python.

 • Leer zelfstandig AI applicaties ontwikkelen
 • Begrijp hoe u algoritmes en machine learning toepast
 • Pas data gedreven oplossingen toe binnen uw organisatie
R&D-ers, designers en engineers
HBO
3 dagbijeenkomsten
Bewijs van deelname
Syllabus en andere bronnen
Inclusief arrangementskosten en lesmateriaal
Deel deze pagina. Email  LinkedIn  Twitter

Over de cursus Artificial Intelligence voor engineers

Kunstmatige intelligentie, of artificial intelligence (AI), is eenvoudig gezegd de automatisering van denkkracht. Door het toepassen van geavanceerde software is het mogelijk geworden om (slimme) systemen en machines specifieke taken op een intelligente manier uit te laten voeren. Hoe werkt dit en hoe kun je hier gebruik van maken om slimme systemen te ontwikkelen?

AI wordt veelvuldig toegepast in tal van systemen waar we dagelijks mee in aanraking komen. De steeds betere (zelflerende) algoritmes en de beschikbare tools maken dat de drempel om AI toe te passen lager wordt. Hierdoor gaat AI de manier waarop we leven flink veranderen. De toepassingen van AI in de maakindustrie nemen gestaag toe, vaak onder de noemer Industry 4.0  of Smart Industries. Denk hierbij aan toepassingen als predictive maintenance, productieproces optimalisatie en robotica/cobotica. In de cursus Artificial Intelligence voor engineers leer je zelf AI applicaties ontwikkelen.  

Tijdens de cursus leer je hoe je met data een AI oplossing kan maken die zelf leert (Machine Learning). Op een praktische manier ga je machine learning technieken toepassen op een complex probleem. Je leert welke soorten data daarvoor nodig zijn en hoe de uitkomsten van de AI gebruikt kunnen worden. Het doel is om de problemen binnen jouw bedrijf aan te pakken op een data gedreven manier. Aan het eind van de cursus weet je:

 • Waar data gedreven AI gebruikt kan worden binnen jouw organisatie/applicatie
 • Hoe je data gedreven AI kan maken
 • Hoe je met data en AI tot nieuwe inzichten kan komen

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Deze cursus richt zich op R&D-ers, designers en engineers die de eerste stappen willen maken naar het werken met data. Je ziet potentie in AI, machine learning, maar je weet nog niet hoe AI werkt en gebruikt kan worden binnen hun organisatie. Voor proces-, IT-, en projectmanagers biedt Mikrocentrum de cursus Artificial Intelligence voor managers.

De cursus vraagt HBO denkniveau in een van de volgende technische vakgebieden: technische informatica, technische natuurkunde, werktuigbouwkunde, mechatronica, elektrotechniek. De cursus wordt gegeven in Python met veel gebruik van de modules Numpy/Pandas, Matplotlib en Sci-Kit Learn. Ervaring in Python of deze modules is niet verplicht, maar wel wordt enige programmeerkennis verwacht (bijvoorbeeld MATLAB, C++, Java, JavaScript). De cursus maakt gebruik van wiskunde en statistiek

Programma

De opzet van deze cursus is praktisch en interactief. Diverse onderwerpen worden behandeld die toepasbaar zijn in de maakindustrie. Deze onderwerpen zijn:

Introductie

 • Wat is AI? Wat is het verschil tussen AI en ML?
 • Welke verschillende soorten AI zijn er?
 • Data en AI
 • Python en SciKit-Learn
 • Basisstatistiek

AI onderwerpen

 • Hoe maak je een AI model?
 • Classificatie methoden
 • Regressie methoden
 • Unsupervised learning
 • Survival Analysis

Data preprocessing

 • Data imbalance
 • Feature Engineering
 • Aandachtspunten en valkuilen van data

 

AI evaluatie

 • Evaluatiemethoden
 • Overfitting
 • Visualisatie

Indeling:

 • Introductie en AI onderwerpen
 • Data preprocessing en AI evaluatie
 • (extra) Feature Engineering en eindcasus

Bij elk theorie onderwerp wordt zowel de wiskunde uitgelegd en gekoppeld aan een (praktijk)oefening. Elke dag eindigt met een casus die het geleerde van die dag samenvat. Op de laatste cursusdag wordt een grotere casus als afsluiting behandeld. Gekozen is voor een casus op het gebied van predictive maintenance waarin al het geleerde van de cursus tot zijn recht komt.

Neem contact voor meer informatie

Jouw docent

Simcha van Helvoort

Simcha heeft een wiskundige achtergrond met als specialisatie Artificial Intelligence. Vanuit zijn eigen bedrijf heeft hij als AI engineer een scala aan projecten uitgevoerd in toepassingen zoals predictive maintenance, robotica en deep learning-vision. Naast de dagelijkse werkzaamheden als AI engineer geeft hij gastcolleges bij de opleiding Toegepaste Wiskunde en verzorgt hij bij Mikrocentrum de cursus Artificial Intelligence voor Engineers.

Plaats, data en prijzen - Open inschrijvingen

Inschrijven

Plaats

Startdatum

Begintijd

Eindtijd

Prijs

Avonden / Dagen

Veldhoven
13-10-2023
20-10-2023
27-10-2023
...
in totaal 3 bijeenkomsten
9:00
16:30
€ 1590
3
Veldhoven
24-11-2023
01-12-2023
08-12-2023
...
in totaal 3 bijeenkomsten
9:00
16:30
€ 1590
3

Mikrocentrum werkt met all-in-prijzen. Alle genoemde bedragen zijn exclusief B.T.W. en inclusief lesmateriaal en arrangementskosten.

Leden van het Mikrocentrum High Tech Platform ontvangen 10% korting op de cursusprijs.

Ervaringen van cursisten

Dit is een zeer goede cursus gegeven door een lesgever met kennis van zaken. Sterk aan te raden.
Stef Wuyts, Absolem Engineering
Alles is heel goed en fijn uitgelegd door de leraar. Ook al had ik zelf nog geen enkele ervaring in statistiek of wiskunde, toch kon ik met veel plezier deze cursus volgen.
Frank Vonk, iDA
Heldere cursus, soms wel een hoog tempo en helaas niet alle aantekeningen van leraar gedeeld. Verder helemaal goed! Mooie locatie en lekker eten.
Martijn Smit, Signify
Deze cursus geeft een unieke gelegenheid om basiskennis omtrent AI op te doen. De docent heeft veel leerstof duidelijk en helder behandeld in relatief korte tijd (3 dagen). Het is een uitgebreid kennisgebied met veel wiskunde en programmeerwerk (HBO+ niveau). Hiermee werd ook uitgebreid geoefend tijdens de cursus. Dit vergt wel om de zaken thuis nog eens goed door te nemen en mee te oefenen zodat meer inzicht verkregen wordt. De cursus geeft een mooi startpunt om AI machine learning praktisch te gebruiken.
Frans Monchen, Varex Imaging
De AI cursus is een gooi in het diepe; veel informatie in een korte tijd. Sommigen ervaarden dit als overweldigend, maar ik hou ervan. Heb er erg veel van geleerd en erdoor geïnspireerd voor toekomstige projecten.
Emiel Tijs, Zehnder Group
Erg interessante cursus die goed theorie en praktijk combineert. Ik zou op de theorie vaak nog net iets meer diepgang willen, dus dat er ook ook uitgelegd waar de formules vandaan komen en wat de exacte impact van bepaalde parameters is. Organisatorisch zou het beter kunnen. Zo was er vrij kort van tevoren de informatie gestuurd hoe je je moest voorbereiden en dat je daarbij ook 10 uur aan voorbereidende online cursus moest volgen. Dit mag wel langer van tevoren zodat het beter in te plannen is. Locatie en lunch waren perfect
Frank Poort, Vention Technologies
De cursus heeft een goede balans tussen theorie en praktijk. De concepten van AI en ML worden goed uitgelegd en aan de hand van codering opdrachten krijgt de cursist inzicht in hoe verschillende methodes ingezet kunnen worden in de praktijk.
Robert Huitema, Bruil

Ontdek de mogelijkheden om deze cursus bedrijfsintern te organiseren

Wanneer je meerdere medewerkers in jouw bedrijf op wilt laten leiden, is het interessanter en voordeliger om een cursus bij je op locatie te organiseren. Een goede afstemming op jouw bedrijfsspecifieke situatie en de inzet van zeer ervaren docenten die hun sporen in de praktijk hebben verdiend is hierbij essentieel. Mikrocentrum is CEDEO-erkend en garandeert de beste kwaliteit.

Onze programmamanager opleidingen denkt graag met je mee!

Heb je interesse in een bedrijfsintern traject? Onze programmamanager opleidingen Wouter Lintsen komt graag vrijblijvend bij je op bezoek.