• 20 juli 2023
  • Leestijd: 6 minuten

Inzichten in de sterke punten die de Nederlandse hightech industrie tot een wereldwijde concurrent maken

MIKRO23 LinkedIn Tech2B

China is net zo slim als wij, misschien zelfs slimmer omdat zij meer mensen hebben en net zoveel geld. Maar wat de Nederlandse hightech industrie een internationale voorsprong geeft, is dat wij slimmer innoveren. "We zijn overgestapt van samenwerken naar samen innoveren. Dit doen we binnen het ecosysteem," zegt Bert-Jan Woertman, directeur van Mikrocentrum. "Dit is wat het verschil maakt op internationaal niveau." Hij voegt eraan toe: "De nauwe samenwerking tussen Mikrocentrum en Tech2B is een uitstekend voorbeeld van samen innoveren. Tech2B verbindt (digitale) ecosystemen en versterkt organisaties zoals Mikrocentrum door ze digitaal te positioneren in een netwerk-ecosysteem," zegt Sjors Hooijen, CEO van Tech2B.

Mikrocentrum is dit jaar precies 40 jaar de thuisbasis van het High Tech Platform - Mikrocentrum, een ecosysteem van meer dan 550 bedrijven uit de high-tech en maakindustrie. Onlangs heeft TNO berekend dat deze sector in 2021 verantwoordelijk was voor € 80,2 miljard aan toegevoegde waarde en 784.000 FTE's, oftewel 10 procent van alle banen in Nederland. Het zijn deze honderdduizenden werknemers in de high-tech en maakindustrie en de manier waarop zij samenwerken die het verschil maken, aldus Bert-Jan Woertman.

Van elkaar (blijven) leren

"In de toepassing van hightech producten en systemen heb je altijd mensen nodig. Er is geen geautomatiseerde waardeketen," zegt Bert-Jan, die al twee jaar de leiding heeft bij Mikrocentrum maar al meer dan twintig jaar actief is in de hightech industrie. Altijd in een rol waarin hij mensen samenbrengt. Want dat is wat Mikrocentrum doet, zegt hij wanneer hem wordt gevraagd om dit toe te lichten. Mensen samenbrengen om elkaar te inspireren en van elkaar te leren. "Je concurreert niet meer als individuele bedrijven, maar als een ecosysteem, als een waardeketen. Als dat ecosysteem wat slimmer en sneller werkt, profiteert iedereen."

Je concurreert niet meer als individuele bedrijven, maar als een ecosysteem, als een waardeketen” Bert-Jan Woertman

Dit motiveert hem persoonlijk en het team van Mikrocentrum, die expliciet deel willen uitmaken van dit ecosysteem. Het zijn de bedrijven die de thema's leveren, die de trends signaleren waar Mikrocentrum op inspeelt met evenementen, trainingen en het High Tech Platform. Bert-Jan Woertman: "We luisteren naar de bedrijven die weten wat er speelt en passen ons aanbod daarop aan. We faciliteren de ontmoeting; onze kernactiviteit is snel schakelen. Daarom moeten we constant alert zijn." De docenten van Mikrocentrum komen ook uit de high-tech en maakindustrie en staan midden in de dagelijkse praktijk. "We zoeken altijd naar mensen die kennis toepassen."

Sociale innovatie bepaalt het succes

En of de ontmoeting nu plaatsvindt op een Kunststoffenbeurs of Precisiebeurs, tijdens een kennisbijeenkomst zoals het Clean Event of in een cursus: van elkaar leren en samen innoveren geeft de Nederlandse hightech en maakindustrie een internationale voorsprong. Bert-Jan verwijst naar een onderzoek van Professor Henk W. Volberda (Universiteit van Amsterdam). Bij de introductie van het Topsectorenbeleid onderzocht hij de succesfactoren van innovatie. 23% van het succes komt voort uit technische innovatie; 77% wordt bepaald door sociale innovatie. "Hoe je de dynamiek verbindt met de rest van de wereld. Het sociale systeem rondom een technische innovatie bepaalt het succes," zegt Bert-Jan Woertman. Het Nederlandse high-tech en maakindustrie-ecosysteem neemt een unieke plek in de wereld in. Nederlanders zijn traditioneel gewend aan polderen; er is horizontale communicatie. En er is veel wederzijds vertrouwen. "Vertrouwen zou wel eens de grootste troef kunnen zijn."

Vertrouwen zou wel eens de grootste troef kunnen zijn” Bert-Jan Woertman

Gretig om te leren

Je moet blijven werken aan kennisontwikkeling. Want de wereld verandert snel, bijvoorbeeld door de opkomst van Kunstmatige Intelligentie, AI. Hoe zorg je ervoor dat ook het mkb-productiebedrijf hierin meegaat? De directeur van Mikrocentrum maakt zich hier niet al te veel zorgen over. "Soms hebben ze wat meer tijd nodig, maar uiteindelijk omarmen ze nieuwe technologie." Hij merkt op dat er behoorlijk wat behoefte is aan kennis in de bedrijven. Mikrocentrum is erg blij dat het bepaalde cursussen gratis kan aanbieden aan deelnemers uit de provincies Noord-Brabant en Limburg via Brabant Leert en Limburg Leert. "Met hulp van de provincie kost het de deelnemers niets. Dat is een gouden ontdekking. We zagen bijvoorbeeld bij AI voor engineers dat het aantal inschrijvingen met een factor 8 tot 10 steeg toen de training gratis werd."

Meer doen met minder mensen. Dat ziet iedereen. Dan kom je uit bij AI: dingen slimmer, beter en efficiënter doen” Bert-Jan Woertman

Dit concept werkt vooral goed voor cursussen waar het voordeel voor de deelnemer iets verder in de toekomst ligt, zoals bij AI. Het gratis aanbod verlaagt de drempel. Bert-Jan: "Voor kennis die bedrijven morgen nodig hebben, is er altijd ruimte in bedrijven. Maar voor cursussen voor overmorgen moeten de deelnemers zichzelf eerst rechtvaardigen en vervolgens hun manager overtuigen. Door de cursus gratis aan te bieden, verwijder je deze obstakels en schrijven deelnemers zich echt voor zichzelf in. Uiteindelijk profiteert iedereen hiervan: de deelnemers leren van docenten die uit de industrie komen en AI al toepassen, en ze leren van de andere deelnemers. Dan zet het ecosysteem een stap vooruit." Hij ziet AI als een belangrijke ontwikkeling voor het hightech en maakindustrie-ecosysteem. De sector zal nieuwe productietechnologie moeten omarmen om de productiviteit te verhogen. "Meer doen met minder mensen. Dat ziet iedereen. Dan kom je uit bij AI: dingen slimmer, beter en efficiënter doen."

Meer regionale betrokkenheid

Mikrocentrum ziet grote kansen in het verbinden binnen en tussen regio's. Bijvoorbeeld, in samenwerking met Hi Delta, een succesvolle netwerkbeurs, is ZIE georganiseerd voor de maakindustrie in Zuid-Holland; de viering van 40 jaar van het High Tech Platform vindt plaats in Eindhoven, Enschede en Rotterdam. En het Techcafé gaat dit jaar op tournee. Bert-Jan Woertman ziet het als een kans voor Mikrocentrum om meer verbinding te maken in de regio's. "Op het snijvlak waar innovaties ontstaan, zoals in de haven van Rotterdam; of op het kruispunt van technologiedomeinen, brengen we netwerken samen.

Wat we met ZIE in Rotterdam hebben gedaan, wordt zeer gewaardeerd door de bedrijven daar, maar ook door bedrijven uit andere delen. Ze kunnen hun netwerk uitbreiden in Rotterdam." Mikrocentrum zal in de toekomst meer nationaal opereren. "Omdat de Nederlandse high-tech en maakindustrie blijft groeien. De huidige bijdrage van de high-tech en maakindustrie legt een solide basis onder de economie. En daar mogen we trots op zijn." Maar niemand in het ecosysteem mag op zijn lauweren rusten, waarschuwt hij. Iedereen moet blijven investeren, ook in de verdere ontwikkeling van het ecosysteem.