• 25 augustus 2023
  • Leestijd: 8 minuten

De drijvende kracht achter het High Tech Platform

HTP At the heart of

Robotisering, systems engineering en AI: het is een greep uit de thema’s aan de stamtafel van het Techcafé. De centrale plek in ons clubhuis voor de hightech- en maakindustrie, waar we diepgaande discussies voeren over belangrijke onderwerpen in de maakindustrie. Onder de bezielende leiding van de intussen vaste en vertrouwde gespreksleider: Maarten Roos, Manager High Tech Platform. Relatief kort aan boord bij Mikrocentrum, inmiddels de drijvende kracht achter ons High Tech Platform. ‘Razende reporter’ meets ‘talkshow host’ meets ‘moderator’. Wie is die veelzijdige Maarten? Tijd om hem eens aan de tand te voelen.

‘Toeval bestaat niet’, zeggen ze. Maar soms staan de sterren gewoon goed: je hebt een vaste baan, maar ergens knaagt het. Je staat op een beurs, en loopt iemand van Mikrocentrum tegen het lijf. Er is een klik, én een vacature. En even later werk je bij Mikrocentrum.

"Ja, dat ging allemaal heel snel. Maar heel cliché, het moest zo zijn!”, aldus Maarten. Als eerste mocht hij zijn tanden zetten in het High Tech Platform. Veertig jaar geleden opgericht ( High Tech Platform | Netwerk van 600 hightech- en maakbedrijven | Mikrocentrum), staat inspireren, verbinden en kennisdelen centraal in alle activiteiten van het platform. En na veertig jaar wordt de roep om verbinding alleen maar sterker.  “Het is gewoon bijzonder dat we met het High Tech Platform het hele ecosysteem bij elkaar brengen, tijdens de vakbeurzen, congressen, themabijeenkomsten, opleidingen en natuurlijk de exclusieve netwerkbijeenkomsten. Want een ding is zeker: als industrie kunnen we het niet alleen. We hebben het gehele ecosysteem en elkaar nodig om mee te kunnen gaan in een snel veranderende wereld vol nieuwe technologische ontwikkelingen.”

Het is gewoon bijzonder dat we met het High Tech Platform het hele ecosysteem bij elkaar brengen” Maarten Roos

Behouden van positie in de wereldtop

Dat we als Nederland maar liefst op plaats 5 staan in de Global Innovation Index, een ranking van landen die meet hoe innovatief landen zijn, laat zien dat we het als land meer dan aardig doen. Maar hoe zorgen we ervoor dat de hightech- en maakindustrie toekomstbestendig blijft met al die uitdagingen. Want de productiviteit in deze sector groeit minder hard. Moeten er meer mensen aan het werk? Bert-Jan Woertman zei het in een van onze blogs als: “We moeten slimmer werken en innoveren. Dát gaat het verschil maken.”

Maarten beaamt dat: “Om onze positie in de wereldtop te behouden, moeten we de toekomst van de hightech- en maakindustrie bestendigen en verder uitbouwen. De rest van de wereld staat tenslotte ook niet stil. Meer mensen is de oplossing niet. Ze zijn namelijk niet te vinden. Dus moet je slimmer werken, en je organisatie slimmer inrichten. Denk aan digitalisering, data goed gebruiken doormiddel van Artificial Intelligence (AI), en samenwerken met andere bedrijven door kennis en netwerken met elkaar te delen. Hiermee maak je het verschil.”

Om onze positie in de wereldtop te behouden, moeten we de toekomst van de hightech- en maakindustrie bestendigen en verder uitbouwen” Maarten Roos

Investeer in kennis van je mensen

Deze inzichten zijn ook te lezen in het onderzoek dat Mikrocentrum recent uitvoerde onder haar leden. Maarten: “Het doel van ons onderzoek was een beter inzicht te krijgen in de trends en uitdagingen binnen de hightech- en maakindustrie.” Zo kwam naar voren dat als je wilt innoveren, personeel wél de juiste opleiding en vaardigheden moet hebben en de juiste prikkels moet krijgen. En dat geldt ook voor leidinggevenden. “Met AI, en digitalisering gaan we het tekort aan slimme handen niet oplossen, want die slimme handen hebben we nodig voor bijvoorbeeld het installeren van de machines. Maar als je investeert in de kennis en kwaliteiten van je eigen mensen, kun je je machines beter door ontwikkelen. Op termijn heb je dan mogelijk minder mensen nodig.”

Download hier de whitepaper van Mikrocentrum en creëer de ideale toekomstbestendige werkomgeving voor jouw techbedrijf.

Even terug naar die samenwerking, hoe moeten we ons dat voorstellen. Hoe ervaren partijen uit de industrie het om elkaar te ontmoeten en kennis over actuele thema’s uit te wisselen? Maarten: “Iedereen weet dat het uiteindelijk om mensen draait en hoe die met elkaar samenwerken. En dat gaat makkelijker als je elkaar al kent en een keer gesproken hebt. Hoe meer partijen je kent, hoe groter je netwerk is, hoe sterker je bent als bedrijf in de hightech waardeketen. Wij als Mikrocentrum zijn een onafhankelijke stichting die als prioriteit heeft om de samenwerking in de hightech waardeketen te versterken. Daarom hebben we onderzocht wat er speelt in de industrie, bij onze leden, waar ze mee zitten en waar ze zich zorgen over maken.”

Benieuwd naar de grootste trends en uitdagingen in de hightech- en maakindustrie? Download de whitepaper van Mikrocentrum en ontdek hoe je een optimale arbeidsproductiviteit realiseert dankzij de inzet van zinvolle technologie.

Wat betekent "At the heart of Hightech" voor jou?

“Techniek heeft mij altijd geboeid. Na mijn Havo ben ik industrieel product ontwerpen gaan studeren. Een studie waar de verbinding tussen techniek en mens wordt gezocht. Bij Mikrocentrum doen we dat ook. Dit doen we alleen niet door een product te ontwerpen maar om mensen in contact te brengen met elkaar. Supermooi! In Nederland hebben we zo ontzettend veel techniek en dat laten we soms nog maar te weinig zien. Er is zo veel gaafs. Ik wil dit verhaal graag delen met de rest van Nederland.”

In Nederland hebben we zo ontzettend veel techniek en dat laten we soms nog maar te weinig zien” Maarten Roos

Welke technologieën vind jij het meest interessant?

“Ik kijk met grote ogen naar AI. ChatGPT laat de ‘leek’ zien wat er allemaal mogelijk is. Maar neem dit soort oplossingen in een professionele sfeer en de mogelijkheden zijn onbeperkt! Ben ik er dan niet bang voor? Nee dat ben ik niet. Grote innovaties zijn altijd spannend, maar ik denk dat angst niet nodig is. Dit zal alleen in de weg staan bij een brede implementatie van deze techniek.

Daarnaast vind ik de ontwikkeling om duurzamer om te gaan met materiaal en energie een enorm belangrijke ontwikkeling. In de kunststoffen industrie wordt steeds meer circulair materiaal verwerkt en ik denk dat dat alleen maar door blijft groeien. Super goed!!”

Kun je een voorbeeld geven van een project waar je aan hebt gewerkt dat je hart sneller deed kloppen?

“Het Techcafé natuurlijk! De introductie van het Techcafé is een mooie en efficiënte manier om partijen bij elkaar te krijgen, en van elkaar te kunnen leren. Dat merkten we al vanaf de eerste editie. Die ging over robotisering. We organiseren het café samen met DSPE. En het enthousiasme is iedere keer erg groot. Intussen hebben we verschillende Techcafés georganiseerd, je vindt ze terug op onze website.”

Niet alleen de systeemarchitechten maar ook projectdeelnemers worden steeds meer uitgedaagd om te schakelen tusen abstractieniveus” Maarten Roos

Een van de onderwerpen was Systems Engineering. “Ontwerpvraagstukken worden binnen de hightech- en maakindustrie steeds complexer. Multidisciplinaire ontwerpteams, kortere doorlooptijden en grote technologische uitdagingen zijn van deze complexiteit enkele voorbeelden. Niet alleen de systeemarchitecten maar ook projectdeelnemers worden steeds meer uitgedaagd om te schakelen tussen abstractieniveaus, zoals use cases, system requirements en systeemconcepten.” Maarten ging daarom met verschillende Systems Engineer experts aan tafel om het beeld een paar slagen scherper te krijgen. 

De rol van AI

Een ander thema dat centraal stond was Artificial Intelligence. Maarten: “Dit speelt een steeds grotere rol in de maakindustrie. Door middel van het verzamelen, analyseren en toepassen van data kunnen bedrijven efficiënter werken, kosten besparen en producten van hogere kwaliteit leveren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan voorspellend onderhoud, kwaliteitscontrole, supply-chain optimalisatie, robotica-toepassingen of slimmer productontwerp. Door gebruik te maken van deze technologieën kunnen bedrijven hun concurrentiepositie verbeteren en beter inspelen op de veranderende eisen van de markt.” Tijdens het Techcafé nam Maarten het publiek uit de hightech- en maakindustrie mee in de wereld van AI en ging daarom in gesprek met 4 experts. Wat kunnen we met AI in het productiebedrijf? Waar moeten we beginnen, of zijn we al begonnen?

Op tournee

Intussen is Maarten druk in de weer met het 40-jarige jubileum van het High Tech Platform. “Ja, het is tijd voor een feestje! In die 40 jaar zijn we uitgegroeid tot 550 leden. Een mooi moment om daar samen met de leden en de bevriende netwerken op te proosten."

Mocht je na het lezen van dit artikel denken, een lidmaatschap van het High Tech Platform lijkt me in deze dynamische tijd een ideale manier om verbindingen te leggen met andere leden, samen te werken of kennis te delen? Neem een kijkje op de website, of neem contact op met Maarten voor een vrijblijvende kennismaking.

Wil je ook eens een Techcafé bijwonen? Of je nu een ingenieur, ontwerper, ondernemer of student bent, ons Techcafé biedt je de kans om te netwerken, ideeën uit te wisselen en meer te leren over de nieuwste ontwikkelingen in de industrie. Dit organiseren we iedere twee maanden en is gratis toegankelijk. Elke editie staat er een ander onderwerp centraal, variërend van slimme productieprocessen tot duurzaamheid en van automatisering tot 3D-printen. Volg ons LinkedIn kanaal, en blijf op de hoogte van de volgende edities. 

Wil je ook eens een Techcafé bijwonen?

Of je nu een ingenieur, ontwerper, ondernemer of student bent, ons Techcafé biedt je de kans om te netwerken, ideeën uit te wisselen en meer te leren over de nieuwste ontwikkelingen in de industrie. Dit organiseren we iedere twee maanden en is gratis toegankelijk. Elke editie staat er een ander onderwerp centraal, variërend van slimme productieprocessen tot duurzaamheid en van automatisering tot 3D-printen.

Lees hier meer informatie over het Techcafé